Fogyaszd bátran! A szőlő is szupergyümölcs

Forrás: Dreamstime -
flavonoid egészség szőlő gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szőlőfogyasztástól sok fogyókúrázó ódzkodik, mondván, túl sok cukrot tartalmaz, de a legújabb kutatások szerint napi egy marék szőlő akár a fogyást is elősegíti, és nem mellékesen a szexuális életünkre is pozitív hatással lehet. Szőlőszezonra fel!

A titok minden bizonnyal a flavonoidokban rejlik, ezekben a természetes összetevőkben, amelyek számos zöldség és gyümölcs élénk színéért és finom ízéért felelősek.

Forrás: Dreamstime

A flavonoidok már régóta felkeltették a szakemberek figyelmét vérnyomás- és koleszterincsökkentő tulajdonságukkal, valamint szívbetegség- és rákmegelőző hatásukkal,

ám manapság azt is sikerült megállapítani róluk, hogy az egészséges testsúly elérésében is fontos szerepük lehet, valamint a szexuális életre is jótékonyan hatnak.

A Kelet-angliai Egyetem és a Harvard Közegészségügyi Iskolájának kutatói 124 000 egyesült államokbeli személyt kísértek figyelemmel 24 éven át. Az alanyok közül a férfiak átlagosan egy, a nők pedig kicsit több mint két kilót híztak minden négy év során, ám azok, akik a legtöbb flavonoidban gazdag gyümölcsöt fogyasztották, megőrizték súlyukat, sőt esetenként még fogytak is.

Forrás: Thinkstock

A flavonoidok közül is a legpozitívabb hatásuk az antociánoknak volt, amelyek a szőlőben, áfonyában, eperben, cseresznyében, szederben, retekben és fekete ribizliben találhatók meg. Emellett a polimerek és a flavonolok is pozitív hatást mutattak, előbbiek a teában, almában, szilvában és bogyós gyümölcsökben, utóbbiak szintén a teában, illetve a hagymában és almában fordulnak elő.

Egy korábbi kutatás szerint egy marék (80 gramm) áfonyában fellelhető flavonoidmennyiség napi rendszerességű elfogyasztása négy éven keresztül körülbelül 1,2 kiló fogyáshoz segítheti hozzá az embereket. Ezzel szemben egy átlagos nő ugyanennyi idő alatt általában 1 kilót, egy átlagos férfi pedig 2 kilót hízik. Olvasd el a Life.hu cikkét!

A vizsgálatban részt vevő Aedin Cassidy professzor hangsúlyozta, hogy az egészséges testsúly megőrzése főleg a középkorúaknál azért nagyon fontos, mert általa megelőzhető a szív- vagy a cukorbetegség kialakulása, ráadásul a hízást megelőzni mindig könnyebb, mint a túlsúlytól megszabadulni.

Forrás: Dreamstime

Egy másik kutatás, amelyet a Harvard és a Kelet-Angliai Egyetem munkatársai közösen végeztek, azt mutatta ki, hogy a flavonoidok a középkorú férfiaknál megszüntették az erekciós problémákat, legpozitívabb hatásuk e téren az antociánoknak és a flavonoloknak volt, ezek megfelelő mennyiségben ugyanolyan pozitív hatással vannak, mint heti ötórányi sétálás.

De vajon mi adja a flavonoidok gyógyerejét?

Szakértők szerint összetevői csökkentik az ételekből felszívott zsír mennyiségét, valamint az étvágyat, illetve gyorsítják az anyagcserét.

Más vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a flavonoidok a jó baktériumokra is pozitívan hatnak, és képesek megváltoztatni a bélben növő mikrobák típusait.

7 nyomós érv, hogy miért egyél csokit

A csokoládéról sok tévhit él az emberekben. Sokan a bűnös élvezetek közé sorolják, néhányan viszont szuperegészségesnek tartják. Az igazság ott kezdődik, hogy ez a két tábor két különböző dologról beszél. Ami valóban nem túl egészséges, az a tejcsoki, mert nem sok kakaóbabot tartalmaz, ellentétben a jó minőségű étcsokoládéval, amit napi szinten érdemes fogyasztani. Például a flavonoidok miatt!

Készen állsz a szeptemberi kihívásra? Jöhet a húsmentes hónap!http://www.life.hu/ez-zsir/20160831-szeptemberben-husmentes-honapot-tartunk-a-kihivas-eveben.htmlÚjabb hónap, újabb kihívás. Az augusztusi sportkihívás után más terepre evezünk és a húsmentes étkezéssel barátkozunk a kihívás éve 2016 projektünkben. Ez Zsír!--Szabados Edit fitneszmodell: "A világbajnoki győzelem a cél"http://www.life.hu/ez-zsir/20160830-szabados-edit-fitneszmodellel-beszelgettunk-edzesrol-versenyzesrol-eletmodrol.htmlAz Európa-bajnok Szabados Edit gyerekkora óta sportol. A fitnesszel főiskolai évei alatt találkozott, és igencsak gyorsan fejlődött benne. A látványos eredmény arra sarkallta, hogy belevesse magát a versenyzés világába is, azóta ráadásul másoknak is segít elérni a céljaikat. Ez Zsír!--A magyar vagy a külföldi celebpopsik voltak a nyár legformásabb idomai? Szavazz!http://www.life.hu/ez-zsir/20160829-a-magyar-vagy-a-kulfoldi-celebpopsik-voltak-a-nyar-legformasabb-idomai-szavazz.htmlHabár az időjárás még kecsegtet néhány meleg nappal, a nyár hivatalosan már csak szerdáig tart, így ideje összeszedni az idei szezon legformásabb celebfenekeit. Íme! Ez Zsír!OrigoVedd fel a fonalat: jógagyakorlatok a koncentráció növelésére és a figyelem fejlesztésérehttp://www.life.hu/ez-zsir/20160829-jogagyakorlatok-a-koncentracio-novelesere-a-figyelem-fejlesztesere-a-jogaklikktol.htmlBecsöngettek. A hűvösebb éjszakák figyelmeztetnek rá, hogy vége a nyárnak, kezdődik az iskola, csatasorba kell állnunk, a munkahelyen feladatok várnak ránk. Ám a szeptember az újrakezdést is magában hordozza, csak döntés kérdése, hogy ez eltökéltté, motiválttá tesz, vagy naphosszat csak a nyarat siratjuk. Ez Zsír!--Forró fotóval búcsúzik a nyártól Tücsihttp://www.life.hu/ez-zsir/20160828-tucsi-musorvezeto-bikinis-keppel-bucsuzik-a-nyartol.htmlA műsorvezető nem aprózta el a a dögös bikinis képek posztolását idén nyáron. A szép időknek azonban lassan vége, Tücsi ugyanis az utolsó nyári hétvégét ünnepelte. Ez Zsír!--Brooklyn Beckham csupa izom testével nem tudnak betelni rajongói http://www.life.hu/ez-zsir/20160828-brooklyn-beckham-egyre-izmosabb.htmlNem is csodálkozunk rajta, hogy a tinilányok kedvence a fiatal zenészfiúk mellett Brooklyn Beckham lett, aki az elmúlt évben rengeteget férfiasodott, és izmosodott. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.