„A hús elhagyása nem megszorítás, hanem egy új világ felfedezése” – Ezért ne add fel a szeptemberi kihívást

kihíváséve2016 kihívás szakács vegetáriánus vega
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kihívás évének szeptemberi próbája a húsmentes hónap. Ha már éppen feladnátok, semmiképpen ne tegyétek. Hogy miért? Kedvenc vega szakácsainkat kérdeztük arról, hogy miért éri meg akár csak egy hónapra is kipróbálni a vega étkezést, ráadásul még egy kedvenc receptjüket is megosztották velünk! 

Bede Anna - Vegasztrománia

11 éve vegetáriánus, a Vegasztronámia blogot 2007-ben kezdte el írni. Anna az első képviselője hazánkban annak a vegetáriánus irányzatnak, ami nem húsos fogásokat akar lefordítani vegetáriánusra, hanem önmagában akarja érvényesíteni a vega ételeket. Első könyve 2013-ban jelent meg Vegasztrománia címmel, a második pedig, a Vegabudapest október közepétől lesz kapható.

Forrás: Facebook/ Vegasztrománia

"Mindenki megszokott egy étkezési stílust, amiből aztán sokan nagyon nehezen mennek el más irányba. A környezetemben lévő húsevőkön például azt látom, hogy azért nem esznek sok zöldségfélét vagy gabonát, mert nem ismerik a lehetőségeket. Az én misszióm is arról szól, hogy megismertessem a vegákkal és nem vegákkal azt, hogy a húsmentes alapanyagokból, zöldségekből, gabonákból mennyire sokféle ételt lehet készíteni. Így ha valaki nyitott az ízekre, rengeteg olyan ételt talál a vegetáriánus konyhában, ami izgalmasabbá teheti az addig megszokott étkezését.

Nem megszorításként kell értelmezni, ha akár csak egy időre vagy hosszabb távra kihagyjuk a húst az étkezésünkből, hanem egy új világ felfedezéseként. Olyan, mint egy utazás: elmenni egy másik országba, és körülnézni, hogy ott mi van. Ugyanaz a kíváncsiság kell hozzá. Ha elmész például Indiába, akkor azt figyeled, hogy ott hogyan élnek az emberek, hogyan étkeznek, hogyan gondolkodnak. Itt is erről van szó: kipróbálni kíváncsiságból, hogy a vega konyhában mennyi minden újdonság van. Ha az ember nyitott és érdeklődő, akkor ez egy nagyon izgalmas utazás lehet. Aztán a nyaralás is olyan, hogy ott vagyunk egy hétig, majd hazajövünk, és vagy hozunk valami jó tapasztalatot, vagy nem. Mindehhez persze hozzákapcsolódhat később az a fajta tudatosság, ami a környezetvédelemről, az ökológiai lábnyom csökkentéséről szól."

Forrás: vegasztromania.blog.hu

Töltött gömbcukkini

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 cukkini (vagy karalábé)
  • 150 ml gersli
  • 250 ml víz
  • 1 sárgarépa
  • 1 kis fej karalábé
  • 6-7 szem dió apróra vágva
  • aszalt paradicsom
  • maradék lecsó
  • petrezselyem (és/vagy bármilyen zöldfűszer)
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors
  • kevés sajt / durvára darált kenyérmorzsa

A sütőt előmelegítettem 180°C-ra (4-es fokozat). A gerslit egy kicsit megpirítottam az olívaolajon, majd felöntöttem a vízzel (mivel a sütőben sütés közben még puhul, nem kell rendesen megfőzni), megsóztam, közben hozzáadtam a kis darabokra vágott répát és karalábét, majd megfőztem. A cukkiniknek levágtam egy kicsit az aljából, hogy rendesen álljanak, valamint a kalapjukat, aztán egy kiskanállal kivájtam a belsejüket. Ezt apróra vágtam, és az aszalt paradicsommal, a dióval, egy kis lecsóval, az apróra vágott fokhagymával és a petrezselyemmel együtt a gerslihez kevertem. Borssal ízesítettem. Ezután megtöltöttem a cukkiniket, és egy sütőpapírral bélelt tálba tettem a kalapjukkal együtt. Megszórtam reszelt sajttal (vegán vagy hangulati opció a kenyérmorzsa), majd kb 25-30 perc alatt megsütöttem őket.

Tipp

Ízkiegészítőként sárga és piros paradicsomból salsát készítettem. A paradicsomokat apróra vágtam, citrommal és apróra vágott zöld chilivel, petrezselyemmel ízesítettem.

Nagy Zita – Zizi kalandjai

A Zizi kalandjai című blogra 2009 júliusában posztolta az első receptet. A kezdetek óta az egészségen kívül etikai és környezetvédelmi okai is vannak a táplálkozási formájának. 98%-ban növényi alapú ételeket (vegán) eszik, 2%-ban néha előfordul tejtermék vagy tojás a konyhájában. Szerek új dolgokat (például: quinoa, amarant, kókuszzsír, zabtejszín stb.) kipróbálni főzéskor és sütéskor. Vegán reggeli címmel hamarosan megjelenik első szakácskönyve.

Forrás: www.zizikalandjai.com

"Célom, hogy megmutassam az olvasóimnak azt, hogy a vegetáriánus vagy vegán konyha rendkívül gazdag, és a növényi alapú táplálkozás nagyon messze van a rántott gombától, rántott sajttól és hasonló módon elkészített megannyi zöldségtől, melyet Magyarországon ebbe a kategóriába sorolnak. Az igazság az, hogy az élő és növényi alapú ételek olyan ízvilágot hoztak az életembe, melyről nem is álmodtam korábban. Az életminőségemre tett hatásáról nem is beszélve. Leginkább ezt szeretném megmutatni azoknak, akik úgy döntenek, hogy belekóstolnak azokba az ételekbe, amelyeket a blogomon és az egyéb fórumokon megosztok.

Egészségügyi szempontból (pl: méregtelenítés, könnyebb érzés étkezések után) is ajánlom a vegetáriánus, sőt a vegán étrend kipróbálását, valamint a környezetre gyakorolt hatása is kiváló. Egy héten egyszer egyébként is érdemes beiktatni húsmentes napokat az életünkbe. Erre jött létre a Húsmentes Hétfő mozgalom külföldön, amelyet ma már Magyarországon is aktívan hirdetnek. Pár hete egyenesen Oprah Winfrey népszerűsítette Twitter-követői körében a Húsmentes Hétfő mozgalmát."

Forrás: www.zizikalandjai.com

Anna diósütije

A recept történetét itt olvashatod el!

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 250 g dió, mandula, kesudió, mogyoró, szezámmag vegyesen
  • 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 db biotojás
  • 400 g hámozott paradicsom (1 db konzerv), lecsepegtetve
  • 150 g ementáli sajt, reszelve
  • 1 evőkanál friss petrezselyem, felaprítva
  • 1 teáskanál friss kakukkfű, felaprítva
  • 2 teáskanál friss zsálya, felaprítva
  • 1/2 teáskanál friss menta, felaprítva
  • 1 teáskanál friss citromlé
  • 1 teáskanál mustár
  • só, bors
  • egy kevés vaj/olívaolaj a forma kikenéséhez

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A 20-22 cm átmérőjű tortaformát kicsit vajazzuk ki, hogy a sütőpapír tapadjon hozzá. Vajazzuk ki a sütőpapír tetejét is egy kicsit. (Jobb kerek formában sütni, mint például őzgerincformában, mert abban nem tud átsülni rendesen, és májkrémszerű lesz az állaga.) A diót, mandulát, kesudiót és a mogyorót száraz serpenyőben pirítsuk néhány percig. Ha kihűltek, robotgépben daráljuk durvára, majd öntsük bele egy tálba. Adjuk hozzá a felaprított zöldfűszereket, a vöröshagymát, fokhagymát, a durvára vágott, lecsöpögtetett paradicsomokat, a szezámmagot, a sajtot, a tojást, a mustárt és a citromlevet. Jól keverjük össze, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Öntsük a masszát a tortaformába, egyengessük el, és süssük 180 fokon 40-50 percig, amíg a teteje aranybarna lesz. Én spenótos krumplipürével és salátával tálaltam. Mondanom sem kell... mennyei volt!

Tipp

Elkészíthető vegán formában is, a tojást helyettesítsük 1 evőkanál chia- vagy lenmaggal, keverjük el 3 evőkanál vízben, és hagyjuk állni néhány percig, amíg teljesen zselés állagú lesz. Keverjük hozzá a masszához. Az ementáli sajtot pedig helyettesítsük vegán sajttal.
Ősellenség vagy barát? Tények és tévhitek a rettegett zsírrólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160920-tenyek-es-tevhitek-a-zsirok-es-olajok-szereperol-a-taplalkozasban.htmlElőítéletek és fenntartások? Információhiány vagy épp túl sok információ a zsírokról? Mért fontos, hogy tisztában legyünk a valódi tényekkel? A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokan az elhízás és betegségek okozójának tekintik. Ez Zsír!OrigoA brownie is lehet egészséges! Készítsd avokádóvalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160916-keszits-egeszseges-avokados-browniet.htmlKi ne szeretné a csupacsoki, isteni ízű brownie-t? Tény, hogy egy kis bűnözés néha belefér, de miért is bűnöznénk, amikor még ezt az édességet is meg lehet oldani egészségesebb variációban. Nézzük, hogyan készül az avokádós brownie! Ez Zsír!OrigoŐszi egészségbombák! Ezekből a gyümölcsökből fogyassz minél többet!http://www.life.hu/ez-zsir/20160909-szolo-fuge-korte-alma-az-osz-legcsodasabb-gyumolcsei.htmlA gazdag nyári gyümölcsszezon után sem kell elkeseredniük a vitaminbombák imádóinak, ugyanis az ősz is rengeteg kincset tartogat számukra. Mutatjuk is, hogy miket kell mindenképpen beiktatni az étrendbe! Ez Zsír!Origo"Nem volt önbizalmam, irigykedve néztem a korombelieket" – 40 kilót fogyott, majd a mozgás szerelmese lett Évihttp://www.life.hu/ez-zsir/20160914-sikertortenet-a-22-eves-szabo-evi-fogyasa-eletmodvaltasa.htmlA 22 éves Szabó Évit tinédzserkorában kezdte el zavarni a súlyfeleslege. A kalóriaszámlálgatásokat követően 40 kilót fogyott, így 46 kiló lett, de gyenge volt, és kimerült. Ezután ráállt az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra. Most kicsattan az egészségtől, 58 kilós, erős, és rengeteg terve van, például a félmaraton. Évi életmódváltása igazi sikertörténet! Ez Zsír!OrigoMegdőlt az „5 másodperces” szabály mítosza: ne együk meg a földre esett falatokathttp://www.life.hu/ez-zsir/20160913-megdolt-az-5-masodperces-szabaly-mitosza-ne-egyuk-meg-a-foldre-esett-falatokat.htmlAz úgynevezett „5 másodperces szabály" egy régi mítosz, ami szerint bátran megehetjük a földre esett ennivalót akkor, ha 5 másodpercen belül felvesszük a padlóról. Egy friss kutatás szerint azonban nem számít, mennyi ideig volt a finomság a földön, a baktériumoknak akkor is volt lehetőségük az átjutásra az ételbe. Ez Zsír!OrigoAmerika Kapitány, Batman, Thor – Színészek, akik szuperhőssé gyúrták magukathttp://www.life.hu/ez-zsir/20160907-szineszek-akik-szuperhosse-gyurtak-magukat-amerika-kapitany-batman-farkas.htmlAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.