Kovács György 48 évesen készül megmérettetni izmait

testépítő Kovács György megmérettetés verseny izmok edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A testépítő számtalan díjat bezsebelt már pályafutása során, ám ő úgy gondolja, a kor nem számít, és úgy döntött, tavasszal indul a világversenyen.

Kovács György két évvel ezelőtt, 46 évesen lett testépítő-világbajnok, akkor a Life.hu-nak mesélte el, milyen kitartó munka kell egy ekkora bravúrhoz. A sportoló jövőre újra megméretteti magát, immáron 48 évesen.

Fotó: Adrián Zoltán/Origo

„A felkészülés már elindult, hiszen a jövő évben, a tavaszi szezonban lesznek a versenyek, és most úgy döntöttem, a világbajnokság mellett több versenyen részt veszek, ha jól sikerült a felkészülésem” – kezdte Gyuri, aki hozzátette, hogy a világbajnokság igazán nagy kihívás számára, hiszen ott már csak a legjobbak indulnak.

„A vb-re azok kvalifikálják magukat, akik nemzetközi bajnokságokon győztek. A 15 indulóból mindenki profi, ezért tisztában vagyok azzal, hogy nem lesz könnyű dolgom. Jelenleg a saját magam edzője vagyok, és a tömegnövelés, az izmaim építése van soron. Ez azt jelenti, hogy megpróbálom a legnagyobb izomtömeget felépíteni decemberig. A jövő év elején kezdődhet a diéta, de mivel az nekem könnyen megy, inkább arra kell figyelnem, hogy ne veszítsek sokat a súlyomból” – magyarázta a sportoló.

Ebben a sportágban elengedhetetlenek az olyan „szerek”, amelyek segítenek a testépítésben. Erről mi a véleményed?
Táplálékkiegészítőket használok. A legfontosabbak a fehérjekészítmények, a proteinek, az aminosavak, edzés közben a glutamin. Kizárólag engedélyezett, természetes anyagokat használok, hiszen doppingszűrés van, akit pedig rajtakapnak, eltiltanak 5 évre. Az egy pályafutás vége. Amerikában profi módon művelik a sportolók felügyeletét, és a pénz is sokkal több a drága táplálékkiegészítők beszerzésére.

Fotó: Adrián Zoltán/Origo

Neked nincs szponzorod, aki segítene ebben?
Egyelőre nincs, mert nem szoktam cégek ajtaján kopogtatni. Pedig biztos vagyok benne, hogy érdekes lehetne egy közel ötvenéves pasi, aki még mindig a csúcson van, és versenyekre készül. Ám itthon valamiért a szép szexi lányokkal próbálnak eladni mindent.

Mi motivál, hiszen már mindent elértél?
Most 48 múltam, imádom a versenyzés hangulatát, szeretem a felkészülési időszakot, és ha hiszed, ha nem, a diétás időszakot élvezem legjobban!

Szereted sanyargatni magad?
Nem érzem sanyargatásnak, ilyenkor megtisztul a szervezetem, energikusabb leszek, ledobom a felesleget, a diéta időszakában jobb a közérzetem, erősebb vagyok.

Mélypontok vannak?
Mindenkinél van, amikor kell a lelki támogatás, bármelyik hivatásról is legyen szó. Most Bognár Gergő barátommal szoktunk konzultálni, ő szokott erőt adni, amikor elbizonytalanodom.

Fotó: Adrián Zoltán/Origo

Igaz, hogy verseny előtt már vizet sem szabad inni? Sőt olyat is hallottam, hogy a nyálukat is kiköpik a versenyzők...

A nyálat kiköpni, véleményem szerint, erős túlzás. Verseny előtt van egy úgynevezett vízhajtás, amikor a versenyző a bőrében lévő vizet minimalizálja, hogy az alatta lévő erezettség jól látható legyen, és látszódjanak az izomrostok. Igazi szálkásítás az, amikor le van égetve az összes zsír, és a izomrostok is látszódnak.

Gyuri, ez egészséges?
A vízhajtás veszélyes, ezért nem is lehet, csak kis ideig tartani. A versenyzőnek ismernie kell az anyagcseréjét. A versenykiírásból pontosan tudjuk, mikor lépünk színpadra, így akkor kell csúcsformában lenni, addigra kell időzíteni a vízvesztést. Verseny előtt két napig nem iszom folyadékot. Két éve, amikor Németországba utaztunk versenyre, és nagyon meleg volt, majd megláttam az óriásplakátokon a hideg vizet ivó embereket, az kemény időszak volt, de kibírtam.

Meddig lehet a testépítő sportot csinálni?
Amíg érzi magában a tüzet a versenyző, addig minden belefér!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.