Unod a monotonitást? Dobd fel a futást extrákkal!

Forrás: Youtube -
tempó futok2016 súlyzó nyújtás futás fólia alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha már unod a megszokott ritmust, turbózd fel a futást újfajta elemekkel. Lássuk, hogyan küzdhetsz a monotonitás ellen!
  • Építs be a futásba iramjátékokat! Egy-egy gyorsítási szakasz közé iktass be lazább tempójú futásokat.
Forrás: Youtube

Miért jók az intervall edzések?

Az iramjátékok, vagy más néven az intervall edzések lényege, hogy a könnyű és a nehéz szakaszok váltakoznak egymás után. A magas intenzitású résznél intenzívebb lesz a zsírégetés, mert felgyorsul a szervezet alapanyagcseréje. "Ez a módszer az állóképesség fejlesztésére alkalmas, kezdőknek azonban nem javaslom, mert megterhelő. Hozzá lehet szoktatni a szervezetet, de erre komolyan rá kell készülni. A magas vérnyomásúaknak és magas pulzusúaknak sem javaslom" - vallja Nagy Amarilla, a Life.hu szakértője.
  • Játssz a tereppel! A sík terephez szokott futóknak jófajta változatosságot jelenthet a különböző terepek variálása. Jöhetnek a dombok és a lépcsők.
  • Iktass be keresztedzéseket! A futás ugyan szuper sport, ami mindent tökéletesen átmozgat, mégsem árt néha keresztedzésekkel színesíteni a programot: a tested is hálás lesz érte. Ez lehet súlyzós vagy akár nyújtós edzés.

Súlyzós futás

A súlyzós futással kapcsolatban is megkérdeztük szakértőnket, aki egyáltalán nem híve ennek az edzésnek: „Gyógytornászként senkinek nem ajánlom, hogy a lábra erősíthető súlyokkal fusson. Ez ugyanis nyújtja a boka és a térdszalagokat, így hosszú távon akár súlyosabb károsodást is okozhat."
  • A futást színesítheted másfajta gyakorlatokkal is. Például 200 vagy 400 méterenként csinálj meg 20 fekvőtámaszt, majd újabb futás után jöhet 20 guggolás.
Forrás: Dreamstime
  • Ha kifejezetten a zsírégetés a futás célja, próbáld ki az otthoni testtekercselést. Érdemes kifejezetten erre a célra készült fóliát vásárolni, és akár izzasztókrémet is vehetsz a boltban. Ez utóbbit azonban tökéletesen helyettesíti a fahéjolaj és olívaolaj keveréke. Miután bekented vele a hasadat és a combodat, tekerd körbe fóliával, és indulhat is az izzadás. Ez a módszer ráadásul a narancsbőr ellen is hatásos.

A futás ezer jótékony hatása az egészségedre - Nem csak fogyaszt

Még a gondolatától is irtózol, hogy a salakon szenvedj, és magányosan ródd a köröket? Változtass a futással kapcsolatos szemléleteden, ez a mozgásforma ugyanis ezer és ezer jótékony hatással bír az egészséged szempontjából. Olvasd el a Life.hu cikkét!
Fogyni szeretnél? Kalóriák helyett a makroelemeket számold!http://www.life.hu/ez-zsir/20160329-kaloriak-helyett-a-makroelemeket-szamold-ha-fogyni-szeretnel.htmlA fogyni vágyóknak általában két dolgot szoktak tanácsolni: számolják a kalóriákat, és mozogjanak többet. A legújabb trend szerint azonban kalóriák helyett inkább a makrotápanyagokra kell figyelni, ezektől ugyanis fittek és egészségesek leszünk, sőt még fogyni is fogunk. Ez Zsír!--Kipróbáltuk: fitfutballhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160401-kiprobaltuk-fitfutball-hamori-barbi-a-move-it-blondie-bloggere.html Soha nincs késő belekezdeni az edzésbe! Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat mutat be, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz. Edzésre fel – a héten a fitfutball kerül terítékre. Ez Zsír!--Szép testet szeretnél? Ezt edd edzés után!http://www.life.hu/ez-zsir/20160329-6-szabaly-arrol-hogyan-etkezz-sportolas-utan.htmlAz egészséges életmód hívei jól tudják, hogy az edzések mellett az sem mindegy, mit eszik az ember. Arra különösen oda kell figyelni, hogy az edzés után mivel pótoljuk az energiát. Íme, hat alapszabály, aminek akkor is hasznát veszed, ha csupán kedvtelésből vágsz bele valamilyen mozgásba. Ez Zsír!--Ezért élnek száz évig a japánok – Lesd el az étkezési szokásaikat!http://www.life.hu/ez-zsir/20160329-lesd-el-a-japanok-taplalkozasi-szokasait.htmlA japánok köztudottan nagyon egészségesek, a várható élettartam alapján a második helyen állnak, és mindössze a lakosság 3,5 százaléka elhízott. Szakemberek szerint a titkuk abban rejlik, hogy az étrendjük gabonában és szénhidrátban gazdag. Ez Zsír!--Ők a popsiformálás nagymesterei: Jen Selter, Vicky Justiz és Renahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160325-ok-a-guggolas-nagymesterei-jen-selter-vicky-justiz-es-rena.htmlA márciusi kihívás a tökéletes combokról és a kerek popsiról szól. Nézzük, kik azok az Instagram-sztárok, akik igazi példaképek ebben. Lesd el az ő tanácsaikat! Ez Zsír!--10 meglepő ok, ami keresztbe tesz a fogyókúránakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160322-10-meglepo-ok-ami-keresztbe-tesz-a-fogyokuranak.htmlNem sikerül olyan mértékben fogyni, mint ahogy tervezted? Vagy éppenséggel egyáltalán nem mutat kevesebbet a mérleg? Lehet, hogy valamit rosszul csinálsz a diétád alatt. Íme, 10 meglepő dolog, amiről nem is gondolnád, hogy keresztbe tehet a fogyókúrádnak. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.