3 ok, amiért a diéta helyett életmódváltásba kezdj

Forrás: Giphy -
diéta életmódváltáséve2017 életmódváltás egészség étkezés mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerintünk az a jó diéta, ami rávezet arra, hogy az életmódváltásnak van egyedül értelme. A diétának viszont semmi. Hogy miért? Íme, három ok!

Lemondás helyett reformok

A diéta minden esetben a lemondásról szól. Ez pedig nem jó út. Hosszú távon nem mondhat le az ember a kedvenc ételeiről, a kiadós reggelikről, a finom falatokról, mert eljön a pillanat, hogy besokall, és ebből következnek a nagy zabálások, amikor be akarjuk pótolni mindazt, amiből kimaradtunk. Ha az életmódváltás mellett döntesz, akkor a lemondás nem ennyire erős és kizárólagos. Persze ebben az esetben is komolyan át kell gondolnod az étkezésedet, és meg kell reformálnod. A finomított lisztekből készült ételek helyett például át kell állni a teljes kiőrlésűekre. Aztán a reggelizőpelyhek helyett át kell állni a zabpehelyre.

Cukros müzlik helyett válassz inkább zabpelyhet reggelire! Forrás: Thinkstock

Lehet, hogy lassabban jön a változás, mint ha két hétig naponta egy almát ennél, de egyrészt abba könnyen belebetegedhetsz, másrészt utána vissza fognak jönni a leadott kilók. Így viszont szépen, céltudatosan, lépésről lépésre haladhatsz a célod felé úgy, hogy közben nem sanyargatod a testedet. Ha komolyan veszed, hogy fogyni szeretnél, nincs más út, csakis az életmódváltás.

Koplalás helyett evés

Étkezéseket hagysz ki a diétád miatt? Ilyet semmiképpen ne tegyél! Ne éhezz! Az éhezésnek megint csak az lesz a vége, hogy végül annyira éhes leszel, hogy aztán kieszed az egész hűtőt. A szervezeted megfelelő működéséhez szükség van a fontos tápanyagok bevitelére, elsősorban a teljes kiőrlésű gabonákra, a zöldségekre és gyümölcsökre. Ráadásul az energiaszegény diéták hosszú távon csak lelassítják az anyagcserét, azaz takaréklángra állítják az energiafelhasználást, és ahelyett, hogy fogynál, hízni fogsz. Azt se felejtsd el, hogy a szervezet napi egyszeri-kétszeri étkezés esetén sokkal többet raktároz el a bevitt energiából, mint ötszöri étkezés esetén. Úgyhogy a legideálisabb, ha a napi ötszöri étkezést célzod meg.

Koplalás helyett egyél napi ötször keveset! Forrás: Thinkstock

Erőtlenség helyett edzés

A különböző diéták idején nem jut elegendő mennyiségű tápanyaghoz a testünk. Így ahelyett, hogy kiélveznénk, hogy kicsattanunk az egészségtől, inkább csak lézengünk, gyengének érezzük magunkat, szinte megmozdulni sincs kedvünk. Az életmódváltásban ilyen probléma soha nem merülhet fel. Jól tudjuk, hogy a táplálkozás 70, a testmozgás 30 százalékban járul hozzá az egészségünkhöz. Így ha az étrendünket megreformáltuk, és a jóféle tápanyagokból már bevisszük a megfelelő mennyiséget, akkor rátérhetünk az edzésre, ami nemcsak azért fontos, hogy esetlegesen fogyjunk, vagy szép alakunk legyen, hanem azért is, hogy az életünket boldogan tudjuk élni.

A jó erőnlét érdekében sportolj rendszeresen! Forrás: Giphy

Ne okozzon derékfájást egy nagy séta a szerelmünkkel, ne fulladjunk ki, ha a játszótéren egy kicsit futkározunk a gyerekünkkel, vagy éppen ne szakadjunk meg két bevásárlószatyor súlya alatt. Hiába vonatkozik a 100-ból csak 30% a testmozgásra, e nélkül nincs egészség, fittség és jó alak.

Valami igazán finom reggelit ennél? Készíts hummuszt házilag! http://www.life.hu/ez-zsir/20170106-keszits-hummuszt-hazilag.htmlA hummusz rengetegféleképpen ízesíthető, és ami a felhasználást illeti, a lehetőségek végtelenek. Nem is csoda, hogy ez az egyik kedvenc csicseriborsós ételünk. Mutatjuk is, hogyan készül! Ez Zsír!Thinkstock3 inspiráló tanács, hogy sikerre vidd az újévi fogadalmakathttp://www.life.hu/ez-zsir/20170105-tippek-az-ujevi-fogadalmak-megtartasahoz.htmlTudtad, hogy 21 nap rendszerességre és odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy egy elhatározásból szokás váljon? És azt, hogy a legtöbben csak 10 napig tartják az újévi fogadalmaikat? Te ne tartozz közéjük! Ez Zsír!ThinkstockMeglepő adatok a testről! Egy átlagos nőnek 31-szer változik a ruhaméretehttp://www.life.hu/ez-zsir/20170104-egy-atlagos-nonek-31szer-valtozik-a-ruhamerete-elete-soran.htmlTermészetesen minden nőnek ingadozik a súlya az évek alatt, de tudtátok, hogy egy átlagos nőnek 31-szer változik a ruhamérete felnőttélete során? Az ezzel kapcsolatos legutóbbi felmérés azt is megvizsgálta, milyen életesemények hajlamosítanak bennünket a leginkább hízásra. Ez Zsír!ThinkstockNem tudod rávenni magad a sportolásra? Így garantált lesz a siker!http://www.life.hu/ez-zsir/20161201-a-legjobb-gyakorlatok-kezdoknek.htmlÁllandó újrakezdő vagy, ami a sportolást illeti? Hiába határozod el minden újévkor és minden nyár elején, hogy majd most belevágsz? Íme, néhány könnyen elsajátítható gyakorlat kezdőknek, amivel garantált a sikerélmény és a folytatás. Ez Zsír!OrigoKezdd az új évet egy méregtelenítő kúrával! Így csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/20161219-kezd-az-evet-egy-meregtelenito-kuraval.htmlSajnos véget értek az ünnepek, ideje visszatérni a hétköznapokba. Mielőtt azonban újult erővel belevetnénk magunkat a feladatainkba, érdemes egy méregtelenítő kúrát tartani. Mutatjuk is, hogyan! Ez Zsír!Thinkstock5 étel, ami segít, hogy kevesebbet egyél http://www.life.hu/ez-zsir/20161212-ezt-egyuk-ha-dietazunk.htmlHa fogyókúrázni akarunk, fontos, hogy változatosan táplálkozzunk, és igyekezzünk olyan ételeket fogyasztani, amelyeknek alacsony a kalóriatartalmuk. De azzal is jól járunk, ha egy kicsit becsapjuk magunkat, és olyan élelmiszereket választunk, amelyeket nem lehet gyorsan megenni, hiszen ha lassabban eszünk, kevesebb mennyiségtől is jóllakunk.Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.