Egészséges és finom! 3 szuper recept

Forrás: Thinkstock -
finom falat köret quesadilla recept hal brokkoli egészséges zöldség joghurt2016/2
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan még mindig azt gondolják, hogy ami egészséges, az nem lehet finom. Pedig ennél nagyobbat nem is tévedhetnének: az egészséges ételek finomak, ráadásul a szervezeted meghálálja őket. Fittebb és energikusabb leszel tőle, és még a közérzeted is jobb lesz.

Lazacfilé párolt zöldségekkel

A lazacfilét sóval és borssal ízesítsd, majd csöpögtess rá egy kis citromlevet. A fűszereket mindkét oldalába dörzsöld be, majd negyedórát hagyd állni. Melegíts fel két evőkanál olívaolajat két evőkanál vajjal, majd egy apróra vágott fokhagymát is tegyél hozzá. Ebben süsd ki a halszeleteket.

Forrás: Thinkstock

Az omega-3 zsírsavak legjobb forrásai a tengeri halak, például a hering, a lazac, a makréla, a szardínia. Legtöbben a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében betöltött szerepükről, például koleszterincsökkentő hatásukról ismerik az omega-3 zsírsavakat. Jól ismert tény, hogy a sok halat fogyasztó országokban sokkal ritkábbak ezek a problémák, mint ott, ahol alig eszik halat a lakosság.

Köretnek grillezett répát és spárgát ajánlunk. Ehhez tisztítsd meg a zöldségeket, tedd egy tűzálló tálba, sóval, borssal fűszerezd, önts rá olívaolajat, majd tedd a 200 fokos sütőbe. Ha van grill fokozat a sütődön, azt használd.

Medvehagyma-krémleves

Egy kevés olívaolajon piríts meg egy fej apróra vágott vöröshagymát, majd adj hozzá két gerezd apróra vágott fokhagymát is. Tedd hozzá a megtisztított és apróra vágott medvehagymát (kb. 15 deka), és egy kicsit pirítsd le. Sóval, borssal fűszerezd, és egy kevés vízzel kezd el párolni. Egy krumplit vágj apró kockákra, és azt is tedd hozzá. Önts még hozzá vizet, és főzd addig, amíg a krumpli megpuhul. Amikor kész, turmixold össze. Ezután tedd vissza újra főni, önts hozzá két deci rizstejet, hogy krémesebb legyen az állaga. Tálalásnál reszelt parmezánnal és apróra vágott dióval díszítsd.

Forrás: Thinkstock

A medvehagyma valódi egészségbomba. Tavaszi méregtelenítéshez ideális, mert tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért, illetve gátolja a rögképződést. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti, de nagyvárosi embereknek igazán ólommentesítő hatása miatt ajánlott. Íze és illata a fokhagymáéra emlékeztet, ám hatása az utóbbinál jóval nagyobb: vírus- és baktériumölő hatóanyagai tizenkétszer erősebbek a fokhagymáénál! Köhögésre, gyomorproblémákra gyakran ajánlják, de bélférgesség esetén is nagyon hatásos. Olvasd el a Life.hu cikkét a medvehagymáról!

Házi quesadilla

20 deka teljes kiőrlésű liszthez adj egy kevés sót, három evőkanál olívaolajat és nagyjából két deci vizet. Ha összeállt a tészta, celofánba csomagolva pihentesd a hűtőben nagyjából fél órát. Közben elkészítheted a guacamolét. Egy puha avokádót törj össze villával, tegyél hozzá citromlevet, fokhagymát és sót, és kockázz bele egy paradicsomot.

Forrás: Thinkstock

Az avokadó C-vitamin- és E-vitamin-tartalma magas, ezért remek immunerősítő és antioxidáns hatással bír. Telítetlen zsírokat tartalmaz, ezért csökkenti a koleszterinszintet. Az összes gyümölcs közül az avokádónak a legmagasabb a magnézium-, folsav- és K-vitamin-tartalma. Az pedig külön érdekessége, hogy társaival ellentétben, ahogy érik a gyümölcs, egyre kevesebb a cukortartalma. A bőr megújításában, táplálásában is szerepe van, ezért a kozmetikai ipar is előszeretettel használja. Kattints, ha mindent tudni akarsz az avokádóról!

A töltelékbe kerülhet még apróra vágott zöld- és pirospaprika, kukorica és babpüré. A bab egyébként az egyik legjobb fogyókúrás étel: rendkívül alacsony kalóriatartalma mellett bőségesen tartalmaz fehérjét és rostokat. A tésztát 8 egyenlő részre oszd, és nyújts belőlük vékony, kör alakú tésztalapokat. Teflonban nagyjából egy-egy perc kell mindkét oldalának. Ha az egyik oldala megsült, fordítsd meg, tedd bele a tölteléket, és szórj még rá növényi reszelt sajtot. Hajtsd félbe, és süsd készre.

Kipróbáltuk: Booty Barrehttp://www.life.hu/ez-zsir/20160315-kiprobaltuk-booty-barre-hamori-barbi-a-move-it-blondie-bloggere.htmlSoha nincs késő belekezdeni az edzésbe! Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat mutat be, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz. Edzésre fel – ezúttal a Booty Barre kerül terítékre. Ez Zsír!OrigoA baba és az anya is komoly bajba kerülhet a kismamakori elhízás miatthttp://www.life.hu/ez-zsir/20160311-mennyit-hizhat-a-kismama-varandossag-alatt.htmlVajon mennyi az ideális súlygyarapodás egy kismama életében? Hatással lehet a babára is a túlsúlyunk? Íme, a válasz a kérdésekre! Ez Zsír!ThinkstockTavaszi fáradtság ellen: jógázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20160311-jogazz-a-tavaszi-faradtsag-ellen.htmlHiába sütött ki végre a nap, és került le a nagykabát, a fáradtságtól alig bírsz kikászálódni az ágyból, kialvatlan, ingerlékeny vagy, a tested nehézkes, az ízületeid be vannak rozsdásodva, a fejed kóvályog, és semmihez sincs kedved? Ha ezt tapasztalod, akkor sem kell feltétlenül orvoshoz szaladnod, a legvalószínűbb diagnózis: tavaszi fáradtság! Ez Zsír!--Napi egy alma távol tartja a kilókathttp://www.life.hu/ez-zsir/20160311-a-flavonoidok-antioxidanstartalma-segit-megorizni-az-alakunkat.htmlA kutatók kiderítették, hogy a nagy mennyiségű flavonoidot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök fogyasztása gátolja a hízást. A flavonoidok antioxidáns-tartalma ugyanis csökkenti az élelmiszerekből felszívódó energia mennyiségét. Ez Zsír!--Magosi Zsombor fitneszmodell: "A saját testsúlyos edzés harmonikus testképet eredményez"http://www.life.hu/ez-zsir/20160310-magosi-zsombor-finteszmodell-versenyzesrol-egeszeges-eletmodrol-meselt.htmlEurópa-bajnok és Világkupa-győztes karatésból lett a fitnesz megszállottja Magosi Zsombor. Saját bevallása szerint azért váltott, mert kíváncsi volt rá, hogy 30 felett mit tud még kihozni a testéből. Kiderült: nagyon is sokat! Ez Zsír!--Az 5 legjobb zsírégető zöldséghttp://www.life.hu/ez-zsir/20160304-zsiregeto-zoldsegek.htmlA bőséges zöldségfogyasztás az egészséges étkezés és a diéta szerves része. Néhánnyal ráadásul különösen jól jársz, hiszen nemcsak, hogy tele vannak vitaminnal, de egyáltalán nem hizlalnak, sőt, az anyagcserét is gyorsítják. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.