Igenis működik a meditáció: Emma Watson is a mindfulnessre esküszik

Forrás: Thinkstock -
Hollywood mindfulness meditáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A buddhista filozófia alapköveire épülő mindfulness a hollywoodi sztárok körében különösen népszerű, és most végre kiderült: valóban jótékony hatással van a szervezetre.

A filozófia lényege, hogy a hétköznapi problémák és aggodalmak lényegesen könnyebben megoldhatók,

ha a jelenre, az adott pillanatra fókuszálunk.

A mindfulness meditáció egyfajta módosult tudatállapot, bizonyos nyújtásokkal és a megfelelő légzéstechnikával. A szakemberek szerint már akár egy nyolchetes mindfulnesskurzus is jelentős pozitív hatást gyakorol a szervezetre: csökken a stresszhormonok szintje, így kisebb eséllyel szökik magasra a vérnyomás.

A mindfulnessmeditáció egyfajta módosult tudatállapot Forrás: Thinkstock

A technika lényege

Jon Kabat-Zinn amerikai orvos az 1970-es években sokat tett a mindfulness népszerűsítéséért. Konkrét módszereket és technikákat írt le könyveiben, amelyeket bárkinek lehetősége volt elsajátítani. Segítségükkel hatalmas mértékben lehet csökkenteni a stresszt és a szorongást, ezért
ma már tudományos kutatások tárgya a mindfulness módszere. A tudatos jelenlét tehát tanulható, és rendkívül hasznos módszer. Gyakorlása során arra törekszünk, hogy szándékosan, tudatosan és akaratlagosan rögzítsük figyelmünket a jelenben, pillanatról pillanatra, ítélkezés nélkül, pusztán átengedve a gondolatokat és az élményeket a tudatos figyelem szűrőjén. Ide kattintva még többet megtudhatsz a módszerről!

Egy kísérlet eredményei

Egy kísérletben az önkénteseket szándékosan stresszes körülmények között vizsgálták, bonyolult kiselőadást kellett tartaniuk fehér köpenyes emberek előtt. A meditációs kurzus résztvevői lényegesen jobban teljesítettek, mint a hagyományos stresszkezelési technikákkal operáló társaik, a stressz tünetei jobban elkerülték őket.

Az önkénteseket szándékosan stresszes körülmények között vizsgálták Forrás: Thinkstock

Hollywoodban is imádják

A hollywoodi sztárok közül a mindfulness Emma Watson és Angelina Jolie kedvence: ők azt állítják, hogy nemcsak a stresszkezelés, de az időbeosztás, az étkezés és a testmozgás terén is pozitív változásokat észleltek életükben, mióta a mindfulness életük részévé vált.

Diétázol? Ezeket a palacsintákat akkor is nyugodt szívvel ehetedhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170127-dietas-edesseges-palacsintak.htmlAz életmódváltás egyik legkomolyabb kérdése sokak számára, hogy most mi lesz az édességekkel? Nagy tévhit, hogy mindenféle édes ízről le kell mondani, ha egészségesen akarunk élni. Most mutatunk is néhány palacsintareceptet, amit a diéta alatt is fogyaszthatsz. Ez Zsír!--Egyszerű trükk a fogyáshoz: az étkezési naplóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170127-konnyebb-fogyni-ha-leirjuk-mit-eszunk.htmlSzakértők szerint nagyon sokat segíthet a fogyásban az, ha naplót vezetünk arról, amit eszünk. Egy 2008-as felmérés kimutatta, hogy kétszer annyi kilótól szabadultak meg azok, akik felírták, amit ettek, mint azok, akik nem, úgyhogy mindenképp megéri kipróbálni a módszert! Ez Zsír!--Soha többé nem akarsz gyorskajákon élni? Ezt az 5 pontot tartsd behttp://www.life.hu/ez-zsir/20170126-tippek-hogy-soha-tobbet-ne-egyel-gyorskajat.htmlHabár a gyorséttermek is egyre inkább igyekeznek egészségesként eladni termékeiket, azért valljuk be, hogy egy otthon, saját magunk által beszerzett alapanyagokból megfőzött ebédhez nem sok közük van. Úgyhogy ha változtatni szeretnél, és egészségesen akarsz étkezni, akkor tartsd be ezt az 5 pontot! Ez Zsír!ThinkstockEgy konyhából sem hiányozhat! Kedvenc receptjeink csicseriborsóvalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170106-csicseriborsos-receptek.htmlA csicseriborsó szuper fehérjeforrás, ráadásul tele van rostokkal és vitaminokkal. A vegetáriánus konyhában rendkívül fontos alapanyag, de a húsevőknek is tiszta szívből ajánljuk. Íme, a kedvenc receptjeink, amelyeknek a csicseriborsó az alapja. Ez Zsír!ThinkstockA csípős paprika a hosszú élet titka? http://www.life.hu/ez-zsir/20170119-a-csipospaprika-a-hosszu-elet-titka.htmlEgy friss kutatás szerint elképzelhető, hogy tovább élnek azok, akik szeretik a csípős ételeket. A csípős paprika fogyasztása 13 százalékkal csökkenti a korai elhalálozás esélyét – derül ki a Vermonti Egyetem friss kutatásából. Ez Zsír!ThinkstockEnnyi izomzatot mozgatunk meg szex, csókolózás és sírás közben - Meglepő adatokhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170119-a-szex-a-legjobb-edzes.htmlHiába fogadtuk meg, hogy az új évben többet fogunk mozogni, a januári hidegek sokunknak kedvét szegik, és inkább bekuckózunk a meleg szobánkba. Mike Aunger anatómiai szakember szerint azonban ahhoz, hogy edzésben legyünk, nem kell kimennünk a hidegbe, ugyanis a legtöbb mindennapos tevékenységünk során szinte valamennyi izmunkat aktivizálni tudjuk. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.