életmódváltás2017 életmódváltáséve2017 boost training sport edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Simon Szimonetta gyerekkora óta imádja a fitnesz világát, így nem is csoda, hogy az évek alatt egy saját edzésmódszert is kialakított. Ez a Boost Training, ami a zsírégetésről és alakformálásról szól. De nemcsak erről beszélgettünk vele, hanem arról is, hogyan lehet elkerülni az állandó visszaesést, és hogyan érdemes elindulni azon az úton, ahol a bikinialak a cél. 

Mikor kezdtél el komolyabban foglalkozni a sporttal?

Gyerekkorom óta sportolok, de a fitneszkarrieremet anyukámnak köszönhetem, aki még a mai napig hatalmas fitneszguru, és akinek a munkáját mindig is példaértékűnek tartottam. Tinédzserként oszlopos tagja voltam az aerobikóráinak, ott nőttem fel. Ekkor kezdett komolyabban foglalkoztatni ez a sport. 17 éves voltam, amikor egy hirtelen jött helyettesítéssel kezdődött minden. Megtartottam életem első csoportos óráját, és eldöntöttem, hogy ezt szeretném csinálni. Elmondhatatlan érzés egy olyan pluszt adni az embereknek, amitől nap mint nap jobban érzik magukat a bőrükben.

„Elmondhatatlan érzés egy olyan pluszt adni az embereknek, amitől nap mint nap jobban érzik magukat a bőrükben” Forrás: Simon Szimonetta

Hogyan alakítottad ki a Boost Training edzésformát? Mi a lényege?

Tizenegy éves edzői pályafutásom alatt volt szerencsém megtapasztalni, hogy a különböző mozgásformák mit eredményeznek. Mindenhonnan kiragadtam a lényeget, összegyúrtam, és így született meg a saját edzésmódszerem, a Boost Training a kedvenc gyakorlataimból.

Ez egy fantasztikus hangulattal és pozitív energiákkal teli csoportos edzés, ami ugyan kemény és intenzív, de csak az ilyen jellegű edzésekkel lehet rövid idő alatt látványos eredményt elérni.

Ráadásul még eszközt sem igényel, bárhol és bármikor meg lehet csinálni. Vidám, feltölt, és tetőtől talpig átformál. Mindössze egy órát vesz igénybe, bemelegítéssel és nyújtással együtt. Minden edzés más és más gyakorlatokból áll össze, és kimondottan a problémás pontokra fókuszál (guggolások, fekvőtámaszok, pulzusemelő szökkenések számos fajtája). Az egész Boost Training a „bepörget-megtart” elven alapul, szettekben dolgozunk, ezeken belül legtöbbször aktivációs és statikus részek váltják egymást. A két rész folyamatos váltakozása, amellett, hogy megszabadít a nem kívánt zsírpárnáktól, a testünket is villámgyorsan formálja. Ne gondoljunk nagyon bonyolult dolgokra, a legegyszerűbb gyakorlatokból szoktam a legütősebb kombinációkat összerakni, melyeket bárki meg tud csinálni. Az a célom, hogy mindenkinek sikerélménye legyen, elvégre egy jó edző sosem magának tart csoportos órát. Ez alatt az egy óra alatt megpróbáljuk kicsit feszegetni a határainkat, és kilépni a komfortzónánkból! Csak akkor fogunk változást tapasztalni, ha ez sikerül!

„Ne gondoljunk nagyon bonyolult dolgokra, a legegyszerűbb gyakorlatokból szoktam a legütősebb kombinációkat összerakni, melyeket bárki meg tud csinálni” Forrás: Simon Szimonetta

Kiknek ajánlod ezeket az órákat?

Akik egészséges, nőies és sportos megjelenésre vágynak, és gyorsan formába szeretnének kerülni. Kortól és edzettségtől függetlenül mindenkinek szívből ajánlom, magas vérnyomással, térdproblémákkal küzdők és kismamák azonban ne végezzék. Számos gyakorlatnak több fajta verziója is van dinamika és kivitelezés szempontjából, ezeket meg is mutatom minden alkalommal. Úgyhogy kezdők, haladók, fiúk, lányok, eljött az idő! Ez az edzésforma a zsírégetés mellett tökéletes a kondíció javítására, szívünk és érrendszerünk munkára bírására. Heti két Boost már nagyon látványos tud lenni, természetesen akkor, ha az étkezésre is figyelünk. Ebben az évben már számos fitneszrendezvényen is jelen leszek ezzel a csúcsszuper mozgásformával, és hamarosan országjáró turné is indul. Újpesten már minden héten részt lehet venni ezen az órán. Pontos helyszínnel és időponttal hamarosan jelentkezem a Facebook- és az Instagram-oldalamon.

Te hogyan motiválod magad, ha esetleg nincs kedved edzeni?

Mivel rengeteg aerobikórát tartok heti szinten, sokkal nagyobb motivációra van szükségem ahhoz, hogy a csoportos óráim mellett még a saját edzéseimet is el tudjam végezni. Bizony megesik, hogy mélyponton vagyok, de valahogy mindig átlendülök a nehézségeken. Én a vendégeimből szoktam motivációt nyerni.

Számos családanyát ismerek, aki a napi rengeteg teendője mellett kőkeményen edz, mégsem hallom soha panaszkodni őket, hogy nincs kedvük.

Az is rendkívül tud motiválni, amikor rákeresek a kedvenc külföldi fitneszsztárjaimra, és ötleteket merítek a legújabb gyakorlataikból, vagy előveszem a rég használtakat. Célokat tűzök ki, most például egy általam megálmodott, nagyon extrém és nehéz gyakorlatból szeretnék minél többet megcsinálni. Mindig fejhallgatóval edzek, így teljesen ki tudok kapcsolni, és sokkal jobban pörögnek a gyakorlatok. Edzőként és rendszeres fellépőként nekem mindig példát kell mutatnom, hiszen a hitelesség a legfontosabb, legyen szó tudásról, külsőről vagy erőnlétről.

„Edzőként és rendszeres fellépőként nekem mindig példát kell mutatnom, hiszen a hitelesség a legfontosabb, legyen szó tudásról, külsőről vagy erőnlétről” Forrás: Simon Szimonetta

Mit tanácsolsz azoknak, akik most fognak neki a fogyókúrának, hogyan érjék el a vágyott bikinialakot?

Nem vagyok a divatdiéták híve, soha egyiket sem próbáltam. Én a tartható, „tiszta” étkezésre esküszöm. Szerintem az éhezéssel és önsanyargatással többet ártunk, mint használunk. Enni kell, hogy meginduljon a fogyás, viszont nem mindegy, hogy mit és mikor. Fogyasszunk kisebb adagokat, napjában többször. Étkezzünk változatosan, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt. A pontosan kiszámítható vitamin- és ásványianyag-bevitel érdekében étrendünket táplálékkiegészítőkkel tökéletesíthetjük. Akik most vágnak bele az életmódváltásba, azoknak azt tanácsolom, hogy eleinte csak néhány dolgot iktassanak ki a konyhából, így garantált lesz a siker hosszú távon. Családanyáknál ez egy rendkívül nehéz feladat, de van megoldás. Mérsékeljük az egyszerű szénhidrátokat, és emeljük meg a fehérjebevitelt. Ez utóbbit elsősorban fehér húsokból próbáljuk meg fedezni, de jó alternatíva lehet egy fehérjeturmix vagy egy proteinszelet. Bevásárláskor próbáljuk a boltban hagyni a lisztes, cukros dolgokat. Kerüljük el messziről a gyorsétkezdéket, mindig otthon készítsük el előre az egész napi menüt. Soha ne menjünk éhesen vásárolni, mert nagyobb eséllyel vesszük meg az egészségtelen élelmiszereket!

Mit ajánlanál az állandó visszaesőknek, hogyan alakítsák életmóddá a diétát és az edzést?

Az állandó visszaesés azért alakul ki, mert sokan azonnal akarják a változást. Legyünk türelmesek!

Adjunk magunknak több időt, mert a változás nem megy egyik napról a másikra. Ezért fontos, hogy ne keseredjünk el, ha nem rögtön az álomalak áll velünk szemben a tükörben. Gondoljunk csak bele, nem néhány nap alatt szaladtak fel azok a plusz kilók, akkor ne néhány nap alatt akarjuk ledolgozni!

Ha hirtelen változtatunk meg mindent magunk körül, akkor nagy valószínűséggel hamar elegünk lesz, és egy örök életre ellenségünk lesz a sportolás és az egészséges étkezés. Fokozatosan és észszerűen csináljunk mindent, és garantált lesz a siker hosszú távon! Ne néhány hónapra akarjunk fittek lenni, hanem egy életre. Akkor van nyert ügyünk, ha életformává válik a mozgás! Válasszunk olyan mozgásformát, amit szívesen csinálunk, és egy olyan közösséget, ahová szívesen megyünk. Így csökken az esélye annak, hogy elblicceljük az edzést, és otthon maradjunk. Viszont a rendszeres sportolás egy idő után automatikussá válik az életünkben. Kerüljük az időrabló tevékenységeket! Keressünk egy társat, aki motivál és sportolni jár velünk!

„Fokozatosan és észszerűen csináljunk mindent, és garantált lesz a siker hosszú távon!” Forrás: Simon Szimonetta

Melyek azok a kedvenc gyakorlataid, amiket minden nőnek többet kellene csinálni?

A fekvőtámasz az egyik legjobb összetett gyakorlat, ami minden egyes porcikánkra nagyszerű hatást gyakorol, így harmonikus testfelépítésre tehetünk szert. Erősíti az ízületeket és az inakat, és rengeteg zsírt is éget. Sajnos jellemző, hogy a nők a comb, fenék, has kombinációra összpontosítanak, és a többit előszeretettel hanyagolják.

A mélyhátizom edzése pedig rendkívül fontos szerepet tölt be, és nem szabad megfeledkezni róla. Elengedhetetlen a megfelelő testtartás és a gerincünk védelme érdekében.

Ha rendszeresen dolgoztatjuk, akkor megelőzhetjük a sérüléseket és a kínzó hát- és derékfájdalmakat is. Éppen ezért a Boost Training mindig tartalmaz néhány fekvőtámasz-variációt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.