Készíts szaloncukrot házilag! Íme a legfinomabb receptek

Forrás: Thinkstock -
karácsony szaloncukor házi egészséges
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Habár ezúttal nem teljesen cukormentes verziókat ajánlunk, rengeteg mesterséges adalékanyagtól megkíméljük magunkat, ha házilag készítjük el a szaloncukrokat. Mutatjuk is a kedvenc receptjeinket, amelyeknek mindenképpen megéri nekiállni az ünnepek előtt. Akár gasztroajándék is lehet belőlük!

Grillázsos étcsokoládé

  • 30 dkg nádcukor
  • 25 dkg török mogyoró
  • 15 dkg 80%-os étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 2 tk kardamom
Forrás: Thinkstock

A cukrot olvaszd meg egy edényben. Amikor karamellizálódott, öntsd bele a mogyorót, és forgasd át a cukorban. Közben vedd le a gázról, nehogy megégjen a cukor. Egy olívaolajjal vékonyan kikent tálcára tedd ki a grillázst. Miután megkeményedett, vagyis nagyjából fél óra múlva robotgépben zúzd össze, szinte por állagúra. A csokit gőz fölött olvaszd meg, majd keverd hozzá a fűszert és a tejszínt, végül a cukrozott mogyorót is. Egy tálat bélelj ki sütőpapírral, abba kanalazd bele a csokis masszát, majd ha kihűlt, tedd be a hűtőbe. Néhány órás hűtés után formázz belőle szaloncukorformákat, amiket sorakoztass fel egy sütőpapírra. Ezt is érdemes újfent hűteni egy kicsit.

Zserbós ízvilág

  • 20 dkg dió
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 2 ek sárgabaracklekvár
  • 2 tk méz
  • 1 narancs vagy citrom reszelt héja
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk szegfűszeg
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A diót daráld le, a sárgabarackot forró vízzel áztasd be egy tálban. Amikor megpuhult, öblítsd le, és turmixold össze, végül add a dióhoz a többi hozzávalóval együtt. Alaposan keverd össze a masszát, majd formázd meg, ahogy a grillázsos masszával is tetted. Ezt is megéri a hűtőben pihentetni néhány órát.

A szaloncukor csokizása

20 dkg étcsokoládénak nagyjából a kétharmadát melegítsd meg gőz fölött. Amikor ez kész, vedd le a gőzről, és hűtsd vissza a maradék csokoládéval. Így pont megfelelő hőmérsékletű lesz a szaloncukrok bevonásához. A csokikat tűzd fogpiszkálóra, és vagy így, vagy két villa segítségével forgasd meg a csokiban. Ha kihűlt, már csomagolhatod is.

Van, aki a testsúlya felétől szabadult meg - A legdurvább sztárfogyások 2016-banhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161206-hollywoodi-sztarok-nagy-fogyasai-2016ban.htmlSokak számára 2016. a diétázás vagy éppen az életmódváltás éve volt. Nézzük, kik azok a világsztárok, akik sikerrel fogytak idén, és új külsejükkel elkápráztatták a világot. Ez Zsír!OrigoEgy gazdag, gőzölgő leves az igazi téli álom – Így készítsd egészségesen!http://www.life.hu/ez-zsir/20161201-ezert-fogyassz-minel-tobb-levest-telen.htmlNincs is annál szívmelengetőbb, mint amikor odakint mínusz fokokat hoz a tél, a konyhában pedig a tűz melege mellett az ember megfőz egy nagy adag gőzölgő levest, és azzal a tudattal kanalazgatja, hogy milyen okos ötlet volt még azt a gombát is beletenni, ráadásul egyszerre ekkora adagot készíteni belőle. Ez Zsír!Thinkstock200 liter cukrozott üdítő évente – Ennyiről kellene leszoktatni egy átlagos tinédzserthttp://www.life.hu/ez-zsir/20161128-200-liter-cukrozott-uditot-iszik-egy-atlagos-tinedzser-egy-evben.htmlMegdöbbentő felmérés készült Nagy-Britanniában, ami a fiatalok cukros üdítőre vonatkozó fogyasztási szokásait vizsgálta. Az eredmény meglehetősen döbbenetes lett, ugyanis egy átlagos brit tinédzser 11 és 18 éves kora között nagyjából egy fürdőkádnyi cukros italt fogyaszt el egy év alatt. Ez 200-300 liternek felel meg. Ez Zsír!--Rénszarvasos diétás süti – Ez kerüljön a Mikulás-csomagbahttp://www.life.hu/ez-zsir/20161201-dietas-renszarvasos-suti-mikulasra.htmlAz ünnepek közeledtével sem kell lemondani az egészséges falatokról. Néha egészen apró változtatásokat kell csak eszközölni egy jól bevált régi recepten, hogy szuperegészséges formában szülessen újjá. Mi most a Mikulás-csomagba ajánlunk egy fantasztikus receptet! Ez Zsír!ThinkstockVigyázz a kialvatlansággal! Súlyos elhízáshoz vezethethttp://www.life.hu/ez-zsir/20161125-elhizashoz-vezethet-a-kialvatlansag.htmlÉrdemes odafigyelni az elegendő és minőségi alvásra, kutatások szerint ugyanis egy kialvatlan éjszaka után több kalóriát fogyasztunk, mint általában. Hogy miért van ez így? Íme, a tudományos magyarázat és néhány tipp, hogy ne legyen problémád a jó alvással! Ez Zsír!OrigoÉletmódváltás másképp: amikor együtt vág bele az egész családhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161123-eletmodvaltas-csaladilag.htmlNem feltétlenül kell egyedül belevágni az életmódváltásba. Vannak olyan típusú emberek, akik sokkal könnyebben veszik az akadályokat, ha mások is mellette állnak és így támogatják és húzzák egymást előre. Nekik igencsak hatékony módszer lehet ha ráveszik a családod az összefogásra és együtt változtatnak a napi rutinokon annak érdekében, hogy mindannyian egészségesek legyenek. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.