Diétája az életmódja lett: így fogyott 65 kilót Eszter

Forrás: Dóczi Eszter -
fogyás sikertörténet életmódváltáséve2017 életmódváltás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi mindent lehet elérni akaraterővel? Dóczi Eszter története bizonyítja, hogy bármit. A 21 éves lány 130 kiló volt, amikor a hitetlenkedők ellenére is belevágott az életmódváltásba. A sport és az egészséges étkezés az élete részévé vált, így lett belőle egy magabiztos, erős, egészséges fiatal. 

Hogyan éltél az életmódváltás előtt?

Így visszagondolva, nagyon kaotikus életet éltem. Mindent, amit éppen kívántam, megettem. Kerültem a zöldségeket, gyorsétterembe biztos megfordultam hetente, és sok-sok pékárut ettem. Sportolásom egyenlő volt a nullával.

Eszter: Mindent, amit éppen kívántam, megettem Forrás: Dóczi Eszter

Mi döbbentett rá arra, hogy változtatnod kell?

Kiskorom óta kövér voltam, mindig hátrányban voltam a kortársaimmal szemben. Egészségi állapotomon is éreztem, hogy nincs rendben: fájtak az izületeim, és a vérnyomásom is magas volt. Mégis a külsőmmel voltak a legnagyobb problémáim, én is csini akartam lenni, mint a barátnőim, és élvezni akartam az életet, nem mindig szégyellni és takargatni magam. A középiskola utolsó évében bekattant valami, és elhatároztam, hogy én nem fogok így egyetemre menni: igenis megcsinálom.

Hány kiló voltál ekkor, és mennyit fogytál utána?

130 körül voltam, és eddig 65 kilót adtam le.

Mi motivált a fogyásban?

Mikor elkezdtem ezt az egészet, nagyon sokan kinevettek. Gyakran hallottam, hogy „úgysem fog sikerülni”, vagy hogy „mit bohóckodsz a futással”. Ez nagyon jót tett, és mindig csak bizonyítani akartam, de nem nekik, hanem magamnak, hogy igenis képes vagyok rá. Nem kell senki negatív kommentjeit hallgatni, ha te magad elhiszed, akkor meg is tudod csinálni.

„Nem kell senki negatív kommentjeit hallgatni, ha te magad elhiszed, akkor meg is tudod csinálni” Forrás: Dóczi Eszter

Sok mélypont volt? Hogyan lendültél túl rajtuk?

Nem volt sok mélypont. Amikor elcsábultam volna valamilyen étel miatt, akkor mindig feltettem magamnak a kérdést: „Most komolyan, ki az erősebb? Ez a kakaós csiga, vagy én?” (nevet) Ez mindig bevált. Mozgás terén pedig, ha esetleg nem volt kedvem hozzá, akkor elkezdtem motivációs videókat nézni, amik képesek felrázni az embert. Ez egyébként ritkán fordult elő, mert szinte mindig volt kedvem a sporthoz. Semmilyen időjárás nem állított meg a futásban, és a munka sem, ha éppen este 10-ig dolgoztam. Ha valamiért kimaradt egy edzés, másnap dupláztam.

Mi a fogyásod titka, mivel sikerült leadni a pluszkilókat?

2013 elején Velencén megnyílt a Kitty Spin-Fitness, unokatestvérem elkezdett oda járni, és egyszer elrángatott magával Walkenergie-re. Tóth Kittynek, az edzőmnek nagyon sokat köszönhetek, rendkívül motiváló személyiség, és a mai napig felnézek rá. Itt kezdődött az én sztorim. Az első edzés nagyon keservesen ment, de utána egyre jobban belejöttem. Először csak heti egyszer mentem, aztán annyira megtetszett, hogy előfordult, hogy mindennap ott voltam. Ahogy jött a tavasz, elkezdtem futni és bicózni is, ekkor már nem volt olyan nap, hogy ne sportoltam volna. Sportolás mellett elkezdtem utánaolvasni a helyes táplálkozásnak, így már arra is odafigyeltem. Kizártam a cukrot és a finomított szénhidrátokat, a zsírokat is megválogattam, gyümölcsöket csak délelőtt ettem, és megtanultam, hogy a zöldségek közül mit ehetek meg.

„Az első edzés nagyon keservesen ment, de utána egyre jobban belejöttem” Forrás: Dóczi Eszter

Mennyit mozogsz most, és milyen étrendet követsz?

Most próbálok heti 4-5 edzést beiktatni, vegyesen spinninget és konditermit. Diétám az életmódom lett, mai napig kerülöm a cukrot és a finomított szénhidrátokat. Ma már sokkal tudatosabban étkezem, annak érdekében, hogy egyre jobb legyen a formám.

Hogyan változott meg az életed az életmódváltás miatt?

Önbizalmam nagyon sokat javult, rosszakaróim szerint túl sokat is. Ezáltal sokkal nyitottabb vagyok az emberek felé, és könnyebben teremtek kapcsolatokat.

Eszter önbizalma sokat javult Forrás: Dóczi Eszter

Mi a végső célod?

Nem tervezek fitneszmodell lenni, de a formásan izmos testet szeretném megőrizni, amiben jól és egészségesnek érzem magam.

Diétás receptek: tésztaételek, amelyekhez nincs is szükség tésztárahttp://www.life.hu/ez-zsir/20170210-tesztaetelek-amik-liszt-nelkul-is-elkeszithetok.htmlPersze nem kell mindig liszt nélkül étkezni, hiszen rengeteg fajtája van már, ami sok-sok vitamint és rostot tartalmaz, ami természetesen elengedhetetlen a szervezet számára. Néha azonban mégis izgalmas kísérletezni, így ezeket a recepteket is azoknak ajánljuk, akik nyitottak az újdonságokra és az egészséges ételekre, és még a spagettit is kipróbálnák tészta nélkül. Ez Zsír!ThinkstockÍgy készíts kényeztető fürdőt házilaghttp://www.life.hu/ez-zsir/20170210-kenyezteto-furdok-hazilag.htmlEgy kényeztető wellnesshétvégét, a masszázsokat és a gyógyvizes mártózást ugyan semmi nem múlhatja felül, de azért otthon is meg lehet teremteni a lélekmelengető fürdőzés élményét, csak néhány apróságot kell beszerezned hozzá. Íme, a három kedvencünk! Ez Zsír!--Fő az egészség! Készíts vitaminbombát házilaghttp://www.life.hu/ez-zsir/20170209-haziturmixok-es-vitaminbombak-az-egeszsegert.htmlMiért annyira felkapottak manapság a házi turmixok? Mert számtalan variációban el lehet készíteni aktuális kívánalmaid szerint, ráadásul rengetegféle gyümölcsöt és zöldséget tudunk egyszerre bevinni a szervezetünkbe. Ez Zsír!--Vége a bolti tejek uralmának! Készíts növényi tejet házilaghttp://www.life.hu/ez-zsir/20170203-novenyi-tejkeszites-hazilag.htmlAz erőszakmentes táplálkozás, illetve az ételallergia miatt egyre többen mondanak le a tehéntejről. Helyette a növényi tejek felé fordulnak, amiket viszont sokkal drágábban kínálnak az üzletek. Ezért mutatjuk most meg, hogy mennyire egyszerű otthon is elkészíteni. Ez Zsír!ThinkstockA sok ülés évekkel rövidítheti meg az életedet - Tegyél ellene!http://www.life.hu/ez-zsir/20170123-a-sok-ules-evekkel-roviditi-meg-az-eletet.htmlEgy 1500 nő bevonásával készült vizsgálat kimutatta, hogy akik kevesebbet mozognak, és többet ülnek, azoknak a sejtjei nyolc évvel idősebbek, mint a korukbeli többi nő sejtjei. Ez Zsír!--Így ronthatod el a gyereked életét! Akit a szülei kövérnek látnak, el is fog híznihttp://www.life.hu/ez-zsir/20170117-koverebb-lesz-az-a-gyerek-akit-a-szulei-kovernek-latnak.htmlEgy nemrégiben közzétett kutatás szerint azok a gyerekek, akiket a szüleik túlsúlyosnak tartanak, valóban hízni kezdenek, szemben azokkal, akiket a szüleik normál súlyúnak vélnek. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.