Mit kell tenned, hogy valóban célt érjenek a jógagyakorlatok?

Forrás: Dreamstime -
pihenés JógaKlikk relaxáció jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jógázók különböző célokkal vesznek részt az órákon. Van, aki a pluszkilóiból szeretne lefaragni, mások a stressz kezelésére vagy a gerincproblémájukra várnak megoldást, izmosodni szeretnének, vagy valami egészen mást - és a jóga hatékonyan kezeli a legtöbb problémát. Előfordulnak azonban szemellenzős gyakorlók, akik egyetlen problémára koncentrálva, az egyéb jótékony hatásból nem kérnek, például a "torna" után már meg sem várják a relaxációt, hiszen úgy érzik, az fölösleges időhúzás. Te ugye nem így teszel? Hogy miről maradsz le, ha mégis?

A jógaórának fizikai, mentális és energetikai hatása is lesz rád, akkor is, ha erről nem veszel tudomást. Ezért jóga, és nem gyógytorna vagy fitnesz.

A folyamat kihagyhatatlan része a relaxáció. Ebben fixálódik ugyanis több olyan folyamat, amelyeket elindítottál, e nélkül a jóga olyan, mint egy torta nélküli szülinapi ebéd.

Forrás: Dreamstime

Mindemellett a fizikai hatások is a relaxációval, és majd az otthoni pihenéssel teljesednek ki, hiszen a folyamatok egyes elemei tovább dolgoznak benned a jógaszőnyeg összetekerése után. Nehéz mindezeket észben tartani, amikor a mai iskolarendszer is a végeláthatatlan, hétvégét is betáblázó, gyakran éjszakába nyúló tanulásra kondicionálja a diákokat, holott - a nem is új keletű kutatások szerint - egy alapos alvás és a tanulás közbeni elegendő pihenés, a memorizálás alapfeltétele. Vagyis a tanulás folyamata nem áll meg akkor, amikor kiejtjük a kezünkből a könyvet.

Az idegrendszer az alvásban aktiválja az éber tanulás közben bekövetkezett idegrendszeri történéseket, ezeket újra lejátssza, s így rögzíti a tanultakat.

A tanulás közben is jóval több időt kellene hagynunk, hogy az agy újra befogadóvá váljon. Ennek ellene megy a diákok túlterhelése, végső soron "csak" a tanulás, illetve emlékezés folyamatát akadályozza a passzírozás.

Forrás: Dreamstime

Újra és újra tudatosítani érdemes tehát: a jógázás, és benne a relaxáció egy folyamat része. A gyakorlatok komplex hatásokat indítanak el benned, és idő kell, amíg célt érnek, végig kell menni minden stádiumán, az út nem lerövidíthető.

Nemcsak a jóga, hanem a természet működése ez, kilégzés nélkül nincs belégzés, pihenés nélkül nincs fejlődés.

A pihenés és megfelelő alvás fontosságával nagyjából mindenki tisztában van. A rendszeresen végzett relaxáció mellett is szóljon még egy érv: a relaxáció oldja a testben és a mentálisan elraktározott feszültségeket, amelyek rengeteg energiát kötnek le. A rendszeresen relaxálók jutalma a kirobbanó energia. Kéred?

Ha igen, akkor próbálj ki ezen a héten ingyen egyet a Jógaklikk relaxációi közül! Ez a "Mezítlábas vizualizáció" egy olyan technika, ami segíthet abban is, hogy megtaláld a kapcsolatodat a földdel. Kattints a 10 perces videóért, jógázz otthon!
Vicces jógapercek Bebével – jógaórára vittük az énekesthttp://www.life.hu/ez-zsir/20160405-bebet-abebe-daniel-enekest-jogaorara-vittuk.htmlA mosolygós énekest, aki nemrég drasztikus fogyókúrán esett át, jógaórára invitáltuk, ahol többet nevettünk, mint izzadtunk. Ez Zsír!Fotó: Szabó Gábor - OrigoA jóga tényleg a megnyugvásról és az egyensúlyról szól? Íme, a kíméletlen igazság!http://www.life.hu/ez-zsir/20160325-mi-van-akkor-ha-nem-erzed-magad-jobban-a-jogatol.htmlHa bemész egy McDonald'sba, az azért jó, mert egy franchise-rendszerről van szó, ahol mindig, mindenhol, megbízható módon ugyanazt a minőséget kapod. A minőségről persze vitatkozhatunk, de abban az értelemben a McDonald's nagyon is minőségi, hogy profi. Tehát tényleg mindig ugyanazt az élményt nyújtja, amit megszoktál. Teljességgel középszerű. Semmi kilengés. Ezért profi.A probléma ott kezdődik, amikor a jóga is úgy kezd működni, mint egy profi franchise. Van egy elképzelés, egy koncepció, egy konszenzusos "minőség", amit valakik meghatároznak, és annak mentén alakul a vásárlói elvárás. Ez Zsír!ThinkstockEgyem vagy ne egyem? Ezt mondja a jóga a húsfogyasztásról!http://www.life.hu/ez-zsir/20160128-jogaiskola-a-jogaklikkel-megkivanja-e-a-joga-a-vegetarianus-etrendet.htmlA jóga nem csak a jógaszőnyegen zajlik. Az ott megtanult technikákkal elért testi és lelki egészségnek és a tudatosság gyakorlásának a mindennapokban veszed a legnagyobb hasznát. Az élet számtalan döntéshelyzetében is segítségedre lesz a jóga: a jama és nijama elvek ugyanis erkölcsi iránymutatást adnak. Ez Zsír!ThinkstockSzinglijóga - jógázz, hogy közelebb kerüljön a szerelem!http://www.life.hu/ez-zsir/20160104-jogaiskola-a-jogaklikkel-szingli-joga-jogazz-hogy-kozelebb-keruljon-a-szerelem.htmlAz év első cikke hozzád szól, ha idei terveid között szerepel a "szerelem". Bárhol is tartasz párkapcsolatodban, sok mindenben segíthet a jóga! Ez Zsír!--10+1 ok, hogy miért válaszd a kismama jógát a csokitorta helyetthttp://www.life.hu/ez-zsir/20160408-11-ok-hogy-miert-jogazz-kismamakent.htmlKönnyebb elcsábulni egy szelet íncsiklandozó süteménynek, mint bedobni a táskánkba egy kényelmes nadrágot és topot, majd részt venni egy kismama jógaórán. De az édesség által felszabadított boldogsághormonok sajnos gyorsan tova szállnak. Ezzel szemben a jógázásnak kismamaként is számtalan, és hosszabb távú jótékony hatása van. A teljesség igénye nélkül íme 10+1 ok amiért a jógát válaszd. Ez Zsír!OrigoMéregteleníts jógával – Megmutatjuk, hogyan csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/20160226-meregtelenits-jogaval.htmlAhogyan a lakásra ráfér egy jó nagy takarítás és rendrakás tavasszal, úgy a testednek, a lelkednek és az elmédnek is szüksége van tavaszi méregtelenítésre. Tisztulj meg, hogy könnyedén nézz szembe az új kihívásokkal, szabadulj meg a lerakódásoktól, amikre már nincs szükséged. Legyél energikus és könnyű! Mi kell hozzá? Változni akarás, elhatározás, a régi szokásokból való kilépés – és néhány jógagyakorlat! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.