Kiderült, mi a legfenyegetőbb táplálkozási probléma a világon

probléma súlygyarapodás elhízás táplálkozás hízás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elégtelen táplálkozás miatt kialakuló elhízás a legnagyobb probléma a világon egy új globális jelentés szerint.

A világ tápláltsági állapotáról szóló legújabb jelentés (Global Nutrition Report 2016) szerint a malnutríció világjelensége egyrészt az éhezés, másrészt az elhízás formájában jelentkezik. A felmérésben részt vevő 129 ország 44 százalékában tapasztalták az alultápláltság vagy az elhízás "igen súlyos mértékét". A tanulmány szerzői attól tartanak, hogy a malnutríció "az új normális" állapot.

Forrás: Dreamstime

A malnutrícióhoz korábban az alultápláltság, az éhező, növekedésben visszamaradt, fertőzéseknek kitett gyerekek képe kapcsolódott. A probléma ma is létezik, ám ezen a területen tapasztalható előrelépés. A tanulmány szerzői ezért nem az éhezésre, hanem az elhízás terjedésének "döbbenetes méretű globális kihívására" hívták fel a figyelmet, mert az elhízottak aránya a világ majdnem minden országában növekszik - olvasható a BBC News honlapján.

Emberek százmillióit sújtja a malnutríció az elhízás és a vérben található túl sok cukor, só vagy koleszterin formájában a jelentés szerint. "A malnutríció szó szerint elégtelen tápláltságot jelent, ami miatt a gyerek túl sovány, nem növekszik normálisan, de olyan következményei is lehetnek, hogy elhízik, túl magas lesz a vércukorszintje, ami diabéteszhez vezet" - magyarázta Corinna Hawkes, a kutatás egyik vezetője.

Sok ország küzd sikeresen a gyerekek alultápláltságának és növekedési visszamaradásának legyőzéséért, ám igen kevesen léptek előre az elhízás és a hozzá kapcsolódó betegségek, egyebek mellett a szívproblémák elleni harcban. A kutatás szerint az öt év alatti túlsúlyos gyerekek száma olyan gyorsan növekszik, hogy megközelíti az átlagnál kisebb súlyú, azonos korú gyerekekét. "Olyan világban élünk most, ahol a rossz tápláltság lett a normális. Ez teljesen elfogadhatatlan" - mutatott rá Lawrence Haddad, a kutatás másik vezetője. A probléma leküzdését célzó ráfordításokat és politikai szándékot sürgetve kiemelte, hogy minden egyes dollár (280 forint), amelyet a helyes táplálkozást ösztönző programokra költenek, 16 dolláros haszonnal járhat.

Sikertörténet: 31 kilót fogyott, ma már edzőként dolgozik Annahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160601-karadi-anna-31-kilot-fogyott-az-eletmodvaltast-kovetoen-es-most-edzokent-dolgozik.htmlA 25 éves Anna, aki egy kisfiú édesanyja, hormonprobléma miatt 110 kilóra hízott a terhessége végén. A szülés után azonban újra sportolni kezdett, és később a diétát is elkezdte. Ennek köszönhetően 31 kilót adott le, habár nem ez motiválja, hanem a formás, nőiesen sportos testalkat. Anna ma már edzőként dolgozik, és másokat motivál arra, hogy ők is elérhessék ezt a célt. Ez Zsír!OrigoHogyan vernek át az előtte-utána reklámok? Megmutatjuk!http://www.life.hu/ez-zsir/20160614-igy-vernek-at-az-elotte-utana-reklamok.html"Diétázz, eddz, vedd meg a legújabb fogyasztó bogyókat!" - buzdítanak a reklámok, melyeket általában egy szexi lánnyal, vagy férfival illusztrálnak. Nos, egy fotós lerántotta a leplet arról, hogyan lehet "fogyni" egy fotózás kedvéért pár perc alatt. Ez Zsír!OrigoNassolj bűntudat nélkül! Szuperfinom falatok a foci-Eb-rehttp://www.life.hu/ez-zsir/20160607-egeszseges-es-finom-nassolnivalok-meccsnezeshez.htmlUgye tudod, hogy ha minden meccs alatt popkornt vagy csipszet esztek a pároddal, akkor annak rossz vége lesz? Próbáljatok ki inkább az egészségesebb, de annál finomabb házi készítésű falatokat a foci-Eb alatt! Ez Zsír!--Megőrül az internet a szexi, magyar származású rendőrnőért: dögös fotók! http://www.life.hu/ez-zsir/20160613-szexi-magyar-szarmazasu-rendorno-megorul-az-internet-a-fiatal-szepseg-fotoiert.htmlA 31 éves Adrienne Koleszar jelenleg Németországban dolgozik rendőrként. Az Instagram-fiókja szerint imád edzeni, melynek hamar meg is lett az eredménye. Ez Zsír!Origo"Túl szíjas, és csak elcsúfította magát" - Kommentháború VV Szandika új testérőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160611-kommenthaboru-vv-szandika-uj-testerol-a-fitneszverseny-utan.htmlAhogy arról korábban a Life.hu beszámolt, Szandika alaposan átalakult az elmúlt évek alatt. Mára rá sem ismerni a VV egykori üdvöskéjére. Ez Zsír!Igazi álompasi lett az egykor mackós énekesből: Így fest most Csordás Ákos!http://www.life.hu/ez-zsir/20160611-csordas-akos-az-x-faktor-sztarja-teljesen-megvaltozott-remekul-nez-ki.htmlÚgy tűnik, nagyon lefogyott és meg is férfiasodott az X-Faktor énekese. Igazán jó pasi lett! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.