8 ok, amiért a banán a legjobb gyümölcs

vitamin energia banán gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi lehet egyszerre finom és egészséges? Például a banán! Talán nincs még egy olyan étel, amit ilyen egyszerű magában megenni, miközben annyiféle finomság készíthető belőle. Az alábbiakban számos meglepő dolgot olvashatunk erről a gyümölcsről, melyek mind azt bizonyítják, hogy megéri meghámozni egy banánt!
  • Először is a banánban sokkal több a vitamin, mint az almában. Kétszer annyi a szénhidráttartama, ötször annyi benne az A-vitamin és a vas, és háromszor annyi benne a foszfor. Emellett káliumot, rostot és természetes cukrokat is tartalmaz.
Forrás: Dreamstime
  • Másodszor a banán több energiát ad, mint egy drága sportital, ha kettőt megeszünk, akár 1-1,5 órányi edzést is végig tudunk izzadni, de akkor is jól jöhet, ha délután elpillednénk, ilyenkor kávé vagy édesség helyett inkább faljunk be egy banánt.
  • A banán a szívnek is jót tesz, mivel javítja a vérkeringést, és így az agy oxigénellátását is. Csökkenti a vérnyomást, emellett egyensúlyban tartja a vízháztartásunkat.
  • Az érett banán rostjai javítják a bélfunkciókat, így hashajtóként is kiválóan működik. És mivel kis mennyiségben triptofánt is tartalmaz, a szintén benne található B6-vitaminnal együtt a szerotonintermelést is elősegíti, azaz jó kedvre deríti azt, aki fogyasztja.

Roberto konyhája: Banános sajttorta chiamaggal

Roberto, a Life.hu séfje ezúttal egy különleges finomsággal készült – ha te is igazi ínyenc vagy, akkor ezt a nem mindennapi sajttortát imádni fogod! Nézd meg a videónkat itt!
  • Nőknek különösen jó hír, hogy a banán elűzi a menstruációs fájdalmat is, ez szintén a benne található B6-vitaminnak köszönhető. Várandós kismamáknak pedig azért ajánlott, mert a reggeli rosszullét is megúszható, ha a felkelés után azonnal egy banán után nyúlnak.
Forrás: Dreamstime
  • A banánban található számtalan vitaminnak hála másnaposság ellen is bevethető ez a déligyümölcs, érdemes joghurttal és mézzel elkeverve, turmixként fogyasztani.
  • A banán héját se dobjuk el azonnal, a szúnyogcsípést ugyanis kiválóan enyhíti, ha a héj belsejével bedörzsöljük a csípés helyét. Ez utóbbit ugyan tudományosan még nem támasztották alá, de mivel igen költségkímélő módszer, egy próbát mindenképpen megér. Egy másik felhasználási lehetősége a banánhéjnak, ha éjszakára a szemölcsre kötözzük, mert ezzel gyorsan és természetesen szabadulhatunk meg ezektől a kellemetlen kinövésektől.

Ősi csodafegyver a banánhéj

Kevés embernek jut eszébe, hogy a banánhéjat ne dobja automatikusan (persze szelektíven) a kukába. Az édes és tápláló banánhús mellett a banán héja egy cseppet sem csábító. Pedig számos dologban a segítségünkre lehet a szépségápolástól kezdve a nagytakarításig. Olvasd el a Life.hu cikkét!
  • Végezetül, az emésztőrendszerben található nyálka mennyiségének növelésére is képes a banán, ami azért fontos, mert ez nyújt védelmet a gyomorfekély ellen. Mivel ez a nyálka védőréteget képez a bél belső falán, illetve segít semlegesíteni a savakat, gyomorégés ellen is kitűnő gyógyszernek bizonyul a banán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.