Minél kövérebb valaki, annál nehezebb lefogynia - Ez az oka!

Forrás: NORTHFOTO/Europics/Newscom via ZUMA/Cen -
kövér fogyás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatók bebizonyították, hogy minél kövérebb valaki, annál nehezebb fogynia. A súlyosabb emberek szervezete ugyanis többet termel egy olyan fehérjéből, amely gátolja a test zsírégető képességét.

A Cambridge-i Egyetem kutatócsoportját vezető Antoni Vidal-Puig professzor elmagyarázta, hogy ha nem tudunk energiát égetni a hőtermeléshez, az leállítja a testsúly-csökkenést. Ez a folyamat az elhízott emberekben még tovább fokozódik. Minél kövérebb valaki, annál többet termel ebből a fehérjéből, ezáltal annál kisebb valószínűséggel képes fogyni. A professzor szerint ennek az az oka, hogy a szervezet képtelen szabályozatlanul energiát égetni és a következő hasonlattal élt: "Az autóhoz hasonlóan szükség van egy gázpedálra és egy fékre. Miután zsírt halmoztunk fel, a szervezetünk megvédte magát a fogyással szemben".

Forrás: NORTHFOTO/Europics/Newscom via ZUMA/Cen

"A testünkben különféle zsírsejtek találhatók. Amikor túl sokat eszünk, a többletkalória a kártékony fehér zsírsejtekben tárolódnak el, amelyek általában úszógumi vagy pocak formájában jelenik meg. Van azonban egy úgynevezett jótékony barna zsír is a szervezetünkben, amely teáskanálnyi mennyiségekben a felnőttek nyakán és hátán fordul elő. Ez a fajta zsír valójában elégeti a kalóriákat a test felmelegítéséhez" – ezt a folyamatot nevezzük termogenézisnek, ám a zsírsejtek által termelt fehérje gátolja ezt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.