8 immunerősítő szuperétel, ha mindig egészséges akarsz lenni

Forrás: Dreamstime -
szuperétel immunerősítés egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szuperélelmiszerek betegségek elleni tápanyagokat tartalmaznak, könnyen hozzáférhetők, gazdaságosak, és sózás vagy hozzáadott zsír nélkül is ízletesek – így összegzi a jellemzőket egy pittsburghi sportdietetikus, az Academy of Nutrition and Dietetics szervezet szóvivője, Heather Mangieri.

Az immunerősítő szuperélelmiszerek nemcsak a vírusok és a fertőzések leküzdése érdekében látják el a szervezetünket tápanyagokkal, hanem abban is segítenek a testünknek, hogy felvegye a harcot az immunrendszer egyes megbetegedéseivel.

Édesburgonya

Az A-vitamin egyik legkiválóbb forrása, amely jelentős immunerősítő hatású. Az A-vitamin azáltal segíti az immunrendszerünket, hogy megőrzi a kórokozókkal szembeni természetes védőgátjaink, a bőrünk, valamint az emésztő-szervrendszerünk és a tüdőnk nyálkahártyájának egészségét és erejét.

Forrás: Dreamstime

Görög joghurt

A sűrű és krémes erjesztett élelmiszer tele van jótékony baktériumokkal, úgynevezett probiotikumokkal. Ezek a mikroorganizmusok javítják a szervezet arra irányuló képességét, hogy távol tartsa a fertőzéseket, gátolja a gyulladást, és csökkentse a kártékony baktériumok szaporodását a bélrendszerben.

Zöld tea

Az erős antioxidáns hatású, polifenolokban gazdag zöld tea több daganattípus, többek között a tüdő-, a vastagbél-, a gyomor és a hasnyálmirigyrák előfordulásának kockázatát is csökkentheti. Számos immunerősítő hatása ellenére azonban a zöld tea koffeint is tartalmaz, így túlzott mértékű fogyasztása nem ajánlott. Napi egy-két csésze zöld teával a kártékony hatások nélkül élvezhetjük az ital egészségügyi előnyeit.

Fokhagyma

A szuperélelmiszerek közé tartozó fokhagyma amellett, hogy zsír vagy só hozzáadása nélkül megízesíti a kedvenc ételeinket, egy bioaktív összetevőt, úgynevezett allicint is tartalmaz. Ez a vegyület antibakteriális hatású, amely segít leküzdeni a szalmonella, a kólibaktérium és a Staphylococcus aureus baktériumok által okozott fertőzéseket.

Forrás: Dreamstime

Gomba

A gombák alacsony kalóriatartalmúak, ugyanakkor nagy mennyiségű egészségjavító tápanyagot, például B-vitamint, szelént, káliumot és D-vitamint tartalmaznak. Valójában azonban a bizonyos gombákban előforduló béta-glükán nevű összetevő az, ami erősíti az immunrendszerünket, véd a rák ellen, és lelassítja a daganatok növekedését.

Osztriga

A szervezetünknek cinkre van szüksége a fertőzés ellen védő T-limfocita nevű vérsejtek termeléséhez. Ha az étrendünk nem tartalmaz elég cinket, az befolyásolhatja a testünk küzdőképességét a fertőzések, köztük a légúti megbetegedések, beleértve a tüdőgyulladás ellen is. Kilencven gramm főtt osztriga 74 milligramm cinket tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 493 százalékának felel meg.

Méz

Magas cukortartalmával, savasságával és a benne lévő különféle fitokémiai vegyületekkel magyarázzák azt, hogy a méz segít távol tartani a kólibaktériumot és a Staphylococcus aureus baktériumot. Helyileg alkalmazva a sebgyógyulást is gyorsítja, elfogyasztva pedig elősegíti a gyomorfekély regenerálódását, és csökkenti a gyulladásokat.

Forrás: Dreamstime

Fekete áfonya

A bogyós gyümölcs kevés kalóriát, ugyanakkor sok rostanyagot, C-vitamint és mangánt tartalmaz. Polifenolokban is gazdag, amelyek erős antioxidáns hatásuk mellett gyulladáscsökkentő tulajdonságúak is. A kutatók egy pterosztilbén nevű összetevőt is izoláltak az áfonyában, amely a D-vitaminnal kombinálva fokozza a katelicidin antimikrobiális peptid (CAMP gén) kifejeződését, amely szintén szerepet játszik az immunrendszer működésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.