Állandóan éhes vagy? 7 tipp a szűnni nem akaró étvágy leküzdésére

Forrás: Dreamstime -
éhes tippek étvágy tippek-tanácsok Éhség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Biztosan veled is előfordult már, hogy folyamatosan éhes voltál annak ellenére, hogy rendszeresen jóllaktál. Mégis, mi lehet az oka a folyamatos éhségnek? 

1. Túl sok fehér szénhidrát

A finomított szénhidrátok, mint a fehér rizs, a tészta, a kenyér a gyomorba jutva gyorsan lebontódnak – minimális – cukortartalmuk miatt. Emiatt a vércukorszinted hirtelen megemelkedik, majd lecsökken, ez váltja ki az éhségérzetet. Éppen ezért érdemes ezeknek az ételeknek a barnább, teljes kiőrlésű (azaz lassabban megemészthető) változatát enni.

Forrás: Dreamstime

2. Hiányzik a fehérje

A fehérje egy komplex tápanyag, aminek a lebontása hosszabb időt vesz igénybe a szervezetben. Ebbe a körbe tartoznak a sovány húsok, mint a pulyka, a tojás, a tonhal, ezenkívül a bab, a nagyobb mennyiségű saláták, a dió és a zellerszár.

3. Nem elég a zsír

Tanulmányok szerint a jó minőségű állati zsírok és a növényi olajok növelik a jóllakottság érzését, valamint annyira komplex tápanyagok, hogy még a fehérjét is megelőzik, már ami a hosszan tartó lebontást illeti.

4. Nem ismered a chiamagot

Az apró fekete magvak Dél-Amerikában őshonosak, nem csak a fehérje, hanem az omega-3-zsírsav-tartalmuk is magas, ezért könnyen csökkentik az étvágyat.

Forrás: Dreamstime

5. Túl sok gyümölcsöt fogyasztasz

Bár a gyümölcs természetes cukrot, fruktózt tartalmaz, mégis érdemes naponta kétszeri alkalomra korlátozni fogyasztását. Mindemellett a gyümölcsöt „mankóként” használhatod, amikor már nagyon éhes vagy, netán ha kihagytál egy étkezést, akkor is.

6. Keveset iszol

Amikor a szervezetünk kiszáradt, sokszor tévesen azt a jelet küldi az agynak, hogy éhes. Amikor éhes vagy, először igyál meg egy pohár vizet; mindig győződj meg róla, hogy megfelelően hidratálod/hidratáltad a szervezetedet két étkezés között.

7. Nem eszel eleget

Most kezdtél bele egy újfajta táplálkozásba, ami folyamatos megvonással vagy kalóriacsökkentett étkezéssel jár? Bár a lelkesedés az első napokban mindig színen van, elérkezik az a pont, amikor az éhség már le fogja győzni az akaratot. Megoldás lehet, ha fokozatosan csökkented az adagodat, és figyelsz a tápanyagbevitelre, így növelheted a gyomrod emésztési idejét.

Forrás: Dreamstime

6 ételtrend, amit érdemes kipróbálnod 2016-ban

Az egészséges életmód, a tudatos étkezés mindig jó ötlet, de tudjuk jól, hogy minden évnek megvannak a maga táplálkozási trendjei. 2015-ben csupa furcsaság volt a listán, most viszont megmutatjuk, mit tartogat 2016!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.