Egy gazdag, gőzölgő leves az igazi téli álom – Így készítsd egészségesen!

Forrás: Thinkstock -
egészséges étkezés leves egészség tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs is annál szívmelengetőbb, mint amikor odakint mínusz fokokat hoz a tél, a konyhában pedig a tűz melege mellett az ember megfőz egy nagy adag gőzölgő levest, és azzal a tudattal kanalazgatja, hogy milyen okos ötlet volt még azt a gombát is beletenni, ráadásul egyszerre ekkora adagot készíteni belőle. 

Számtalan érvünk van arra, miért a leves a legjobb étel télen. Egyrészt rengeteg egészséges elkészítési módja van, laktató, könnyű elkészíteni, és persze hozzávalóktól függően akár öt napig is eláll a hűtőben, míg az ízek csak egyre jobban összeérnek.

Egy gőzölgő gazdag leves az igazi téli álom Forrás: Thinkstock

A leves azért is ideális választás, mert gazdagon elkészítve ehetjük főételként, de előételként is, egy salátával párosítva pedig könnyű vacsorát hozhatunk össze. A leves azoknak is ideális választás, akik fogyni szeretnének, mivel hamar eltelíti a gyomrot, ezáltal csökkenti az éhségérzetet, ráadásul egy igazi zöldségleves tele van hasznos tápanyagokkal, például B-vitaminokkal (niacinnal, folsavval) és számos ásványi anyaggal, melyek mind vízben oldódóak, így a levessel együtt a szervezetünkbe jutnak, és ott hasznosulnak. A főzés során a zöldségek megpuhulnak, és a szervezetben sokkal könnyebben felszívódnak a belőlük kinyert tápanyagok – például a rákellenes hatással bíró lutein és a likopin – mintha nyersen ennénk őket.

Kedvenc zöldséglevesünk

Hozzávalók:

  • 20 dkg fehérbab
  • 1 csomó leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, paszternák, karalábé)
  • néhány szem erdei gomba
  • 5 ek karfiolrizs vagy hajdina
  • 1 póréhagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • friss fűszerek
  • olívaolaj
Zöldségleves gazdagon Forrás: Thinkstock

A babot áztasd be néhány órára, majd szűrd le, és tedd fel főni. Közben készítsd elő a zöldségeket és a karfiolrizst, amiről már korábban részletesen írtunk. Egy kevés olívaolajon pirítsd le a zöldségeket a fűszerekkel együtt. Két gerezd fokhagymát nyomóval törj át, a többit rakd bele csak úgy egészben. Ami a fűszereket illeti, mindenképpen friss zöldfűszerekkel dolgozz. Rozmaringot, petrezselymet télen is be lehet szerezni. Amikor lepirultak a zöldségek, öntsd fel vízzel. Ezután mehet bele a bab is, ami egyébként szuper fogyókúrás étel: rendkívül alacsony kalóriatartalma mellett bőségesen tartalmaz fehérjét és rostokat. Végül rakd bele az árpát vagy a karfiolrizst. Főzés közben azért érdemes kóstolgatni, hogy megfelelő legyen a fűszerezés. Főzd addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Te tudnál mindennap valami jót cselekedni? Tedd próbára magad!http://www.life.hu/ez-zsir/20161129-az-ev-utolso-kihivasa-a-jo-cselekedetekrol-szol.htmlNovemberben megfogadtuk, hogy bármerre is járunk, a lépcsőt választjuk a liftezés helyett, beiktatva ezzel a mindennapjainkba a testmozgást. Az év utolsó kihívásában nem a testünkre, hanem a lelkünkre helyezzük a hangsúlyt, és ennek jegyében mindennap cselekszünk valami jót. Ez Zsír!Origo15 Instagram-sztár, akinek jobb feneke van, mint Kim Kardashiannakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161129-15-instagram-sztar-akinek-jobb-feneke-van-mint-kim-kardashiannak.htmlManapság Kim Kardashian formás feneke számít ideálnak, pedig ha egy kicsit jobban körülnézünk, még az övénél is sokkal jobb popsipéldaképeket találhatunk. Íme, 15 nő, akinek dögösebb popsija van Kim Kardashianénál is. Ez Zsír!--200 liter cukrozott üdítő évente – Ennyiről kellene leszoktatni egy átlagos tinédzserthttp://www.life.hu/ez-zsir/20161128-200-liter-cukrozott-uditot-iszik-egy-atlagos-tinedzser-egy-evben.htmlMegdöbbentő felmérés készült Nagy-Britanniában, ami a fiatalok cukros üdítőre vonatkozó fogyasztási szokásait vizsgálta. Az eredmény meglehetősen döbbenetes lett, ugyanis egy átlagos brit tinédzser 11 és 18 éves kora között nagyjából egy fürdőkádnyi cukros italt fogyaszt el egy év alatt. Ez 200-300 liternek felel meg. Ez Zsír!--5 egyszerű lépés egy boldogabb és kiegyensúlyozottabb napérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20161122-egyszeru-lepesek-egy-boldogabb-es-kiegyensulyozottabb-napert.htmlMindennap újra és újra le kell győznöd önmagad. Mindennap újra és újra igent kell mondanod az egészséges életmódra, a helyes táplálkozásra, a mosolygásra, a boldogságra, hiszen minden életmódváltás ott kezdődik, hogy megnyersz egy napot, aztán egy újabbat, és így tovább. Íme, 6 egyszerű lépés a könnyű elindulásért! Ez Zsír!Origo10 egyszerű és gyors mód, hogy elégess 100 kalóriáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20161118-10-egyszeru-es-gyors-mod-hogy-elegess-100-kaloriat.htmlTudtad, hogy 100 kalóriát akár játszva is leadhatsz? Kezdőknek és azoknak, akik nehezen veszik rá magukat a mozgásra, különösen ajánljuk ezeket a mozgásformákat. 100 kalóriához ugyanis nem feltétlenül kell azonnal bérletet venni, vagy durván leizzadni, így elsőre könnyebben beilleszthető a napi rutinba, mint az edzőtermi edzés. Hajrá! Ez Zsír!OrigoA mindenmentestől a karácsonyi ízvilágig – Variációk zabkásárahttp://www.life.hu/ez-zsir/20161117-a-mindenmentestol-a-karacsonyi-izvilagig-zabkasavariaciok-a-mindennapokra.htmlCsodálkozva nézel a zabmániás barátnődre, aki mindennap zabkását reggelizik? Nem érted, hogy lehet minden reggel ugyanazt enni? A titok abban rejlik, hogy ezerféle variációban készíthető el, így tényleg mindennap élvezheted a jótékony hatásait! Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.