A legjobb növényi olajok, amiknek ott a helye a konyhádban

mák napraforgó növényi olaj olívaolaj lenmag szezámmag repceolaj egészség mandula
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napraforgó- mellett az olívaolaj is megtalálható szinte minden háztartásban. De van még jó pár féle növényi olaj, amivel szintén megéri kísérletezni a konyhában, és nemcsak azért, mert különleges ízeket adnak az ételnek, hanem mert elképesztően finomak is!

Repceolaj

Többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírsavakban egyaránt gazdag. Sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, ennek köszönhetően kiváló szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen, sőt a cukorbetegséggel küzdőknek is nagy segítséget jelent. Nyugtatja az idegrendszert, és különösen jól jön az immunerősítő hatása miatt. A legújabb kutatások szerint a fogyókúrázóknak is jó barátja.

A repceolaj sok omega-3 zsírsavat tartalmaz Forrás: Shutterstock

Szezámolaj

Már az ókorban is nagyra becsülték a szezámot, különösen a magból préselt olajat, aminek már akkor is gyógyító erőt tulajdonítottak. B1-, B2-, D és E-vitamint is nagy arányban tartalmaz, az ásványi anyagok közül a kalciumtartalma a legnagyobb. A szezám koleszterincsökkentő hatású, és tele van antioxidánsokkal. Sütésre nem alkalmas, de a kész ételeknek pikáns ízt kölcsönöz.

Lenmagolaj

Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a daganatos betegségek kezelésében is pozitív eredményeket mutatott. Az egyik legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó olaj, 25,8-58%-ban tartalmaz linolensavat. Ásványi anyagok közül többek között kálium, foszfor, magnézium, kalcium, cink és vas található meg benne. Hevíteni nem szabad, így inkább salátákhoz ajánlott, de akár mindennap egy kanállal is megehetünk belőle, csak úgy magában.

A lenmagolaj az egyik legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó olaj Forrás: Shutterstock

Arcápolás

A magas E-vitamin-tartalmú olajokat külsőleg, bőrápolásra is lehet használni. A megtisztított arcbőrt hetente egyszer érdemes átmasszírozni vele.

Szőlőmagolaj

Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, ráadásul antioxidáns hatásáról is híres, vagyis lassítja az öregedést, és fiatalítja a bőrt. Az érett szőlőszemek magvából készült olajban legnagyobb mennyiségben E-vitamin van, de B- és C-vitamint is tartalmaz. A szőlőmagolaj erősíti a vérereket és a hajszálereket, és koleszterincsökkentő hatása is van. Ugyan hevíthető, így lehet benne sütni, de néhány pozitív tulajdonsága így már nem érvényesül.

Dióolaj

Az omega-6-zsírsavak közül legnagyobb mértékben linolsavat tartalmaz, ami szuper immunerősítő. Ez a zsírsav egyébként nemcsak a dió, hanem a lenmag és a mák olajában is megtalálható. Segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, kedvezően befolyásolja az agyműködést és javítja a memóriát. E-vitaminban gazdag. Palacsintába különösen ajánljuk, de a saláták dresszingjébe is kiváló.

Az E-vitaminban gazdag dióolaj Forrás: Shutterstock

Mákolaj

A mákolaj vérnyomáscsökkentő hatású, növeli a szellemi teljesítőképességet, nyugtató, idegerősítő hatású. Gazdag vasban, kalciumban és foszforban. Különösen édességekhez, péksüteményekhez passzol az íze.

Egészséges recept: zöldborsófőzelék fasírttalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171017-recept-zoldborsofozelek-fasirttal.htmlBuday Péter alternatív receptjeivel még a legkalóriadúsabb magyar fogásokat is pillanatok alatt egészségesebbé lehet varázsolni. Az egészséges életmód ugyanis nem kell hogy íztelen legyen! Sőt a gulyáslevest, a túrós csuszát vagy éppen a töltött káposztát sem kell száműzni az étkezésükből! A Keverd újra, Buday! a finom, változatos, laktató és pénztárcabarát ételekről szól! Ez Zsír!--Szilágyi Áron: "Az aranyért megyek minden versenyre"http://www.life.hu/ez-zsir/20171017-szilagyi-aron-motivacios-eloadast-tartott.htmlAz Európa- és világbajnok, címvédő olimpiai bajnok kardvívó, Szilágyi Áron, aki a nemzetközi Vívószövetség Sportolói Bizottságának elnöke, motivációs előadást tartott, ahol amellett, hogy a közönség is kérdezhetett tőle, a házaséletéről is felfedett titkokat. Ez Zsír!OrigoÍgy reggeliznek a hollywoodi sztárokhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171010-ezt-eszik-reggelire-a-hollywoodi-sztarok.htmlA reggeli tényleg nagyon fontos étkezés: kellő energiát biztosít a nap első feléhez, segít az elhízás megelőzésében, jót tesz a vércukorszintnek és a nassolás iránti vágyat is csökkenti. Szóval nem érdemes kihagyni a nap első étkezését, ha viszont nem tudod, hogy mit ennél legszívesebben, lopj ötleteket a hollywoodi sztároktól. Ez Zsír!--A péksüteményektől a csúfolódáson át az edzőteremig: így váltott életmódot Renátahttp://www.life.hu/ez-zsir/20171010-interju-eletmodvaltasrol-burany-renataval.htmlA 22 éves Búrány Renáta 2014-ben határozta el magát az életmódváltás mellett. Mozogni mindig is szeretett, de a rengeteg szénhidrátból, többek között péksüteményekből álló étrendje miatt egyre nagyobb méretű ruhákat kellett vásárolnia. 70 kilósan, az allergiás reakcióktól és a csúfolódásoktól szenvedve végül meghozta a nagy döntést. Ez Zsír!OrigoÍgy váltott életmódot Oprah Winfreyhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171004-igy-kovetheted-oprah-winfrey-etrendjet.htmlHa valakinek, akkor Oprah-nak el lehet hinni, amit az egészséges életmódról mond. Néhány évtizeddel ezelőtt 30 kilótól szabadult meg, de nagyon durva, egészségtelen diétával, ami szervezetét is jó időre kiütötte. Ő is végigment a gyors fogyásért mindent bevállalók útján, majd felismerte, hogy az életmódváltás az egyetlen jó út, és ma már azért küzd, hogy ezt mások is felismerjék. Ez Zsír!Origo5 dolog, amit ne csinálj, ha éhes vagyhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170922-dolgok-amiket-soha-ne-csinalj-ehesen.htmlAz éhség könnyen elkerülhető egy kis előregondolkodással és a napi ötszöri étkezéssel. Persze még a rendszerető embereknél is előfordul, hogy kimarad egy-egy étkezés, így viszont könnyen felütheti fejét a farkaséhség. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.