Tényleg egészségesebbek az organikus élelmiszerek?

Forrás: Thinkstock -
táplálkozás omega 3 organikus termékek egészséges
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az organikus élelmiszerek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, az azokban található tápanyagok ugyanis az agyra, a szívre és az immunrendszerre is jótékonyan hatnak.

Az organikus élelmiszereket vizsgáló kutatók ezúttal számos korábbi tanulmány adatait nézték át, ebből 196 a tejjel, 67 a hússal foglalkozott, és ezek alapján egyértelműen világossá vált, hogy az

organikus és a hagyományos élelmiszerek között alapvető különbségek vannak.

Az organikus élelmiszerek egészségesebbek... Forrás: Thinkstock

Az organikus tej és hús például 50 százalékkal több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a hagyományos, az organikus hús pedig emellett két olyan szaturált zsírból is kevesebbet tartalmaz a hagyományosnál, amelyek megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az organikus tejben 40 százalékkal több a CLA (konjugált linolsav), amely a fogyásban és a rák elleni harcban is segít, ráadásul vasban, E-vitaminban és bizonyos karotinoidokban is gazdagabb.

A kutatásban részt vevő Chris Seal professzor szerint érdemes átállni az organikus táplálkozásra, a fenti élelmiszerek mellett ugyanis az organikus gyümölcsök és zöldségek is jóval egészségesebbek, például több bennük az antioxidáns, mint a hagyományos, friss termékekben.

Sokan azért választják az organikus élelmiszereket, mert azokban kevesebb a növényvédő szer, az antibiotikum vagy az egyéb adalékanyag,

illetve, mert véleményük szerint az ezeken élő állatoknak jobb a sora, illetve a talajnak is jót tesznek az így termesztett növények. A mostani vizsgálat emellett azt is alátámasztja, hogy tápanyagban is jóval gazdagabbak ezek az áruk, így hosszú távon az egészségünket is pozitívan befolyásolják.

...és több bennük az antioxidáns is Forrás: Thinkstock

Nincs egyetértés

Egyes táplálkozási szakértők még mindig nincsenek meggyőződve arról, hogy az organikus élelmiszerek egészségesebbek. Szerintük

az eredmények nem elégségesek ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni: érdemes az organikus termékeket választani.

Egyes kutatók szerint fel kellene állítani két csoportot, amelyek tagjai hónapokon át ugyanazt ennék és innák, az egyetlen különbség csupán az lenne, hogy az egyik csoport organikus termékeket kapna, a másik pedig nem. De szerintük még így is csak arra lenne lehetőség, hogy egyes betegségre utaló jeleket összevessenek az alanyokban, például a koleszterinszintjüket vagy a súlyukat.

A kihívások pszichológiája – Avagy ezért lépj ki a komfortzónádból!http://www.life.hu/ez-zsir/20160224-a-kihivasok-pszichologiaja-avagy-ezert-lepj-ki-a-komfortzonabol.htmlKihívás, siker, önbecsülés – három egymásra épülő fogalom, amelyek egy elképesztően hosszú utat jelképeznek, amit sokaknak sajnos nem is sikerül végigjárni. De mégis mit lehet tenni azért, hogy mindannyian ráléphessünk erre az útra, melynek során boldogság és kiteljesedés vár ránk? Ez Zsír!--10 tipp a cukorfogyasztás csökkentéséhezhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160222-tippek-a-cukorfogyasztas-csokkentesehez.htmlA legtöbb ember az ajánlottnál jóval több cukrot fogyaszt, ami nemcsak hízáshoz vezet, de árt a fogaknak, a májnak, sőt, egyes rákos megbetegedéseknek is okozója lehet. Ez Zsír!ThinkstockSikertörténet: 65 kilót fogyott, most fitneszversenyre készül Gusztihttp://www.life.hu/ez-zsir/20160222-orfalvy-gusztav-65-kilo-fogyas-utan-fitneszversenyre-keszul.htmlGusztáv egy súlyos sportsérülés után menekült az evésbe. 8-9 éven át tartott ez az állapot, amíg csak evett és szomorkodott a sportkarrierje félbeszakadásán. 155 kiló volt, amikor először lement az edzőterembe, majd többszöri sikertelen próbálkozás után találkozott jelenlegi edzőjével, Schönekker Lászlóval. Közreműködésük elképesztő sikert hozott! Ez Zsír!--Az árpa az új szuperétel? Itt a bizonyíték!http://www.life.hu/ez-zsir/20160219-az-arpa-az-uj-szuperetel-ami-csokkenti-az-etvagyat-es-a-vercukorszintet.htmlA legfrissebb kutatások szerint az árpának számos pozitív hatása van az ember szervezetére: csökkenti a vércukorszintet, segít megakadályozni a diabéteszt, csökkenti az étvágyat és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is. Ez Zsír!--Ha tökéletes reggelire vágysz – Így készül az egészséges muffinhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160220-igy-keszul-az-egeszseges-muffin.htmlHa igazán különleges reggelire vágysz, nem kell mást tenned, mint a kedvenc egészséges alapanyagaidat egy nagy tálban alaposan összekeverni, és egy muffinformában kisütni, majd tálalni az ínycsiklandó és egészséges falatokat. Ez Zsír!ThinkstockEzekkel az applikációkkal biztos, hogy mindennap eleget fogsz innihttp://www.life.hu/ez-zsir/20160217-vizivast-segito-applikaciok.htmlA harmadik hét végéhez közeledik a Life.hu első kihívása. Reméljük, te is érzed már a vízivás pozitív hatásait, és tervezed, hogy a hónap végével sem hagysz fel ezzel a jó szokással. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.