191 centi, brutálisan izmos, és rengeteg díjat nyert – Balogh Robin, a magyar testépítő

Forrás: Balogh Robin -
fitnesz verseny edzés fitneszmodell
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 24 éves Balogh Robin a Men's Physique kategóriában versenyez, és nyeri sorra a díjakat. Ha valaki megnézi a következő fotókat, látni fogja, hogy ez egyáltalán nem véletlen. 

Már gyerekkorodban is sportoltál?

Tízéves koromtól hat évig fociztam, méghozzá a legnagyobb budapesti nevelőklubok, a Fradi, a Vasas és az MTK kölyökcsapataiban. Annak ellenére, hogy soha nem voltam nagy rajongója a sportágnak, U16-ban még a korosztályos válogatottba is meghívtak. De engem már akkor is jobban érdekelt a konditermek világa. Fociedzés után a társak nagy csodálkozására én nem hazamentem, hanem átvettem a másik szerelésemet, és mentem kondizni. Éveken át párhuzamosan csináltam a kettőt, de sokkal nagyobb szenvedéllyel edzettem a konditeremben, mint a pályán. Apukám viszont utóbbit erőltette, mert azt látta, hogy labdarúgóként lehet egzisztenciát teremteni, testépítőként viszont nem. Ha feleannyi motivációm lett volna a labdarúgáshoz, mint a testépítéshez, akkor sokra vihettem volna. A vége az lett, hogy abbahagytam mindkettőt, és elkezdtem bokszolni. Tetszett, de az edző két-három hónap után ringbe akart küldeni, amit én korainak éreztem. Egy évig bokszoltam, de aztán ismét a konditeremben találtam magam.

Sokkal nagyobb szenvedéllyel edzettem a konditeremben, mint a pályán Forrás: Balogh Robin

És akkor már ott is maradtál?

Heti ötször bokszoltam, kétszer kondiztam, aztán fordult a kocka, csak visszaszippantott a testépítés. Húztam a dolgot, amíg lehetett, aztán válaszút elé kerültem. A kétfajta edzésmunka ugyanis kioltotta egymást. Tizenkilenc évesen végérvényesen a testépítés mellett tettem le a voksomat, fél évvel később pedig bejött a Men's Physique. Ez a kategória testesíti meg számomra az ideális fizikumot.

Milyen versenyeken indultál eddig?

Körülbelül négy éve kezdett el felfutni a Men's Physique kategória. Eleinte itthon és külföldön sem volt túl népes a mezőny, így mivel korán beszálltam, hamar jöttek a sikerek. Nyertem Magyar Kupát, Magyar Bajnokságot és kisebb magyar versenyeket. Majd elindultam nemzetközi versenyeken is, ezüstérmes lettem az Arnold Schwarzenegger után elnevezett Arnold Classicon, a világbajnokságon pedig bronzérmes. Európa-bajnokságon junior és felnőtt kategóriában is első lettem, illetve abszolút győztes, ami az adott kategórián belül minden magasságkategória bajnoka. Így kiválthattam a pro kártyát, 2012 óta a profi ligában versenyzem. Én vagyok Magyarországon a legfiatalabb Men's Physique Pro és az első profi Men's Physique versenyző Európában.

Nyertem Magyar Kupát, Magyar Bajnokságot és kisebb magyar versenyeket Forrás: Balogh Robin

Volt valaha súlyproblémád?

Soha. Szerencsés genetikám van, nem vagyok egy hízékony típus, illetve otthon is egészségesen étkeztünk, annak okán, hogy édesapám testépítő, édesanyám pedig fitneszes volt.

Hogy néz ki egy heted: mennyit és miket edzel, hogyan tartod magad formában?

Off seasonben, azaz versenyszezonon kívül 3 edzésnapot követ 1 pihenőnap, majd 2 edzésnap jön és megint 1 pihenőnap. Az edzéseimet az alábbi metodika szerint bontom szét: hátnap, lábnap, váll-tricepsz nap, mell-bicepsz nap. A vádli és a has edzését pedig váltogatom. Versenyfelkészülési időszakban naponta háromszor edzek. Két edzésnapot követ egy szabadnap. Reggel és este kardióedzésem van, a reggelit éhgyomorra csinálom meg, az estit olykor hasizommal vegyítem. Napközben van a másfél órás súlyzózás, az edzések között pihenek, és gondoskodom a kajámról.

Te 191 cm magas vagy. Mit kell tudni a kiemelkedően magas testépítők edzéséről?

Az én kategóriámban 168–175 cm az átlagmagasság. Az edzésmunka ugyanaz egy alacsonyabb és egy magasabb személy esetében is, de a magasabb testalkatnál hosszabb időt vehet igénybe a szimmetrikus, arányos izomtömeg felépítése. Nekem konkrétan nyolc évem van a mostani formámban.

Szerencsés genetikám van, nem vagyok hízékony típus Forrás: Balogh Robin

Miket eszel egy nap?

Naponta 5-ször étkezem. Off seasonben a reggelim tojás zabpehellyel. Tízóraira, ebédre és uzsonnára hasonló ételeket fogyasztok, csak váltogatom a húst és a köretet, ami marha, csirke vagy pulyka és rizs, steak vagy főtt burgonya. A vacsorám vagy megint tojás, vagy túró joghurttal, cottage cheese, kazeinfehérje, esetleg proteinszelet. Ezt az étkezést táplálékkiegészítőkkel egészítem ki, amelyeket a szponzorom bocsát rendelkezésemre. Rendszeresen használok aminosavakat: glutamint és BCAA-t, fehérjét, vitaminokat: multivitamint, C-vitamint, ómega-3-at, kalciumot és magnéziumot, tesztoszteronfokozót, ízületvédőt, és amikor szükséges, vízhajtót. Igyekszem odafigyelni arra, hogy egészségesen táplálkozzak, de azért én is emberből vagyok, így időnként bizony én is eszem kifejezetten nem diétás ételeket. Kedvencem a cordon bleu majonézes kukoricával és a mogyorós csoki. A versenydiéta azonban teljesen más, szigorú műfaj, olyankor semmilyen kilengés nem megengedett.

Van olyan kedvenc gyakorlatod, amit szerinted érdemes lenne a nőknek és a férfiaknak többet végezniük?

Mindenkinek van olyan testrésze, ami kevésbé kidolgozott, kevésbé tónusos, fejletlenebb, azt javaslom, arra fókuszáljon, arra dolgozzon többet. Nekem sokáig a vállam volt a lemaradt testrészem, így ennek edzésére extra időt és energiát fordítottam.

Mi a gyenge pontod? Van valami, amit nem szeretsz magadon?

Ahogy már említettem, régen a vállam volt a gyenge láncszem, most a hátammal vagyok kevésbé elégedett.

Szeretnék kvalifikálni a jövő évi olimpiára Forrás: Balogh Robin

Mire vagy a legbüszkébb a testeden?

A vállamra és a karjaimra.

Veled is előfordul, hogy nincs kedved edzeni? Olyankor hogyan motiválod magad?

Ritkán, de azért elő szokott fordulni. Ilyenkor az eddig elért eredményeire gondolok, és a jövőbeli célokra, ez át szokott lendíteni. A barátnőm, Catha sikeres bikinifitnesz-versenyző, ez a testépítés „leglightosabb” ága, így egymást is remekül tudjuk húzni, motiválni.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

A profi versenyek csúcsa a minden évben Las Vegas-ban megrendezett Mr. Olympia. Szeretnék kvalifikálni a jövő évi olimpiára, és ha sikerül kijutnom, akkor jobb eredményt elérni, mint idén. Szeretnék minél ismertebb lenni nemzetközileg, minél több követőt gyűjteni, és egy saját vállalkozás is tervben van.

Mivel foglalkozol még a fitnesz mellett?

Testépítőket készítek fel versenyekre, személyesen és online, nemzetközi szinten vannak klienseim. Emellett a szponzor cégemet képviselem hazai és nemzetközi fitneszexpókon, rendezvényeken, illetve számos fotózáson is részt veszek.

A britek karácsonyi menüje 12 Big Mac-nek felel meg! De mi a helyzet Magyarországon?http://www.life.hu/ez-zsir/20161213-nagy-britanniaban-a-karacsonyi-menu-12-big-macnek-felel-meg.htmlEgy átlagos brit 5906 kalóriát fogyaszt el karácsony napján, ami 22 pulykás szendvicsnek felel meg a Subwayből, illetve 55 KitKattel egyenértékű. Ha pedig a Big Macet használjuk mértékegység gyanánt, 12 óriási hamburgert kell elképzelnünk. Ez Zsír!OrigoNyílt levél az úszógumimhozhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161208-nyilt-level-az-uszogumimhoz-ami-miatt-mindig-megalaznak.htmlAz úszógumiról a legtöbb nőnek nem a gyermekeknek való, strandon használatos eszköz jut az eszébe, hanem a deréktájon felhalmozódó súlyfelesleg, amiről szinte csak olyan összefüggésben lehet olvasni, hogy miként is szabadulhatunk meg tőle. De miért? Ez Zsír!ThinkstockSúlyos kilókat szedtek fel! Sztárok, akik meghíztak 2016-ban http://www.life.hu/ez-zsir/20161207-sztarok-akik-meghiztak-2016ban.htmlÚgy látszik, a hollywoodi és a magyar sztárok is egyre jobban odafigyelnek az egészséges életmódra, ugyanis számba véve a 2016-os év nagy átalakulásait, sokkal több fogyásról tudunk beszámolni, mint azokról, akik elhagyták magukat. De azért mégiscsak nézzük meg, kik voltak azok, akik felszedtek magukra néhány kilót. Ez Zsír!--Van, aki a testsúlya felétől szabadult meg - A legdurvább sztárfogyások 2016-banhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161206-hollywoodi-sztarok-nagy-fogyasai-2016ban.htmlSokak számára 2016. a diétázás vagy éppen az életmódváltás éve volt. Nézzük, kik azok a világsztárok, akik sikerrel fogytak idén, és új külsejükkel elkápráztatták a világot. Ez Zsír!OrigoEgy gazdag, gőzölgő leves az igazi téli álom – Így készítsd egészségesen!http://www.life.hu/ez-zsir/20161201-ezert-fogyassz-minel-tobb-levest-telen.htmlNincs is annál szívmelengetőbb, mint amikor odakint mínusz fokokat hoz a tél, a konyhában pedig a tűz melege mellett az ember megfőz egy nagy adag gőzölgő levest, és azzal a tudattal kanalazgatja, hogy milyen okos ötlet volt még azt a gombát is beletenni, ráadásul egyszerre ekkora adagot készíteni belőle. Ez Zsír!ThinkstockKészíts szaloncukrot házilag! Íme a legfinomabb receptekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161208-egeszseges-szaloncukor-hazilag.htmlHabár ezúttal nem teljesen cukormentes verziókat ajánlunk, rengeteg mesterséges adalékanyagtól megkíméljük magunkat, ha házilag készítjük el a szaloncukrokat. Mutatjuk is a kedvenc receptjeinket, amelyeknek mindenképpen megéri nekiállni az ünnepek előtt. Akár gasztroajándék is lehet belőlük! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.