5 ok, amiért hizlal az alkohol - Durva tények!

Forrás: AFP -
fogyás alkoholfogyasztás hízás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberek többsége nem is tudja, hogy az alkohol a diéta alatt bizony tiltólistás. De az egészséges életmód híveinek is csak ritkán fél bele, úgyhogy érdemes kétszer is meggondolni, hogy hány koktél csúszik le egy-egy bulizás alkalmával. 

Az alkohol állandó választás elé állít minket, hiszen ittasan vezetni nem szabad, ám aki rendszeresen fogyaszt alkoholt, az ne csodálkozzon, ha nem tudja csökkenteni a súlyát. Hiába az étrend, a mozgás, ha mellé az alkohol rendszeresen lecsúszik. Nem véletlenül született meg a „sörhas” kifejezés sem.

Ez nagyjából olyan, mint mikor az ember lánya besétál a gyorsétterembe venni valami harapnivalót, és rendel mellé egy diétás kólát. Minek? A gyorséttermi étel mellé már tök mindegy, hogy mit iszol.

Ha valóban fogyni szeretnél, le kell mondanod az alkoholról Forrás: AFP

Döntsük el: jól lakatjuk a kecskét, vagy óvjuk a káposztát? Sajnos ez esetben csak az egyiket lehet megvalósítani.

Ezért ne igyál, ha fogyni akarsz

  • Az alkohol csökkenti a test zsírégető képességét: A szervezetünk lebontófolyamatainak jelentős részét a máj végzi. Ide jut el minden: étel, gyógyszer, alkohol, drog stb. Utóbbi három elsőbbséget élvez az ételekkel szemben, így ha eszünk, és közben alkoholt is fogyasztunk, akkor a máj először az italban lévő anyagokat fogja lebontani. A lebontófolyamat során a máj az alkohol egy részét ecetsavvá alakítja, a szervezet pedig zsír helyett az ecetsavat használja elsődleges energiaforrásként.
  • Az italoktól éhes leszel: Ha étkezés előtt vagy közben alkoholt fogyasztunk, akkor szinte biztos, hogy többet fogunk enni, mint alapesetben terveztük. Ennek oka az, hogy az alkohol hamar megdobja az ember vércukrát, amire a szervezet gyors inzulintermeléssel reagál. Ennek hatására az inzulin kivonja a vérben lévő cukrot, így a vércukortartalom csökkenése miatt éhesek leszünk. Emellett az is igaz, hogy az alkohol gyomorsavat termel, és egy bizonyos mennyiség felett a szervezet nem tolerálja a túl sok savat, ezért éhségérzetet produkál, hogy valamivel felszívjuk a felesleges gyomornedvet. Egy új tanulmány is azt bizonyítja, hogy az alkohol fokozza az éhségérzetet.
    Elvonja a vizet, lerombolja a motivációdat, és még éhes is leszel Forrás: Thinkstock

Ed Sheeran is ettől fogyott le

A 25 éves sztár látványos fogyásnak indult, és mindenkit nagyon érdekelt, hogy minek köszönhető a változás. Egy interjúban mesélt arról, hogy mit tett a kilók ellen. Érdekel a története? Itt tudod elolvasni.
  • Az alkohol dehidratál: Vagyis minimális italozástól is szörnyű szomjúságérzet törhet ránk. Ezzel pedig az a baj a diétázás szempontjából, hogy a legkisebb vízhiány is lassítja az anyagcserét, vagyis lassabban fogunk fogyni. Az is probléma, hogy sokan keverik a szomjúságérzetet az éhséggel, és ivás helyett evéssel csillapítják a kellemetlen érzést.
    Az alkohol rengeteg kalóriát tartalmaz Forrás: Dreamstime
  • Rengeteg kalória van benne: Sokan nem is gondolnánk, hogy az alkohol több kalóriát tartalmaz, mint a csokoládé. Két felesnyi pálinka már egy férfi napi kalóriaszükségletének felét fedezi, és a desszert helyett hősiesen elfogyasztott egy pohárnyi pezsgő is 95 kalóriát tartalmaz. Vagyis hiába tartunk szigorú étrendet, és járunk rendszeresen sportolni, ha közben az italozásról nem mondunk le. Sokan sajnos abban a tévhitben élnek, hogy az alkohol ebben nem játszik szerepet, pedig azt még végig sem gondoltuk, hogy egy cukros koktél vagy egy gyümölcslével kevert vodka még több kalóriát tartalmaz, mint a tiszta alkohol.
  • Demotiválttá tesz minket: Az alkohol komolyan leterheli a szervezetünket, hiszen rengeteg munka van vele, mire véglegesen sikerül lebontani. Ettől az ember fáradttá válik, és másnap sem lesz sok energiája sportolni menni, pedig a testmozgás a fogyókúránk szerves részét kell hogy képezze.
Egy konyhából sem hiányozhat! Kedvenc receptjeink csicseriborsóvalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170106-csicseriborsos-receptek.htmlA csicseriborsó szuper fehérjeforrás, ráadásul tele van rostokkal és vitaminokkal. A vegetáriánus konyhában rendkívül fontos alapanyag, de a húsevőknek is tiszta szívből ajánljuk. Íme, a kedvenc receptjeink, amelyeknek a csicseriborsó az alapja. Ez Zsír!ThinkstockA csípős paprika a hosszú élet titka? http://www.life.hu/ez-zsir/20170119-a-csipospaprika-a-hosszu-elet-titka.htmlEgy friss kutatás szerint elképzelhető, hogy tovább élnek azok, akik szeretik a csípős ételeket. A csípős paprika fogyasztása 13 százalékkal csökkenti a korai elhalálozás esélyét – derül ki a Vermonti Egyetem friss kutatásából. Ez Zsír!ThinkstockEnnyi izomzatot mozgatunk meg szex, csókolózás és sírás közben - Meglepő adatokhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170119-a-szex-a-legjobb-edzes.htmlHiába fogadtuk meg, hogy az új évben többet fogunk mozogni, a januári hidegek sokunknak kedvét szegik, és inkább bekuckózunk a meleg szobánkba. Mike Aunger anatómiai szakember szerint azonban ahhoz, hogy edzésben legyünk, nem kell kimennünk a hidegbe, ugyanis a legtöbb mindennapos tevékenységünk során szinte valamennyi izmunkat aktivizálni tudjuk. Ez Zsír!ThinkstockSzuperzöldség télre! 7 ok, amiért érdemes megszeretni a cékláthttp://www.life.hu/ez-zsir/20161121-a-cekla-igazi-szuperzoldseg.htmlA cékla igazi szuperzöldség! Íme, hét ok, amiért nemcsak savanyúságként, hanem akár önmagában ropogtatva is érdemes céklát fogyasztani! Ez Zsír!ThinkstockA legfinomabb indiai a te konyhádban készül - Mutatjuk a fogásokat!http://www.life.hu/ez-zsir/20170113-keszits-indiai-hazisajtot-hazilag.htmlNagy kedvencünk az indiai házi sajt, vagyis a paneer, amihez végre megtaláltuk a legjobb receptet. Nem kell megijedni, otthon is nagyon könnyen elkészíthető, így nem kell több ezret kiadnod érte minden alkalommal, amikor megkívánod az indiait! Ez Zsír!--3 ok, amiért a diéta helyett életmódváltásba kezdjhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170110-dieta-helyett-valts-eletmodot.htmlSzerintünk az a jó diéta, ami rávezet arra, hogy az életmódváltásnak van egyedül értelme. A diétának viszont semmi. Hogy miért? Íme, három ok! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.