Így rendszerezd a konyhádat, ha fogyni szeretnél

Forrás: Thinkstock -
fogyás rendszerezés konyha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha komolyan veszed az életmódváltást, akkor itt az ideje egy konyhai nagytakarításnak, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy néz ki a konyhád, ha fogyni szeretnél. 

Az első lépés: a rend

Egy kutatás eredménye szerint akár kétszer is többet eszünk, ha rendetlenség van körülöttünk a konyhában, mivel ilyenkor stressz hatása alatt állunk. A kutatásban 101 nő vett részt, akiket két csoportra osztottak: az egyik tagjai egy rendetlen, koszos konyhában maradtak magukra egy tál süteménnyel, míg a többiek tiszta, rendezett konyhában szemezhettek a nassolni valóval. Kiderült, hogy azok, akik a koszos konyhában maradtak, tíz perc alatt 65 kalóriával többet ettek, mint társaik.
Ennek oka az, hogy a rendezetlen környezet plusz stresszhatást jelentett, amelynek hatására többen nyúltak a nassolandókhoz.

Ha rendetlenség van a környezetedben, akkor többet eszel Forrás: Thinkstock

Úgy tűnik, az ember kétszer annyit eszik, ha káosz uralkodik a környezetében. A szakemberek szerint ilyenkor tudat alatt úgy érezzük, hogy ha már az egész környezetünk szét van esve, szétcsúszhatunk mi is bátran, és eltűnik a kontroll. Közben a nassolási rohamokkal igyekszünk csökkenteni a stresszt, ami a káosszal jár. Ördögi kör, amit érdemes elkerülni.

A második lépés: a rendszerezés

Nem elég az, hogy állandóan tisztaságot tartasz a konyhában, a rend része ugyanis a rendszerezés is. Vagyis mindennek legyen meg a helye, ráadásul mindezt úgy érdemes kitalálni, hogy frekventált helyre kerüljenek azok az ételek, amelyeknek a fogyasztása kifejezetten javasolt. A Cornell Egyetem munkatársai 200 amerikai háztartásban fotózták le a konyhapultot, majd lemérték az ott élő nők súlyát, és meglepő eredményeket tettek közzé. Azok, akiknél cukrozott gabonapehely volt a pulton, 9 kilogrammal nehezebbek voltak azoknál, akiknél nem volt. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell otthon reggelizőpelyheket tartani, habár például egy zabreggeli szerintünk finomabb.

Egy szó, mint száz, ha ellen tudsz állni neki, és hetente, vagy kéthetetnte csak egyszer fogyasztod a gabonapelyhet, nem kell eltávolítani a konyhából, csak helyezd magasabbra vagy hátrébb a polcon, hogy ne legyen szem előtt. A konyhapultra pedig semmiképpen ne kerüljön. De mit tegyünk a helyére?

Rendszerezz okosan a konyhában! Forrás: Thinkstock

Az is bebizonyosodott a kutatásban, hogy akiknél gyümölcs volt kint a pulton, 9 kilóval soványabbak voltak. Így tehát nagyon fontos odafigyelni arra, milyen ételekkel vesszük körbe magunkat. A leginkább elérhető helyekre egészséges ételek kerüljenek. A magvakat, a különböző gabonákat, mint a csicseriborsó, a quinoa, a zab, illetve a fűszereket, amelyek között rengeteg zsírégető hatású is van, rendszerezd átlátszó üvegekbe. Így könnyen átláthatod, hogy mi van otthon, miből főzhetsz.

A fűszereknek egyébként kifejezetten fontos szerepe van, ugyanis egy ízes, kellemesen fűszerezett étellel könnyebben jóllakottság érzése lesz az embernek. Egy íztelenebb fogásnál kifejezetten nehezen érjük el jóllakottság érzését.

Kezdd az őszi szezont edzéssel, tornázz minden reggel Magyarország vezető életmód szakértőjével, Katus Attilával! A LifeTv-ben szeptember 4-től reggel 7-kor, 8-kor és 10-kor nincs kifogás, ledolgozzuk a nyáron felszedett felesleget. Két dolgot garantálunk, bombaformát és izomlázat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.