A csípős paprika a hosszú élet titka?

Forrás: Thinkstock -
csípős paprika egészség étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint elképzelhető, hogy tovább élnek azok, akik szeretik a csípős ételeket. A csípős paprika fogyasztása 13 százalékkal csökkenti a korai elhalálozás esélyét – derül ki a Vermonti Egyetem friss kutatásából.

A szakemberek úgy vélik, hogy különösen a szívbetegségek és a stroke ritkább azoknak a körében, akik szívesen és rendszeresen fogyasztanak csípős paprikát. A PLOS ONE című szaklapban publikált anyag szerint nem véletlen, hogy a tudomány és a népnyelv egyaránt évszázadok óta egészséges ételként tekint a csípős finomságokra, amelyek segítenek abban, hogy tovább éljünk.

A tudomány és a népnyelv egyaránt évszázadok óta egészséges ételként tekint a csípős fűszerekre Forrás: Thinkstock

Több tanulmány is kimutatta már, hogy a csípős fűszerekben található összetevők javítják a koleszterinszintet, elősegítik a bélben az egészséges baktériumok szaporodását, kontrollálják a gyulladást, és csökkentik az oxidatív stressz mértékét. A csípős fűszerek antioxidánsban gazdagok, így védelmet nyújtanak a rák és a szívbetegség ellen, a paprika ráadásul még a gyulladások leküzdésében is segít, és igen gazdag C-vitaminban, ami szintén rákellenes hatású.

A kapszaicin, ami a paprika csípősségét adja, serkenti az emésztést segítő enzimek gyorsabb kiválasztását is. Vagyis elősegíti az ételek emésztését, serkenti a bélmozgást és a felszívódást, ráadásul semlegesíti a mérgeket, hiszen a gyomornyálkahártya hőreceptoraira is hatással van.

A csípős ételek fogyasztásakor a szánkban érzett enyhe fájdalomérzetre fokozott endorfintermeléssel reagál az agyunk, tehát a boldogsághormon szempontjából sem utolsó, hogy miért érdemes fogyasztani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.