Bata Szilvia világbajnok fitneszmodell: "Alázat, felkészültség és akaraterő nélkül nem megy"

versenyzés életmód sport fitneszmodell
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 23 éves Bata Szilvia fiatal kora ellenére rengeteg eredményt tud már felmutatni. Nem is csoda, hiszen alázat, felkészültség és akaraterő jellemzi Szilvi hozzáállását, ráadásul rengetegen támogatják, többek között a párja is, hogy a legjobbat hozhassa ki magából.

Gyermekkorodban sportoltál valamit?

Mindig "mozgásban" voltam, sokféle sportot kipróbáltam gyermekkoromban, de a tánc állt hozzám a legközelebb. Sokáig táncoltam egy színházi társulatban is.

Bata Szilvia Forrás: Bata Szilvia

Volt valaha súlyproblémád?

Szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis elég sportos alkatú a családom, nemigen küzdöttünk súlyproblémával.

Mikor kezdtél el komolyabban foglalkozni a sporttal? És miért épp a fitnesszel?

18 évesen, érettségi után jelentkeztem egy edzői képzésre, ott kerültem a testépítő osztály "szárnyai" alá, akik biztattak a versenyzésre. Eleinte csak ismerkedtem ezzel a világgal, komolyabban kb. két éve készülök.

A szerelem és a világbajnoki cím

"2015 elején megismerkedtem jelenlegi párommal, Méry Zolival. Zoli alaposan benne van a testépítés világában. Teljes köztünk az egyetértés, minden téren támogatjuk egymást céljaink elérésében. Zoli azt tanácsolta, keressük fel a Lantos Johnnyt, hiszen ő is tőle tanult mindent, és világbajnok leszek ez évben. Hallgattam a jó szóra, ezért hamarosan a Johnny Fitnessben találtam magam. Johnny egy magas hangot ki nem adva kínzott az edzéseken, Koós Kata pedig szinten felüli tudással tanította a pózolást és a színpadi mozgást. Pár hónap múlva, 2015 őszén arra lettem figyelmes, hogy ott állok a dobogó legfelső fokán egy világbajnoki arannyal a nyakamban."

Milyen hatással van a párkapcsolatodra az, hogy a párod is szakmabeli?

Abszolút pozitív hatással van rá. Egy versenyfelkészülés nagyon próbára teszi és megviseli az emberi kapcsolatokat, főleg a párkapcsolatot. Mivel Zoli is ebben a világban mozog, pontosan tudja, hogyan kezelje a dolgokat. Ő is átélte, megtapasztalta, mivel jár a versenyzés, ezért maximálisan tud segíteni mindenben. Támogat és motivál, hogy elérjük, amit kitűzünk magunk elé.

Szilvia a párjával, a szintén testépítő Zoltánnal Forrás: Bata Szilvia

A nehézségek is hozzátartoznak

"Aki nem csinált még végig egy versenyfelkészülést, annak fogalma sincs, mit kell kiállni az embernek, és magának a párkapcsolatnak is. Néha az ember ideges, aztán egyre többször, van, hogy teljesen magunkba fordulunk. Ezeken a holtpontokon csakis a barátok, a család, vagy éppen a másik feled tud túllendíteni. Mi az idei Európa-bajnokság előtti napon olyan szintre jutottunk, hogy egy szót sem beszéltünk egymással. Este Zoli kézen ragadott, beültetett a kocsiba, és felvitt a budai Várba. Jó egy órán át magyarázta, hogy ez most nekünk mennyire fontos, mennyit számít a jövőben a karrierünknek, hogy helyezéstől függetlenül (mindegy, mi lesz a vége) maximális alázattal, felkészültséggel és akarattal, büszkén, bajnokként kell holnap kiállnom a színpadra. Felfogtam a szavait, és most a 2016-os év WBPF magyar és Európa-bajnokaként írom e sorokat."
WBPF magyar és Európa-bajnok Forrás: Bata Szilvia

Milyen versenyeken indultál?

Leginkább a WBPF szövetség által szervezett versenyeken: Fitparádé, Magyar és Európa-bajnokság, Ausztria-kupa. De más szövetség versenyein is részt vettünk, például tavaly az IBFF-világbajnokságon Olaszországban.

Eredmények

Szilvi a 2014-es versenyszezont 3 aranyéremmel zárta. A következő évben, Olaszországban világbajnoki első helyezést ért el, majd a 2016-os tavaszi versenyszezonban a WBPF magyar és Európa bajnoka lett.

Most hogy néz ki egy heted: mennyit és miket edzel, hogyan tartod magad formában?

Versenyek után is igyekszem nem elhanyagolni az edzést. Elsősorban a fenékgyakorlatok vannak többségben, és persze a kardio, ami ilyenkor elengedhetetlen. Próbálok hetente legalább 4-5 alkalommal edzeni.

Van-e olyan kedvenc gyakorlatod, amit szerinted érdemes lenne a nőknek többet végezniük?

Nőknél szerintem a legfontosabb a formás fenék. Nagyon jó gyakorlatok erre a guggolás, a kitörés és a merev lábú felhúzás. Persze ezeket is mindig fel lehet dobni extrákkal.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Mindenképpen a sportban tervezek tevékenykedni továbbra is. Jelenleg versenybikinik forgalmazásával foglalkozunk, valamint célom a 2017-es WBPF világbajnokságon indulni.

"Csak elkezdeni nehéz, de tudom, ha végigcsinálom, jobban érzem majd magam." Forrás: Bata Szilvia

Mennyire figyelsz oda az étkezésedre? Miket eszel egy nap?

Miután túl vagyok minden versenyen, pár hétig lazítunk, és élvezem, hogy végre bármit megehetek. Utána igyekszem viszonylag odafigyelni, 85%-ban tartani a diétát. Főleg a cukrot mellőzöm, és kevesebb szénhidrátot eszem ilyenkor.

Mi a gyenge pontod? Van valami, amit nem szeretsz magadon?

Természetesen, mint ahogy a legtöbben, én sem vagyok megelégedve magammal. Mindig van min javítani, törekszem a fejlődésre, hogy évről évre jobb formával álljak színpadra, persze a nőiesség keretein belül.

Veled is előfordul, hogy nincs kedved edzeni? Ilyenkor hogyan motiválod magad?

Persze, vannak napok, amikor kimerült vagyok, nincs kedvem semmihez. Ilyenkor legtöbbször beteszek egy pörgős zenét a terembe, esetleg iszom egy zsírégetőt (hogy véletlenül se gondoljam meg magam, és nyomom, ahogy bírom. Csak elkezdeni nehéz, de tudom, ha végigcsinálom, jobban érzem majd magam.

Felér egy brutális kínzással! Ez történik a testeddel, ha nem iszol elég vizethttp://www.life.hu/ez-zsir/20160627-feler-egy-brutalis-kinzassal-ez-tortenik-a-testeddel-ha-nem-iszol-eleg-vizet.htmlAz emberi szervezet 70%-át víz teszi ki: ez felel az anyagcseréért és vérkeringésért, a méregtelenítésért és testünk hőszabályozásáért. De a szép bőrnek is elengedhetetlen feltétele testünk belső hidratálása, ráadásul az esetek túlnyomó többségében a fáradtságot és a fejfájást éppen a dehidratáltság okozza. Ez Zsír!OrigoElképesztő sikerrel zárult BikiniBody programunk! Ennyit változott Teodóra 10 hét alatt!http://www.life.hu/ez-zsir/20160627-katus-attila-utolso-beszamoloja-a-bikinibody-programrol-es-teodora-atalakulasarol.htmlElérkeztünk a 10 hetes BikiniBody programunk végéhez, amelynek kitűzött célja az volt, hogy 2 hónap alatt Teodóra példáján keresztül mutassuk be az olvasóknak, hogy szakemberek segítségével hogyan tudjuk az egészségi és fittségi állapotunkat növelni és ezzel együtt alakunkat és gondolkodásmódunkat formálni. Olvasd el Katus Attila utolsó beszámolóját! Ez Zsír!OrigoCsak 5 perc! Így készül az egészséges gyümölcsjégkrém!http://www.life.hu/ez-zsir/20160623-egeszseges-gyumolcsos-fagyik-5-perc-alatt.htmlItt az idei nyár első hőségriasztása. Ahelyett, hogy legszívesebben bebújnál a hűtőszekrénybe, próbáld ki az egészséges jeges finomságokat, amiket te is pillanatok alatt elkészíthetsz otthon. Ez Zsír!--Nem csak a férfiak sportja! Magyar nők, akik sikert sikerre halmoznak a fociban!http://www.life.hu/ez-zsir/20160621-magyar-nok-akik-imadnak-focizni.htmlAz elmúlt hetekben mindenkit a foci tart lázban. Nem is véletlen, hiszen a magyar csapat szereplése minden várakozást felülmúl. De azt például tudtad, hogy Magyarországnak női csapata is van? És azt, hogy rengeteg magyar nő elkötelezett ez iránt a sport iránt? Ez Zsír!AFPGyaloglás, kocogás, futás – Így építs fel egy szuper kalóriaégető edzésmódszert!http://www.life.hu/ez-zsir/20160606-gyaloglas-kocogas-futas-szuper-edzesformak.htmlKatus Attila, a BikiniBody program végső hajrájában a futást ajánlja figyelmetekbe, amit teljesen kezdőként is űzhettek gyaloglással indítva, majd kocogással és futással folytatva a sort. A kalóriaégetés és a formás test garantált. Fogadd meg Katus Attila tippjeit az edzésprogram felépítéséhez! Ez Zsír!--A gyönyörű, feszes bőr titka egyszerűbb, mint gondolnádhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160608-igy-etkezz-ha-feszes-bort-szeretnel.htmlJó barátunk, a kollagén, ami bőrünk feszességéért, üdeségéért is felel, 25 éves korunk után egyre csak csökken a szervezetünkben. Persze sokat tehetünk azért, hogy ne kezdjünk túl korán ráncosodni, és ne veszítsük el bőrünk rugalmasságát. Tudtad például, hogy rengeteg olyan étel van, ami segíthet a szervezetednek előállítani a kollagént? Most eláruljuk, hogy melyek azok! Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.