Készíts fűszervajat házilag

Forrás: Thinkstock -
házilag vaj fűszer fűszervaj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fűszervaj egy igazi nyári finomság, amibe rengeteg zöldfűszert tehetsz, így nem is kell más hozzá, csak egy tökéletes, ropogós bagett, és egy fürt paradicsom. 

Ami a vajat illeti, természetesen boltban kapható, jó minőségű teavajat is választhatsz a fűszervajhoz, de akár ezt is elkészítheted otthon. Ehhez többféle receptet is kipróbálhatsz, ugyanis tejből és tejszínből is el lehet készíteni.

15 dkg vajhoz nagyjából fél liter zsíros tejszínre, vagy tejre van szükség. Az alapanyag persze sok mindent meghatároz, így ha lehetőséged van legeltetett tehenek vagy kecskék tejét beszerezni, azzal jársz a legjobban, hiszen ez a lehető legjobb minőségű. A tejjel, tejszínnel nincs más dolgod, mint habverővel addig verni, míg teljesen szétválik az író és a vaj. Ezután tegyél szűrőbe tegyél egy gézszerű anyagot, vagy akár egy megfelelő tiszta konyharuhát, ami átengedi a folyadékot. Ha az író lecsöpögött, alaposan öblítsd át a vajat. Ezután a textil segítségével csavarj ki belőle minden nedevességet, majd jöhet még egy öblítés, és még egy csavarás. Ezt érdemes párszor megismételni, majd a végén a minden nedvességtől megszabadított vajat tedd egy tálba.

A fűszervaj egy igazi nyári finomság, amibe rengeteg zöldfűszert tehetsz Forrás: Thinkstock

Ideje összeválogatni a kertből a fűszernövényeket. Snidling, kakukkfű, oregánó, zsálya, petrezselyem mindenképpen menjenek a vajba, de valójában minden az ízléseden múlik, és persze azon, hogy mi van a kertedben, vagy mit tudsz beszerezni. Lényeg, hogy a zöldfűszerek egészen apróra vágva kerüljenek bele. Ezen kívül sót és egy kevés citromhéjat is megkíván a fűszervaj, de akár borssal, és egy kis fokhagymával is fel lehet dobni. A fűszereket alaposan keverd össze a vajjal, majd mehet a hűtőbe. Miután összeértek az ízek, már eheted is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.