Egy igazi kecskevilágban jártunk: interjú sajtkészítésről és tudatos étkezésről

Kecsekvilág sajtkészítés életmódváltáséve2017 étkezés sajt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Habár a kecskék tartásáról és a sajtkészítésről fogalmuk sem volt, az élet mégis úgy hozta, hogy most ezzel foglalkoznak. A kezdeti 4 kecskéből lett 14, majd 40, majd 110, és hozzá jöttek a mangalicák, disznók és baromfik, mindebből pedig megszületett egy vállalkozás, ami a hagyományokat, a finom ízeket, az adalékanyag-mentes termékeket helyezi mindenek fölé.
Herczog Anita és a kecskék között hamar igazi barátság alakult ki Forrás: Margitay Klára/Life.hu

Meg is lett az első négy kecskéjük, akikről rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy olyanok, mint a rossz gyerekek.

néggyel pont olyan nehéz, mint tizennéggyel, viszont annyi kecske tejéből már érdemes lenne sajtot is csinálni

A díjnyertes Burrata - a sajtbatyuba töltött krémsajt Forrás: Margitay Klára/Life.hu

A baktériumok szerepe

"Minden termelőnél más íze lesz ugyanannak a kecskesajtnak. Az állatoknak is megvan a maga baktériumflórája, attól függően, hogy mit ettek éppen, de a sajtműhely is saját mikrokultúrával rendelkezik a baktériumokból, és ez is sok mindent meghatároz. Az egész sajtkészítés valójában a baktériumokon múlik. Minden sajtnál más baktériumnak kell több teret adni. Van, amelyik a melegebbet, van, amelyik a hidegebbet szereti jobban, a több vagy kevesebb párát, van, amelyik gázképző, abból lesznek a nagy lyukak, illetve van, amelyik a nemes penészt csinálja. Az ipari gyártásban meg minden pasztőrözött tejből van. Én ezt úgy szoktam mondani, hogy képzelj el egy mindenféle színnel összepöttyözött lapot. Ezek a különböző baktériumok. A pasztőrözéssel hófehér papírlapot csinálnak, majd ők maguk adják hozzá a különböző bacikat, így mindig teljesen egyforma sajtot tudnak csinálni. Magyarországon csak a kézműves sajtok készülnek friss tejből, vagyis színes lapból" - tudtuk meg Anitától.

A kézműves kecskesajt készítésének fázisai Forrás: Margitay Klára/Life.hu

A Kecskevilág termékei a legtöbb bolti kecskesajttal ellentétben tényleg 100% kecsketejből készülnek, ezenkívül csak só van bennük, illetve a fűszeres sajtokban a fűszer. Tartósítószert és adalékanyagokat egyáltalán nem tartalmaznak. Számunka ebben már minden pozitívum benne volt, amikor Anita hozzátette az első számú elvet:

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy finom legyen. Ennek pedig a jó tej az alapja, amit manapság egyébként nem is könnyű szerezni, mert szinte senki nem legelteti az állatait. Sokkal jobban megéri, ha bent vannak az istállóban, kapják a génmódosított szóját, fehérjét, szénhidrátot. Állnak lekötve egész nap, közben adják a mérhetetlen mennyiségű tejet, aztán persze csodálkozunk, hogy ettől mi meg nem vagyunk jól

- mondja Anita, akit sokan azért keresnek fel, mert egy családtagjuk ételallergiás lett, így vissza akartak térni a természetes ételekhez, amelyek nincsenek telenyomva mindenféle adalékanyaggal. Ők Anitáéknál vásárolják a tejet, a sajtot és húst is, mert azt is készítenek, a sonkától a kolbászig sokféle terméket.

100% kecsketejből készült sajtok Forrás: Margitay Klára/Life.hu

Tudtad?

Ha 30%-ban tehéntejjel hígítják a kecsketejet, és abból készítenek sajtot, arra is rákerülhet a kecskesajt felirat. Éppen ezért érdemes a termék címkéjén tájékozódni, hogy valóban 100% kecsketejből készült-e az áru.

Ez a tapasztalat nagyon is elgondolkodtató. Anita szerint sokkal tudatosabban kellene hozzáállni az étkezésünkhöz, és már gyerekkorban meg kellene tanítani, hogy ténylegesen az vagy, amit megeszel. "Sokszor valóban nem tudják az emberek, hogy mi miből készül, és miből kellene készülnie. Sajnos könnyű átverni a vásárlókat. Vannak, akik a 30 dkg húsból csinálnak egy kilót, mert nyomnak bele még vizet, meg kötőanyagot, nálunk pedig 30 dkg húsból marad 13 dkg a végére. Érthető, hogy valakinek nincs pénze sonkára, mert a sonka nem olcsó. De nem úgy kellene gondolkodni, hogy akkor megvesszük abból a rosszabbat, mert olcsóbb, hanem vegyünk kevesebbet, vagy mást. Például válasszunk csülköt, amin ugyanannyi hús van, amennyi elég egy családnak, és megfizethetőbb. Ezenkívül ha boltban vásárolunk, a címkéket mindenképpen érdemes megnézni. Ha túl hosszú az összetevők listája, akkor biztos vagyok benne, hogy az nem kell neked.

"Nálunk pedig 30 dkg húsból marad 13 dkg a végére" Forrás: Margitay Klára/Life.hu

Én azt szoktam mondani, hogy a nagymamád is tudott otthon három alapanyagból süteményt sütni, nem kell abba tizenhárom.

"Ha elmész a piacra, kérdezd meg a termelőt, hogy megnézhetitek-e a krumpliföldjét, vagy a disznóit, mert még soha nem látott a gyerek. »Nem baj, ha Szabolcsban van, mert ott lakik a nagymama!« - mert ekkor persze jönnek a kifogások, hogy az nagyon messze van. De ha valakihez el lehet menni megnézni, hogy mit miből és hogyan csinál, akkor ő biztosan megbízható. Egyszerűen csak kérdezni kell. Ha valakihez soha nem lehet elmenni, az viszont legyen gyanús."

A kecskék előszeretettel ugrálnak fel bárhova Forrás: Margitay Klára/Life.hu

A Kecskevilág egyébként nyitott ajtókkal várja a látogatókat. Mielőtt vásárolnánk náluk a törökbálinti Idamajorban, meg lehet nézni a kecskéket, a disznókat, a mangalicákat, a juhokat, a baromfiudvart, és érdemes is, mert fantasztikus, mennyire kikapcsolja az embert ez a vidéki hangulat, az életigenlő és vidám atmoszféra, ami ott uralkodik. A honlapjukat is érdemes figyelni, mert vannak kifejezetten családi hétvégék, amikor külön programmal várják a látogatókat. Anita és József igazi szívélyes vendéglátók, és a gyerekeik, Kolos, Örs és Mór is szívesen eligazítanak a farmon.

A Kecskevilág nyitott ajtókkal várja a látogatókat Forrás: Margitay Klára/Life.hu
Elő a futócipőkkel, irány a szabadba! 5 ok, amiért még ma indulj el futnihttp://www.life.hu/ez-zsir/20170405-elo-a-futocipokkel-es-irany-a-szabadba.htmlAz igazi fanatikusok télen sem hagynak fel a kedvenc sportjukkal, de ha nem is számítasz annak, tavasszal akkor is érdemes leporolnod a futócipődet, mert vár az út, a természet, a mozgás öröme, vagyis a futás, ami annyi pozitívummal bír, hogy egy-kettőre kivirulsz tőle. Ez Zsír!ThinkstockSimon Szimonetta zsírégető, alakformáló edzésmódszere meghódítja az országothttp://www.life.hu/ez-zsir/20170406-interju-simon-szimonettaval-a-boost-training-edzesforma-kitalalojaval.htmlSimon Szimonetta gyerekkora óta imádja a fitnesz világát, így nem is csoda, hogy az évek alatt egy saját edzésmódszert is kialakított. Ez a Boost Training, ami a zsírégetésről és alakformálásról szól. De nemcsak erről beszélgettünk vele, hanem arról is, hogyan lehet elkerülni az állandó visszaesést, és hogyan érdemes elindulni azon az úton, ahol a bikinialak a cél. Ez Zsír!--A mozgás 5 jótékony hatása, ami miatt biztosan felállsz a karosszékbőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170404-a-mozgas-jotekony-hatasai.htmlMég mindig nem tudod rávenni magad, hogy legalább hetente kétszer alaposan átmozgasd a testedet? Ha a következőket elolvasod, biztos nem fogsz többé nemet mondani a sportolásra, hiszen a javadat szolgálja, ráadásul sokkal több dologban is, mint gondolnád. Ez Zsír!ThinkstockŐket kövesd az Instagramon, ha extra motivációra lenne szükségedhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170330-oket-kovesd-az-instagramon-ha-extra-motivaciora-lenne-szukseged.htmlMiért imádjuk az Instagramot? Például azért, mert motivációból ott soha nincs hiány. Ha az életmódváltás nehézségeit éled, akkor ideje követned azokat a hétköznapi embereket, vagy éppen sportolókat, akik a kitartás terén mindenkit felülmúlnak. Mutatjuk is a kedvenceinket! Ez Zsír!--10 szuperétel, amit a pénztárcád sem fog megbánnihttp://www.life.hu/ez-zsir/20170322-10-szuperetel-amit-a-penztarcad-sem-fog-megbanni.htmlManapság egyre több új vagy újra felfedezett szuperétel tűnik fel a piacon. Sokan azt gondolják, hogy nem is lehetnek igazán egészségesek chiamag, útifűmaghéj vagy éppen avokádó fogyasztása nélkül. Természetesen jó variálni a különböző alapanyagokat, de azt sem árt tudni, hogy a talán már túlságosan egyszerűnek, hagyományosnak gondolt, itthon termő zöldségek és gyümölcsök is hasonlóan kiemelkedőek vitaminok, ásványi anyagok vagy éppen egészséges zsírsavak, rostok és fehérjék szempontjából. Mutatjuk is a kedvenceiket! Ez Zsír!--5 gabona, amit ne hagyj ki az étrendedbőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170302-gabonak-amiket-ne-hagyj-ki-az-etrendedbol.htmlHa unod a megszokott köreteket, vagy éppen új, egészségesebb alapanyagokat keresel a sütés-főzéshez, akkor nézz körül a gabonák között. Mutatjuk is a kedvenceinket! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.