életmódváltáséve2017 egészséges életmód futás mozgás sport futás2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az igazi fanatikusok télen sem hagynak fel a kedvenc sportjukkal, de ha nem is számítasz annak, tavasszal akkor is érdemes leporolnod a futócipődet, mert vár az út, a természet, a mozgás öröme, vagyis a futás, ami annyi pozitívummal bír, hogy egy-kettőre kivirulsz tőle. 

Környezeti tényező

Ha olyan sportot választasz, amihez a szabadba kell menni, azt biztosan nem fogod megbánni. Amúgy is túl sok időt töltünk a négy fal között, pedig a friss levegő és a természet közelsége a mentális és a testi egészségünknek is jót tesz. Ha városban élsz, akkor is keresd azokat a helyeket, ahol egy kicsit több a fa, jobb a levegő, hidd el, egészen más érzés érezni az utat a lábad alatt, mint egy edzőteremben futni a futópadon.

A friss levegő és a természet közelsége a mentális és a testi egészségünknek is jót tesz Forrás: Thinkstock

Mindent átmozgat

A futást azért is szeretjük nagyon, mert az egész testünket átmozgatja. Mivel aerob típusú edzés, az általános fittséget, az állóképességet is növeli, ráadásul az anyagcsere-folyamatoknak, a légzőszervrendszernek és az idegrendszernek is nagyon jót tesz. És azt gondoltad volna, hogy még fiatalon is tart? A futás ugyanis fokozza a növekedési hormon elválasztását, ami lassítja az öregedési folyamatokat.

Kalóriaégetésben csúcs

A futás abban az esetben is az egyik leghatékonyabb sportnak fog bizonyulni, ha fogyni szeretnél. Rengeteg kalóriát tudsz elégetni vele, miközben az izmaid is tónusossá válnak. Egy óra futással 435 kalórát tudsz elégetni egy átlagos tempóval sík terepen. Ha ebben már profi vagy, érdemes kipróbálni az emelkedőn való futást is, amivel fokozhatod a kalóriaégetést.

Az edzettebbek kipróbálhatják az emelkedőn való futást is Forrás: Thinkstock

Van benne játékosság

Ha már a kalóriaégetésről van szó, a különböző intervalledzések is jól jöhetnek. Ezzel akkor is játszhatsz, ha számodra elsőre túl monotonnak tűnik a futás, habár ehhez még azt is hozzátennénk, hogy ha megfelelő városi vagy természeti helyszínen futsz, biztosan nem lesz unalmas a futás. De ha még több izgalomra van szükséged, építs be iramjátékokat, játssz a tereppel, vagy iktass be más gyakorlatokat is. Itt adunk néhány ötletet hozzá!

Közösségkovácsoló ereje van

Habár egyik oldalról sokak szerint a futás egy magányos sport, amihez esetleg csak egy fülhallgató kell, másik oldalról elképesztő közösségkovácsoló ereje van. Egyrészt rengeteg futórendezvény van, ahol együtt sportolhatsz azokkal, akiknek szintén a futás a szerelmük, másrészt pedig spontán is alakulnak ilyen futós csapatok, akikhez csatlakozva a motivációd állandó lendületben maradhat.

Futásra fel!

Szombaton elrajtol a tavasz legnagyobb szabadidős sporteseménye, a 32. Telekom Vivicittá Városvédő Futás Budapesten. Vágj neki valamelyik távnak családoddal, barátaiddal vagy akár egyénileg és tapasztald meg a közösségi futás élményét, mert a teljesítés együtt szórakozás! A nevezéssel, útvonallal, helyszínnel és programokkal kapcsolatban további információ itt találsz!
A mozgás 5 jótékony hatása, ami miatt biztosan felállsz a karosszékbőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170404-a-mozgas-jotekony-hatasai.htmlMég mindig nem tudod rávenni magad, hogy legalább hetente kétszer alaposan átmozgasd a testedet? Ha a következőket elolvasod, biztos nem fogsz többé nemet mondani a sportolásra, hiszen a javadat szolgálja, ráadásul sokkal több dologban is, mint gondolnád. Ez Zsír!ThinkstockA meztelenkedés a pozitív testkép kulcsa?http://www.life.hu/ez-zsir/20170331-boldogabbak-akik-tobbet-meztelenkednek.htmlA pozitív testkép egy újfajta megközelítését hozta egy nemrégiben készített felmérés, ami a nudizmus és az egészséges önkép kapcsolatát vizsgálta. Mutatjuk is az eredményeket! Ez Zsír!ThinkstockÍgy készül az egészséges, diétás puding – Ezt ne hagyd ki!http://www.life.hu/ez-zsir/20170331-igy-keszul-az-egeszseges-puding-tapiokaval.htmlTudtad, hogy a puding is készülhet egészségesen? Ennek is rengeteg variációja van, nekünk az egyik kedvencünk a tápiókagyöngyből főzött, krémes, rengetegféle módon ízesíthető puding. Ez Zsír!ThinkstockŐket kövesd az Instagramon, ha extra motivációra lenne szükségedhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170330-oket-kovesd-az-instagramon-ha-extra-motivaciora-lenne-szukseged.htmlMiért imádjuk az Instagramot? Például azért, mert motivációból ott soha nincs hiány. Ha az életmódváltás nehézségeit éled, akkor ideje követned azokat a hétköznapi embereket, vagy éppen sportolókat, akik a kitartás terén mindenkit felülmúlnak. Mutatjuk is a kedvenceinket! Ez Zsír!--A házi kedvencek is egyre csak híznak - Rossz példát mutatunk nekik!http://www.life.hu/ez-zsir/20170323-ok-a-legkoverebb-kutyak-a-vilagon-fotok.htmlA súlyprobléma manapság már nemcsak az embereket érinti, hanem házi kedvenceinket is. Egy nemrégiben készült felmérés szerint a kutyák nagyjából 54, míg a macskák 58 százaléka túlsúlyos, ami eléggé sokkoló szám. Ez Zsír!--Méreg vagy sem az aszpartám? Íme, az igazság a közkedvelt édesítőszerről!http://www.life.hu/ez-zsir/20170321-aszpartam-egeszseges-e-ez-a-mesterseges-edesitoszer.htmlSchobert Norbi hivatása mindig is az volt, hogy az egészséges életmódra nevelje az embereket. Ezúttal ezt egy elismert szakértő, prof. dr. Csapó János oldalán teszi, akivel közös videósorozatot indítottak A professzor megmondja címmel. Céljuk, hogy végérvényesen leszámoljanak a különböző élelmiszerekkel kapcsolatban kialakult tévhitekkel. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.