Csapd be az agyad, hogy egészségesen élhess!

agy becsapás gasztrofizika egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hallottál már a gasztrofizikáról? A gasztrológia és a pszichofizika közös területe azt kutatja, hogy a táplálkozási szokásaink, illetve a fizikai és pszichikai ingereink hogyan függnek össze. Az alábbiak nem is igazán tekinthetők táplálkozási tanácsoknak, inkább észrevételeknek arra vonatkozóan, hogyan lehet korlátozni a kalóriabevitelt, és hogyan étkezhetünk egészségesebben az újdonságnak számító gasztrofizika legfrissebb kutatási eredményeinek hasznosításával.

Több olyan egyszerű változtatást is ismerünk, amelyek jelentős mértékben befolyásolhatják a teltségérzetünket.

A kutatók kimutatták például, hogy kisebb edények használatával elhitethetjük az agyunkkal, hogy többet eszünk. Azt is tudjuk, hogy ha tányér helyett tálban szolgálunk fel, azzal nagyobb térfogatúnak és mélységűnek érzékeltethetjük a benne lévő ételt, vagyis ezzel is elhitetjük az agyunkkal, hogy nagyobb a mennyiség, mint valójában. A legújabb kutatásból pedig az derül ki, hogy az evőeszközök és az edények súlya is jelentősen befolyásolja az elfogyasztott táplálék megítélését: nehezebb tányérokkal, késsel és villával a teltségérzet is nagyobb lehet.

Forrás: Dreamstime

5+1 meglepő dolog, ami túlevéshez vezet

Gyakran előfordul, hogy folyamatosan csak ennénk és ennénk, míg degeszre nem tömjük magunkat – aztán csodálkozunk, hogy mi okozhatta ezt az állapotot. Gondolnád, hogy az akciófilmek és az alvás is befolyásolhatja, hogy mennyire használjuk ki a gyomrunk térfogatát? Olvasd el a Life.hu cikkét!

A tudatos étkezés is egyre jobban bekerül a köztudatba. Számos módszer alkalmazható: megpróbálhatunk például japán leveseskanállal enni a levest, vagy evőpálcikával a második fogásokat.

Tulajdonképpen bármi megteszi, amivel megakadályozzuk, hogy egyszerűen belapátoljuk az ételt a szánkba.

A kutatások azt is bebizonyították, hogy körülbelül 30 százalékkal többet eszünk akkor, amikor étkezés közben valamilyen más tevékenységet is folytatunk, például tévét nézünk vagy okostelefonozunk. A szakemberek tanácsa éppen ezért az, hogy kapcsoljuk ki a tévét, tegyük töltőre a telefont a másik szobában, és üljünk le az étkezőasztalhoz, hogy tényleg élvezhessük az étkezést. Az úgynevezett többszenzoros étkezés célja is hasonló.

Forrás: Dreamstime

A lényege szintén az, hogy rávegye az embereket arra, hogy koncentráljanak az ételekre, amelyeket éppen fogyasztanak.

Otthon ezt úgy tehetjük meg, hogy egyszerűen várunk egy pillanatot evés előtt, és a fogást megszagolva élvezzük egy kicsit az illatokat. Az is segít, ha a kezünkbe vesszük a meleg tálat, vagy alaposan megrágjuk a falatokat (anyunak igaza volt!). Végül, de nem utolsósorban érdemes odafigyelni a textúrára is. Jó tudni, hogy

kevesebb kalóriát viszünk be almaevéskor, mint amikor almapürét fogyasztunk, és kevesebb kalóriát viszünk be almapürével, mint almalével, mert több szenzoros információt kapunk a püréből, mint a léből, és még többet az igazi almából.

Forrás: Dreamstime

Ez pedig nagymértékben elősegíti a teltségérzet kialakulását.

Kalóriák fogságában - étkezési szokások, amiket még ma felejts el!

Ahhoz, hogy életmódot válts, fel kell hagynod az egészségtelen étkezési szokásaiddal is - és itt nem csak a gyorséttermekre és a chipsekre gondolunk. A sikertelen diéták után vagy a fogyókúra felgyorsítása érdekében sokan fordulnak olyan módszerekhez, amelyek egészségtelenek, és ezek hosszú távon nem is válnak be. Íme, néhány étkezési szokás, amelyektől jobb, ha mielőbb megszabadulsz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.