Megfelelő légzéssel is fogyhatunk – Tanuld meg a technikát!

Forrás: Dreamstime -
légzés fogyás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha diétáról van szó, mindenkinek a sport és a megfelelő étrend jut eszébe elsőként, pedig a zsírlebontásban és az anyagcsere gyorsításában a megfelelő légzésnek is nagyon fontos szerepe van.

A zsír oxigénből, szénből és hidrogénből áll. Ha az oxigén utat nyer a zsírmolekulákhoz, lebontja azokat szén-dioxiddá és vízzé. A vér kiszűri a szén-dioxidot, és eljuttatja a tüdőbe, ahonnan kilélegezzük. Az oxigén emellett a vért is hígítja, ezáltal csökkenti a vérnyomást, és gyorsítja az anyagcserét. Érdemes tehát elsajátítani néhány légzéstechnikát, és a napi rutinunkba illeszteni.

Forrás: Dreamstime

Relaxációs légzés

Fújjuk ki az összes levegőt a tüdőnkből, lélegezzünk lassan az orrunkon keresztül, miközben hatig számolunk. További hat számolásig tartsuk benn a levegőt, majd lassan, újabb hat számoláson keresztül fújjuk ki. Mindeközben figyeljünk arra is, hogy egyenes legyen a gerincünk, ne pedig görnyedt. Érdemes ezt esténként tízszer megismételni állva, ülve vagy akár fekve.

Tanulj meg relaxálni!

A klasszikus relaxációs gyakorlat segítségével a figyelmet a test különböző területeire irányítva tudatosan lazítjuk el őket, így szabadulunk meg a feszültségtől testi és lelki szinten. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Energiát adó légzés

Fújjuk ki az összes levegőt a tüdőnkből, miközben hatig számolunk, lassan lélegezzünk be, majd amikor azt érezzük, hogy telítődtünk, még egyet szippantsunk a levegőből. Tartsuk vissza a levegőt, amíg nyolcig számolunk, majd próbáljuk tovább benntartani, egészen 12-ig. Nyolc számolás alatt fújjuk ki a levegőt a szánkon át, törekedjünk rá, hogy minél lassabban távozzon a levegő, és amikor már úgy érezzük, kiürült a tüdőnk, még egy nagy adagot fújjunk ki. Ezután tartsuk vissza a lélegzetünket nyolc számoláson keresztül. Ezt a gyakorlatot bármely napszakban érdemes elvégezni, tízszer ismételjük.

Forrás: Dreamstime

Tisztító légzés

Üljünk egyenesen, és a bal kezünket helyezzük kényelmesen a bal térdünkre. Jobb mutatóujjunk és középső ujjunk hegyét helyezzük a szemöldökünk közötti területre, jobb hüvelykujjunkat pedig a jobb orrcimpánkra, jobb gyűrűsujjunkat a bal orrcimpánk mellé. Ezután szorítsuk a hüvelykujjunkat a jobb orrcimpánkra, és fújjuk ki a levegőt a bal orrlyukon keresztül. Ha minden levegőt kifújtunk, mélyen lélegezzünk a bal orrlyukon. Ezután a bal orrcimpát szorítsuk le a gyűrűsujjunkkal, és a jobb orrlyukon át lélegezzünk ki és be. Mindezt ötször-hétszer ismételjük.

Anyagcsere-gyorsító légzés

Üljünk egyenesen, fújjuk ki a levegőt a tüdőnkből, majd lassan szívjuk be az orrunkon keresztül, miközben hatig számolunk. Röviden, erőteljesen fújjuk ki a levegőt 50-100 alkalommal, eközben természetes módon vissza is kerül némi levegő a tüdőnkbe. Az utolsó alkalomnál az összes levegőt fújjuk ki, majd tartsuk vissza a lélegzetünket, amíg egyig számolunk.

Forrás: Dreamstime

A jó anyagcsere a karcsúság titka

A megfelelően működő anyagcsere amellett, hogy ellátja a szükséges tápanyagokkal a sejtjeinket, nem hagyja felhalmozódni testünkben a salakanyagokat. Éppen ezért az egészséges étrenddel kiegészítve távol tartja, vagy éppen leégeti a pluszkilókat. A jó közérzet már csak a bónusz. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Alakformáló légzés

Az ötödik típusú légzőgyakorlathoz ereszkedjünk négykézlábra, majd fújjuk ki a levegőt, miközben a hasunkat behúzzuk. Tartsuk vissza a lélegzetünket, és próbáljuk a hasunkat egészen a gerincünkig behúzni. Tartsuk ezt a pózt tíz másodpercig. Lassan eresszük ki a levegőt, majd mindezt ismételjük meg. Naponta öt percen át végezzük ezt a gyakorlatot.

Tanulj meg helyesen lélegezni, és hosszabbítsd meg az életed!

Nem is hinnéd, mennyire nagy szerepe van a mindennapokban a helyes légzésnek. Tudod egyáltalán, hogyan kell helyesen levegőt venni, és miért is fontos ez tulajdonképpen? Tanuld meg a legjobb technikát, és alkalmazd a mindennapokban!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.