Ennyit az újévi fogadalmakról? A karácsonyi pocakot nyárig cipeljük

Forrás: Thinkstock -
karácsony Nyár Újév fogadalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába teszünk újévi fogadalmakat a fogyásról vagy életmódváltásról, egy új kutatás szerint az ünnepi időszakban felszedett plusz kilók általában több mint hat hónapig ragaszkodnak hozzánk – derül ki egy új tanulmányból.

A kutatás eredményei

A karácsonyi ünnepek alatt, a mértéktelen étkezések idejében akár 5-6 kilót is simán felszedhetünk, majd szilveszterkor fogadkozunk, hogy az új évben már odafigyelünk az étkezésünkre, és még sportolni is fogunk. Egy új kutatás viszont megállapította, hogy az ünnepek alatt felszedett kilókat elképesztően hosszú ideig cipeljük magunkon, ami az újévi fogadalmak hitelességét is megkérdőjelezi.

Akár 5-6 kilót is simán felszedhetünk az ünnepek alatt Forrás: Thinkstock

A Cornell University kutatói csaknem 3000 ember súlygyarapodását, majd fogyási tendenciáit követték. A szakemberek azt találták, hogy január 3-án tetőznek az ünnepek alatt felszedett kilóink, majd jellemzően január végére megválunk a plusz kilók felétől. A másik fele azonban egészen a nyári hónapokig vagy tovább is marad.

Ne tartozz közéjük

Természetesen, ha egészségtudatosan étkezel, valószínűleg nem is szedsz fel ennyit az ünnepek alatt sem. De ha mégis egy kicsit túlzásba estél, akkor sem kell megijedni, csupán tudatosabban kell kezelni a fogyás és a sport kérdését.

Az egyetlen helyes út az életmódváltás! Forrás: Thinkstock

Először is határozd el magad, írd össze pontról pontra, hogy mit szeretnél elérni a testmozgás és az egészséges étkezés területén. Korábban több tippet is adtunk, hogyan fogalmazzátok meg újévi fogadalmaitokat, hogy aztán meg is tartsátok őket. Nagyon fontos, hogy ne akarj mindent egyszerre, főleg, ha visszaeső újrakezdő vagy a sport terén. Haladj lépésről lépésre. A legfontosabb pedig, hogy bármennyit szedtél is fel, semmiképpen ne próbálkozz fogyókúrákkal: az egyetlen helyes út az életmódváltás!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.