Elképesztő sikerrel zárult BikiniBody programunk! Ennyit változott Teodóra 10 hét alatt!

fogyás életmódváltás BikiniBody egészséges életmód Katus Attila
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elérkeztünk a 10 hetes BikiniBody programunk végéhez, amelynek kitűzött célja az volt, hogy 2 hónap alatt Teodóra példáján keresztül mutassuk be az olvasóknak, hogy szakemberek segítségével hogyan tudjuk az egészségi és fittségi állapotunkat növelni és ezzel együtt alakunkat és gondolkodásmódunkat formálni. Olvasd el Katus Attila utolsó beszámolóját! 

A 10 hetes munkában segítségemre volt a KATUSFOOD dietetikusa, Abonyi Orsi étkezési tanácsaival, és a KATUSAKTÍV testsúlycsökkentő program, ami segített felmérni Teodóra állapotát. Természetesen a folyamatos kapcsolattartás, kontroll, a lelki folyamatok figyelembevételével a hetek során bizonyos keretek között dinamikusan változott a végrehajtandó program.

Kovács Teodóra Forrás: Kovács Teodóra

Fontosnak éreztük, hogy Teodóra jól érezze magát a programban, és hogy új ismeretekre is szert tehessen a program végzése folyamán, hiszen annak lezárultával is azt szeretnénk, hogy Teodóra lendülete ne törjön meg.

Nem feltétlenül a klasszikus, címlapokról ismert BikiniBody elérése volt a cél, hiszen úgy gondolom, sok nő számára nem ez volt kitűzhető reális célként, Teodóra számára sem. Ráadásul nem is szerettük volna azt a kommunikációt erősíteni, hogy csak a címlapfotón szereplő BikiniBodyval rendelkező nő a a nagybetűs Nő. Sem egészségesebbnek (sőt!) sem pedig csinosabbnak nem tartom feltétlen a túlzottan férfias megjelenésű nőket. Teodóra kiválasztásának szempontja egy együttműködésre képes, egészséges, terhelhető és erősen motivált hölgy volt,

akivel sokan tudnak azonosulni, akinek az alap problémái sok tekintetben hasonlóak másokéval: ülőmunka, kevés mozgás, közepes elhízás, de egészségi állapotát tekintve jó állapot.

Teodóra előtte és utána Forrás: Kovács Teodóra

Teodóra kiválasztása után felmértük mind a fizikai állapotát, mind a mozgáskészségét, erőnlétét (erejét, állóképességét, ügyességét, mozgékonyságát), mind táplálkozási szokásait. Ebben nagy segítségünkre volt a KATUSAKTÍV testsúlycsökkkentő programunk, amelyet kitöltve rengeteg igen hasznos információt kapott Teodóra és mi magunk is Teodóráról. A kapott információk jó alapot szolgáltattak a későbbi közös munkánkhoz. Emellett hamar kirajzolódott Teodóra nem túl harsány, inkább csöndes, visszahúzódó, udvarias és alázatos személyisége is. A kapcsolattartást picit meglepő módon nekünk kellett kezdeményezni, hogy információt nyerjünk a nem velünk töltött időben zajló folyamatokról. Ezen információkat és visszajelzéseket nagyon fontosnak éreztük, sokat segített a program finomra hangolásában és személyre szabásában. A folyamatos konzultáció a program végrehajtása során felmerülő problémák megoldására elengedhetetlen, és ezt Teodóra is hamar megértette.

Megoldandó feladatok természetesen akadtak. Az egyik ilyen sarkalatos pont volt Teodóra táplálkozási szokásainak megreformálása, amit Abonyi Orsi KATUSFOOD-dietetikussal állítottunk össze, segítségül hívva a Vitálkonyha kínálatát. Fontos, hogy nincs semmilyen betegsége, ez sokat számított a diéta összeállításánál, bár az esetleges laktózérzékenységét még mindenképpen ki kell vizsgáltatnia.

Mivel egyedül él, csak saját magára főz, nagy segítség volt a Vitálkonyha, amivel rengeteg időt takarított meg, ami akár plusz edzésekre is volt fordítható.

Teodóra valamilyen szinten próbált odafigyelni, hogy egészségesen táplálkozzon, és arra is, hogy ne vigye túlzásba a mennyiségeket, de egy hibát rendszeresen elkövetett: olyan ételeket fogyasztott nagy előszeretettel, amiket bár egészségesnek gondolunk, valójában viszont becsapósak, például müzliszeleteket, reggeli gabonapelyheket. Sokáig kevés zöldséget fogyasztott, alapvetően egyhangúak voltak az étkezései. Ezek mellett nagy nehézséget okozott neki a rendszeres, napi ötszöri étkezés, ezt csak lépésről lépésre tudtuk elérni. Orsi a hat edzésnapra 1800 kalóriát, a pihenőnapra 1600 kalóriát számolt. Fontos volt, hogy odafigyeljünk az edzés előtti és utáni étkezések mennyiségére és minőségére is egyaránt. Egy hónap után indult be igazán a folyamat, ekkor kezdte igazán magáénak érezni az új életmódot, még a családi ünnepi hétvégét is könnyen vette.

Teodóra vidáman kedvesével Forrás: Kovács Teodóra

A Vitálkonyhából igyekeztünk minél változatosabb ételeket választani: levesek, gyümölcslevesek, főzelékek, néha még sütemény is szerepelt a menüben a sovány húsok és változatos köretek mellett.

A másik ilyen probléma, amit már egy előző írásomban megemlítettem, az Teodóra erősen átlag alatti mozgáskultúrája, ami egy jóval hosszabb alapozási időszakot igényelt. Ezzel bizonyos szempontból jelentős időveszteséget szenvedtünk el. A harmadik ilyen akadály, ami pont ebből fakadt, az Teodóra térdének vissza-visszatérő fájdalma. És természetesen akadtak kommunikációs nehézségek is, hiszen a program folyamán meg kellett értetni dolgokat Teodórával. Ezeket az akadályokat nem elsőre vette mindig. De egy tanítási, tanulási folyamatnak ez természetes része.

Összefoglalás

Alapvetően a kisebb-nagyobb akadályokat, ha nem is mindig időben, de sikerült legyőznünk, és alapvető változásokat sikerült eszközölnünk Teodóra életében.

Elképesztő közös siker Forrás: Kovács Teodóra

Mozgáskészsége, a mozdulatok technikai végrehajtása jelentős mértékben javult. Szintén erőteljes javulás figyelhető meg Teodóra erőállapotában, mind a felső-, mind az alsótestet, mind a törzsizomzatot tekintve. Teodóra állóképessége, vagyis a szív- és keringési rendszere is nagyot javult. Meglátásom szerint azonban nemcsak fizikális (testi) képességeit illetően érzékelhető jelentős változás.

Teodóra életmódjában és gondolkodásmódjában is tapasztalható különbség.

A végére hagytam, picit szándékosan is, a Teodóra külső megjelenésével kapcsolatos pozitív változások bemutatását. Íme, a számok:

Forrás: Katus Attila

Mik voltak Teodóra tapasztalatai a BikiniBody során?

Teodóra kardióedzése kezdetekben igen nehézkes volt:

2 km megtételét 30 perc alatt teljesítette, ami lassú kocogást jelentett, ami közben fulladt, köhögött, többször meg kellett állnia. 10 hét után 5 km-t 45 perc alatt teljesít folyamatos futással!

Önbizalma nagyot nőtt, ami annak is köszönhető bevallása szerint, hogy sokan megdicsérték a környezetében. Jobb lett a közérzete, kipihenten ébred, erősebbnek érzi magát, a gyakorlatok az edzés során sokkal jobban mennek neki. Például a kezdetekkor fekvőtámaszra esélye sem volt, guggolni nem tudott, helyes technikával pedig végképp nem. Azóta ez mind gyökeresen változott, és ez nagyon jó érzéssel tölti el Teodórát. Ezúton köszönöm Teodórának az áldozatos munkáját, kitartását és együttműködését. Kívánom, hogy az elért eredményeket a jövőben megtartsa, sőt túlszárnyalja.

Remélem sokan követtétek Teodóra változásait, és a saját életetekben is tudtátok alkalmazni a BikiniBody programunkat.

Bízom benne, hogy segítséget jelentett számotokra az elmúlt két hónap. Jó egészséget, jó alakformálást, és kellemes nyarat kívánok Nektek! Találkozzunk továbbra is a hivatalos Facebook-oldalamon!

Csak 5 perc! Így készül az egészséges gyümölcsjégkrém!http://www.life.hu/ez-zsir/20160623-egeszseges-gyumolcsos-fagyik-5-perc-alatt.htmlItt az idei nyár első hőségriasztása. Ahelyett, hogy legszívesebben bebújnál a hűtőszekrénybe, próbáld ki az egészséges jeges finomságokat, amiket te is pillanatok alatt elkészíthetsz otthon. Ez Zsír!--Gyaloglás, kocogás, futás – Így építs fel egy szuper kalóriaégető edzésmódszert!http://www.life.hu/ez-zsir/20160606-gyaloglas-kocogas-futas-szuper-edzesformak.htmlKatus Attila, a BikiniBody program végső hajrájában a futást ajánlja figyelmetekbe, amit teljesen kezdőként is űzhettek gyaloglással indítva, majd kocogással és futással folytatva a sort. A kalóriaégetés és a formás test garantált. Fogadd meg Katus Attila tippjeit az edzésprogram felépítéséhez! Ez Zsír!--A személyi edzés már nem kiváltság! Ezért érdemes egy profi felügyelete alatt sportolnihttp://www.life.hu/ez-zsir/20160606-kinek-ajanlott-es-miert-jo-a-szemelyi-edzes.htmlKatus Attila, aki immáron két hónapja dolgozik együtt a BikiniBody győztesével, Teodórával, ezúttal arról ír, miért is olyan hatékony a személyi edzővel végzett testmozgás. Hozd ki magadból a maximumot, végezz hatékony, testreszabott edzésprogramot, és élvezd a motiváció erejét! Ez Zsír!--Hosszú távú változást szeretnél? A BikiniBody dietetikusának tippjei!http://www.life.hu/ez-zsir/20160609-a-bikinibody-dietetikusanak-abonyi-orsinak-hetedik-beszamoloja.htmlAbonyi Orsi táplálkozási szakember, a Katusfood dietetikusa a BikiniBody program két és fél hónapja alatt minden héten hasznos tanácsokkal jelentkezik, hogy ezzel is közelebb kerülhessetek a célhoz, a megérdemelt bikiniformához. Ez Zsír!--Tények és tévhitek: kinek és miért jó a reggeli tornahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160606-kinek-es-miert-jo-a-reggeli-torna.htmlKatus Attila, a BikiniBody program személyi edzője ezúttal arról ír, kiknek ajánlott, és miért is annyira hatásos a reggel beiktatott edzés. Fogadd meg Attila tippjeit! Ez Zsír!--Kezdő sportoló vagy? Ezeket az alapelveket kötelező betartani!http://www.life.hu/ez-zsir/20160603-legfobb-alapelvek-kezdoknek-a-mozgasprogram-felepitesehez.htmlMelyek azok a legfontosabb alapelvek, amelyeknek betartása elengedhetetlen a sportoláshoz? Mikor, mennyit és milyen módszerrel kell edzeni, hogy egészségesek legyünk, és elérjük a kívánt testalkatot? Katus Attila ezen a héten kezdő sportolóknak ad tanácsokat, amelyeket azonban bármilyen amatőr sportoló megfogadhat. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.