Csapd be az agyad, hogy egészségesen élhess!

agy becsapás gasztrofizika egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hallottál már a gasztrofizikáról? A gasztrológia és a pszichofizika közös területe azt kutatja, hogy a táplálkozási szokásaink, illetve a fizikai és pszichikai ingereink hogyan függnek össze. Az alábbiak nem is igazán tekinthetők táplálkozási tanácsoknak, inkább észrevételeknek arra vonatkozóan, hogyan lehet korlátozni a kalóriabevitelt, és hogyan étkezhetünk egészségesebben az újdonságnak számító gasztrofizika legfrissebb kutatási eredményeinek hasznosításával.

Több olyan egyszerű változtatást is ismerünk, amelyek jelentős mértékben befolyásolhatják a teltségérzetünket.

A kutatók kimutatták például, hogy kisebb edények használatával elhitethetjük az agyunkkal, hogy többet eszünk. Azt is tudjuk, hogy ha tányér helyett tálban szolgálunk fel, azzal nagyobb térfogatúnak és mélységűnek érzékeltethetjük a benne lévő ételt, vagyis ezzel is elhitetjük az agyunkkal, hogy nagyobb a mennyiség, mint valójában. A legújabb kutatásból pedig az derül ki, hogy az evőeszközök és az edények súlya is jelentősen befolyásolja az elfogyasztott táplálék megítélését: nehezebb tányérokkal, késsel és villával a teltségérzet is nagyobb lehet.

Forrás: Dreamstime

5+1 meglepő dolog, ami túlevéshez vezet

Gyakran előfordul, hogy folyamatosan csak ennénk és ennénk, míg degeszre nem tömjük magunkat – aztán csodálkozunk, hogy mi okozhatta ezt az állapotot. Gondolnád, hogy az akciófilmek és az alvás is befolyásolhatja, hogy mennyire használjuk ki a gyomrunk térfogatát? Olvasd el a Life.hu cikkét!

A tudatos étkezés is egyre jobban bekerül a köztudatba. Számos módszer alkalmazható: megpróbálhatunk például japán leveseskanállal enni a levest, vagy evőpálcikával a második fogásokat.

Tulajdonképpen bármi megteszi, amivel megakadályozzuk, hogy egyszerűen belapátoljuk az ételt a szánkba.

A kutatások azt is bebizonyították, hogy körülbelül 30 százalékkal többet eszünk akkor, amikor étkezés közben valamilyen más tevékenységet is folytatunk, például tévét nézünk vagy okostelefonozunk. A szakemberek tanácsa éppen ezért az, hogy kapcsoljuk ki a tévét, tegyük töltőre a telefont a másik szobában, és üljünk le az étkezőasztalhoz, hogy tényleg élvezhessük az étkezést. Az úgynevezett többszenzoros étkezés célja is hasonló.

Forrás: Dreamstime

A lényege szintén az, hogy rávegye az embereket arra, hogy koncentráljanak az ételekre, amelyeket éppen fogyasztanak.

Otthon ezt úgy tehetjük meg, hogy egyszerűen várunk egy pillanatot evés előtt, és a fogást megszagolva élvezzük egy kicsit az illatokat. Az is segít, ha a kezünkbe vesszük a meleg tálat, vagy alaposan megrágjuk a falatokat (anyunak igaza volt!). Végül, de nem utolsósorban érdemes odafigyelni a textúrára is. Jó tudni, hogy

kevesebb kalóriát viszünk be almaevéskor, mint amikor almapürét fogyasztunk, és kevesebb kalóriát viszünk be almapürével, mint almalével, mert több szenzoros információt kapunk a püréből, mint a léből, és még többet az igazi almából.

Forrás: Dreamstime

Ez pedig nagymértékben elősegíti a teltségérzet kialakulását.

Kalóriák fogságában - étkezési szokások, amiket még ma felejts el!

Ahhoz, hogy életmódot válts, fel kell hagynod az egészségtelen étkezési szokásaiddal is - és itt nem csak a gyorséttermekre és a chipsekre gondolunk. A sikertelen diéták után vagy a fogyókúra felgyorsítása érdekében sokan fordulnak olyan módszerekhez, amelyek egészségtelenek, és ezek hosszú távon nem is válnak be. Íme, néhány étkezési szokás, amelyektől jobb, ha mielőbb megszabadulsz!
A lángos, a palacsinta és a hamburger vonzásában - 5 tipp, hogy ne hízz el nyaralás alatt!http://www.life.hu/ez-zsir/20160713-tippek-nyaralasra-az-egeszseges-etkezeshez.htmlEgész tavasszal és nyár elején kitartóan küzdünk, hogy elérjük a hőn vágyott bikinialakot, de a kitartás általában az első nyaralásig tart. Persze természetes, hogy az ember egy kicsit jobban elengedi magát a szabadsága alá, de nem éri meg átesni a ló túlsó oldalára, hiszen a nyaralás alatt vissza is hízhatjuk a leadott kilókat, ha nem tartunk be néhány alapszabályt. Ez Zsír!Origo3+1 applikáció, hogy egészségesen étkezzhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160712-applikaciok-az-egeszseges-etkezesert.htmlSokszor még abban is nehéz eligazodni, hogy melyik étel egészséges, és melyik nem, miben mennyi az adalékanyag, és mennyi kalóriát tartalmaz. De a legújabb applikációk már ebben is segítenek! Ez Zsír!OrigoIrigylésre méltó külső – Ők a legjobb testű nők 50 felett! http://www.life.hu/ez-zsir/20160708-cindy-crawford-demi-moore-elle-mcpherson-a-legjobb-testu-50-feletti-nok.htmlSokan azt gondolják, hogy a fiatalság túlságosan is hamar elmúlik. De ki merné azt mondani ezeket a csodálatos nőket látva, hogy 50 felett már semmi izgalmas nem vár, csak az öregedés? Ez Zsír!--Szakadt póló kontra dögös fitneszcucc – Te melyiket választanád?http://www.life.hu/ez-zsir/20160708-markas-holmikban-jobban-teljesitunk-az-edzoteremben.htmlEgy friss kutatás szerint a designermárkák olyan hatással vannak szervezetünkre, hogy rögtön jobban teljesítünk az edzőteremben. Még érdekesebbé teszi a jelenséget a tény, hogy csupán placebohatásról van szó. De mégis mit jelent ez? Ez Zsír!OrigoMiért gyűlölik a nők a testüket?http://www.life.hu/ez-zsir/20160705-egyes-nemzeteknel-a-nok-80-szazaleka-gyuloli-a-testet.htmlEgy friss kutatás 13 országban végzett felmérést a nők között arról, hogy mennyire elégedettek a testükkel. A végeredmény sokkoló lett. Egyes nemzeteknél a nők 80, vagy akár 90 százalékának nem tetszik az, amit a tükörben lát. Ez Zsír!--Tücskök, férgek, giliszták, lárvák – a legjobb ételek diétázóknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160704-a-rovarok-a-jovo-etelei-es-meg-a-fogyokuraban-is-segitenek.htmlÉhes vagy? Mit szólnál egy kis fűszeres szöcskéhez némi kukacmártással? A legtöbb nyugati embernek egy ilyen fogás gondolatától is felfordul a gyomra, pedig a rovarfogyasztás a világ számos pontján bevett gyakorlatnak számít, főként kiváló tápértéküknek köszönhetően. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.