életmódváltáséve2017 életmódváltás fitnesz egészség edzés fitneszmodell
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy spanyolországi ösztöndíj rángatta ki az addigi átlagos hétköznapokból Balha Gabit. A mekizős, éjszakázós, rohanós napokat felváltotta a tengerparton kocogás, a testi, lelki feltöltődés. Hazatérve sem adta fel, elindult azon az úton, ami kívül és belül is átformálta, és mára életmóddá vált számára. Inspirálódj Gabi történetével!

Hogyan éltél az életmódváltásod előtt?

Az életmódváltás előtt az egyetemisták „átlagos” életét éltem. Meki, gyors croissant a sarki pékségből, rohanás, esti sörözések a barátokkal, éjszakázások, napi hat automatás kávé, néhány aerobic óra, amit 5 év után meglehetősen megsínylett a szervezetem. Hajhullás, bőrbetegségek, emésztési zavarok, depresszió. Soroljam?

,,Az életmódváltás előtt az egyetemisták "átlagos" életét éltem" Forrás: Balha Gabi

Mi döbbentett rá végül, hogy változtatnod kell?

Az utolsó egyetemi éveim alatt volt szerencsém egy öszötöndíjjal Spanyolországba utazni, ahol fél évet töltöttem. Napsütés, lelassult életforma, ahol a pékség helyett zöldségesnél vásároltam. Minden nap kocogtam a tengerparton. Részben tudatos válás volt, részben az ottani életstílust vettem fel. Mire hazajöttem, teljesen kicseréltek. Feltöltődtem testileg, lelkileg, szellemileg egyaránt. Ott döntöttem el, hogy ezt az életformát itthon is folytatnom kell. Már csak azt kellett kitalálnom, hogy hogyan... Nincs tengerpart, többet esik az eső, és az infrastruktúra sem adott a szabadtéri sportoláshoz. Elhatároztam, hogy beiratkozom egy egyéves aerobic edzői tanfolyamra, hogy a motivációm meglegyen. Hozzá kell tennem, hogy az elején küzdöttem rendesen, mert lustulásra hajlamos vagyok, mindig szükség volt egy külső motiváló erőre, ami hajt.

Hogyan változott meg a tested? Mennyit fogytál, izmosodtál?

Az edzői tanfolyam alatt szakember segítségét kértem, azzal, hogy "kockás hasat szeretnék", mire edzővé válok. Kaptam egy étrendet, és egy útmutatót a súlyzós edzések világába. Elkezdtem edzeni az egyetem melletti kis fitneszteremben órák előtt, közben, után. Havonta készítettem magamról fotókat, és megdöbbentő volt a változás. Rájöttem, hogy a súlyzós edzés az, ami formál. Mondanom sem kell, hogy ezt követően az aerob típusú mozgást idővel felváltotta a súlyzós edzés. Túlsúlyom sosem volt, inkább csak formálódtam. Eltűnt a narancsbőr, helyrejött az emésztésem, maximálisan kiegyensúlyozottá váltam. Tónusosabbá vált a testem, és a szellemi munka is jobban ment. Innentől kezdve nem volt megállás.

,,Eltűnt a narancsbőr, helyrejött az emésztésem, maximálisan kiegyensúlyozottá váltam. Tónusosabbá vált a testem, és a szellemi munka is jobban ment" Forrás: Balha Gabi

Voltak mélypontok ebben a folyamatban?

Mélypontnak nem nevezném, hiszen az átélt változás mindig erőt adott, amelyet a fotók bizonyítottak. Amikor "elgyengültem" volna, vagy fáradt voltam az edzéshez, megnéztem, hogy eddig hova jutottam, és csak a cél lebegett előttem, amely akkor már a fitneszverseny volt. A színpad! (nevet)

Nem akárhova jutottál el az életmódváltássa. Mikor és hogyan jött az ötlet, hogy ennyire komolyan űzd ezt a sportot?

A szervezetem nagyon jól reagált minden apróságra. A tiszta étkezés és a sport egyből látszott. Éreztem, hogy ha nem adom fel, tehetséges lehetek ebben a sportban, hiszen számomra nem jelent gondot a diéta, amely ma már a normális étkezésem, valamint a sport is magába szippantott. Boldoggá tett, hogy végre megtaláltam a hozzám illő sportot, és hálás vagyok az életnek, hogy ezt a pályát megtaláltam, és úgy érzem tartozom magamnak annyival, hogy egészségesen éljek.

,,Boldoggá tett, hogy végre megtaláltam a hozzám illő sportot, és hálás vagyok az életnek, hogy ezt a pályát megtaláltam, és úgy érzem tartozom magamnak annyival, hogy egészségesen éljek" Forrás: Balha Gabi

Milyen versenyeken indultál eddig?

Első versenyem szabadidős, azaz nem szövetséghez kötött minősítő verseny volt, ahol még csak belekóstoltam a színpad világába. Megtetszett, és rá 2 évre ismét próbálgattam szárnyaimat már hivatalos versenyen. Az akkori formám kevés volt említésre méltó eredményhez, de nem titok, hogy szeretnék még dobogón állni.

Mennyit mozogsz most, és milyen étrendet követsz?

Jelenleg heti 4-5 alkalommal edzek személyi edző segítségével, amely tartalmaz mind súlyzós, mind kardió edzéseket. Az étrendem nem a megszokott csirke-rizs verzió, hiszen az 5 év alatt sikerült az ételeket az egészséges verzióban megtanulnom elkészíteni. A cukrot, finomított szénhidrátokat kerülöm, sok zöldséget, húst, folyadékot fogyasztok. Napi 5 étkezésem van, így sosem vagyok éhes.

,,A cukrot, finomított szénhidrátokat kerülöm, sok zöldséget, húst, folyadékot fogyasztok" Forrás: Balha Gabi

Hogyan tudsz ennyi edzést beiktatni a mindennapjaidba?

Ha elkezded a rendszeres edzést és érzed a pozitív élettani hatásait, nem lesz már kérdés, hogy hogyan iktatod be. A nap 24 órából áll, abból 1, max 2 órát vesz el az edzés. Vagy inkább hozzáad! (nevet) Szeretem csinálni, ki nem hagynám. Amikor fáradt vagyok, általában akkor esik legjobban az edzés. Elkezdeni nem mindig könnyű, de utána sosem bánom meg (nevet)

Mit tanácsolnál azoknak, akik az életmódváltást illetően a "majd holnap" mentalitásban ragadnak, és mindig csak a kifogásokkal jönnek?

Sajnos szomorúan tapasztalom, hogy aki ilyen mentalitásban él, nem változik. Ők a lusta típusú emberek, akiknek könnyebb kifogást gyártani, mint változtatni az életmódjukon. Az a tapasztalatom, hogy ők nem változtatnak. Vagy ha igen, hamar feladják. Addig tanácsot sajnos nem tudok adni senkinek, amíg ő, belülről nem akarja a változást. Azt, hogy hogyan akarsz élni, te döntöd el.

Balha Gabi szerint amíg valaki nem akarja a változást, addig nem is fog tudni változtatni az életmódján Forrás: Balha Gabi

Milyen terveid vannak a jövőre?

A sport, és az egészséges táplálkozás mindig is az életem része lesz. Nem gondolom, hogy versenyszerűen folytatom a jövőben, de nagyon örülök, hogy a helyes útra léptem, és úgy érzem megtaláltam az egyensúlyt a fizikai-szellemi-lelki síkon egyaránt. Hiszen ez a 3 pillér, ami egyben tart bennünket, mindegyiket folyamatosan „szinten kell tartani” ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet éljünk, és boldogok legyünk. Nem vágyom többre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.