egészségmegőrzés jótékony hatás gyógyvíz egészség fürdők2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyógyvizek szempontjából kicsiny hazánk igencsak szerencsés. Az egész világon híres gyógyvizeink, gyógyfürdőink vannak, amiket érdemes is látogatni, hiszen amellett, hogy egy kellemes fürdőzés a lelket is nyugtatja, rengeteg egészségügyi előnye van.

Rengetegféle összetételű gyógyvíz létezik Magyarországon, így ha nem az egészségmegőrzés, relaxálás a célod, akkor érdemes részletesebben utánajárni, melyik víz mit gyógyít. Általánosságban azonban elmondható, hogy az ízületi, mozgásszervi problémákra a gyógyvizek kifejezetten jó hatással vannak. Ezentúl egyes nőgyógyászati betegségeket és bőrbetegségeket is sikerrel kezelnek gyógyvízzel.

Érdemes részletesebben utánajárni, melyik víz mit gyógyít Forrás: Thinkstock

Gyógyvíz és termálvíz

Sokan keverik a két fogalmat, vagy szinonimaként használja, ami nem is meglepő, hiszen van egy fontos közös metszetük. De míg termálvíznek a 30 Celsius-foknál melegebb vizeket nevezzük, amelyek stresszoldásra, méregtelenítésre szintén alkalmasak, addig a gyógyvíz egy magasabb minőséget képvisel. Általában az ásványi anyagban gazdag vizek számítanak gyógyvíznek, amelynek orvosilag bizonyított gyógyhatása van. A gyógyvizek lehetnek hidegek és melegek, fürdésre és ivásra egyaránt alkalmazhatók. Az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság adja ki a gyógyvíz és gyógyfürdő címet.

A lazító, görcsoldó, fájdalomcsökkentő hatás kifejezetten jellemző a gyógyvizekre. Ezért is van az, hogy a legtöbb gyógyvíz ízületi betegek számára kiváló kiegészítő kezelés. Egy wellnesshétvége során viszont egy átlagember is megtapasztalhatja, hogyan lazulnak el az izmok, és hogyan lazul el ezáltal az egész testünk.

A víz jótékony hatóanyagai a bőrünkön át és tüdőnkbe belélegezve is hatnak. A felszabaduló gázok különösen jó hatással vannak az allergiásokra, asztmásokra, de a városi levegőt is jó kimosni a gyógyvíz által.

Jó tudni!

A gyógyfürdőzés időtartamára is oda kell figyelni, hogy a lehető legoptimálisabb hatást érjük el vele. Általánosságban az mondható el, hogy míg a langyosabb hévízi tóban egy óra fürdés is megengedett, addig a kifejezetten kénes, sűrű harkányi vízben 15-20 perc is elegendő.

A vízben megtalálható ásványi anyagok a bőrön át felszívódva kiválóan salaktalanítanak. Bekerülnek a nyirokrendszerbe, így hatnak az immunrendszerre és az idegrendszerre.

Széchenyi fürdő Forrás: Thinkstock

Ahogy a test egy kicsit elernyed, megnyugszik a meleg víz hatására, úgy a lelkünk, a pszichénk is képes lesz egyre jobban lecsendesedni. A gyógyfürdőzés tehát kétségtelenül a békés, nyugodt, regeneráló, pihentető feltöltődésről szól.

Mikor nem ajánlott a fürdőzés?

Heveny gyulladások ideje alatt, mint például a mandulagyulladás, vagy influenza, nem ajánlott gyógyfürdőbe menni, de a szívelégtelenségben, daganatos betegségben, érelmeszesedésben küzdő betegeknek sem javallott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.