Úgy eszik a gyereked, ahogy te - Ne add át az egészségtelen szokásokat!

Forrás: Dreamstime -
szokások kutatás táplálkozás étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Az vagy, amit megeszel" – tartja a mondás. Nos, egy friss kutatás szerint szülő-gyerek viszonylatában egyéb összefüggésekre is felfigyelhetünk e téren: „a gyereked az, amit megeszel".

A kutatás során hét szakember vizsgálta a szülők és gyerekeik által elfogyasztott kalóriamennyiséget és az étrend minőségét, és kiderült, hogy a kettő között szoros összefüggés figyelhető meg. Ez egy rendkívül fontos felfedezés annak tükrében, hogy az amerikai felnőttek több mint harmada túlsúlyos, és ugyanez jellemző a 2-19 éves fiatalok 17 százalékára is.

Forrás: Dreamstime

Ahogy aztán a kutatásban résztevevő többszáz szülő és gyerekeik étkezésének részletei napvilágra kerültek, a szakemberek nem repestek az örömtől. „Sajnos az emberek többsége nem áll túl jól, ha az elfogyasztott étel minőségéről van szó. Ami az illeti, a szülők étrendje valamivel jobb, mint a gyerekeiké, de a különbség alig észrevehető" – mondja a kutatást vezető Shannon Robson, a Delaware-i Egyetem munkatársa.

A Journal of the Academy of Nutrition and Diatetics című szaklapban publikált kutatás 698 szülő-gyerek páros étrendjét vizsgálta. A résztvevők mindegyike egészséges volt, a krónikus betegséggel és az étkezési zavarral küzdőket, illetve az étvágyat befolyásoló gyógyszert szedőket kizárták a kutatásból. Kiderült, hogy a szülők ugyan egészségesebben étkeznek, mint gyerekeik, de még így sem egészségesen táplálkoznak, emellett a kalóriabevitelben sincs jelentős különbség: a szülők napi 1763 kalóriát, a gyerekek napi 1751 kalóriát vesznek magukhoz. A felnőttek és a gyerekek körében a fő probléma egyaránt a túl kevés zöldség és a túl sok üres kalória fogyasztása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.