Ezért iktass be csalónapot a diétádba

Forrás: Shutterstock -
diéta egészséges életmód csalónap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ne gondold, hogy az egészséges életmód hívei csak és kizárólag szuperegészséges ételeket esznek. Neked sem kell bűnösnek érezned magad, ha hetente egyszer beiktatsz egy csalónapot, amikor lazábban kezeled a diéta szabályait. Mutatjuk, hogyan csináld!

A csalóétkezéseket több okból iktathatsz be az étrendedbe, attól függ, hogy milyen diétát követsz. Más, ha alacsony kalóriatartalmú diétát követsz, és megint más, ha az egészséges életmód alapelvei szerint étkezel, ami nem mondható a szó hagyományos értelmében diétának.

A csalóétkezéseket több okból iktathatsz be az étrendedbe, attól függ, hogy milyen diétát követsz Forrás: Shutterstock

Az alacsony kalóriatartalmú diéta alatt nem csak motivációs jelleggel van szükség csalónapokra, és nem is lehet túlságosan nagyot bűnözni. Valójában egy héten egy-egy olyan napra van szükség, amikor megemeled a kalóriabeviteledet, de nem éppen cukormázas fánkkal, hanem egészséges ételekkel. Minderre az anyagcsere serkentése miatt van szükség. Van a szervezetünkben egy leptin nevű hormon, ami egyrészt szabályozza az energia leadását, másrészt jelez az agynak, amikor éhes vagy, vagy éppen jóllaktál. Ahogy csökken az energiabevitel, a leptin termelése is csökkenést mutat, vagyis lelassul az anyagcsere, a szervezet raktározásba kezd. A csalónapok alkalmával éppen azt üzenjük a testnek, hogy nincs szükség raktározásra, és serkentjük az anyagcserét. Minél hosszabb ideje diétázol, és minél alacsonyabb a testzsírszázalékod, annál több csalónapra, csalóétkezésre van szükséged.

A jó anyagcsere a karcsúság titka

A megfelelően működő anyagcsere amellett, hogy ellátja a szükséges tápanyagokkal a sejtjeinket, nem hagyja felhalmozódni testünkben a salakanyagokat. Éppen ezért az egészséges étrenddel kiegészítve távol tartja, vagy éppen leégeti a plusz kilókat. A jó közérzet már csak a bónusz. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Míg az előző csalónapra sokkal inkább szüksége van egy profi testépítőnek, vagy annak, aki valamilyen más okból nagyon szigorú diétát tart, érdemes a sokkal inkább élhető, hosszú távon is tartható egészséges életmódba beiktatható csalónapról is beszélni. Mivel ebben az esetben nincs szó arról, hogy túl kevés lenne a bevitt kalória, nem is kell azon agyalni, hogyan lehetne pörgetni az anyagcserét.

Az élhető, hosszú távon is tartható egészséges életmódba is érdemes néha csalónapot beiktatni Forrás: Shutterstock

A rostban gazdag, egészséges szénhidrátokat és zsírokat, sok-sok folyadékot tartalmazó étrendben alapvető a megfelelő anyagcsere. Ebben az esetben valójában csak egy kis extra motivációt jelent egy-egy csalóétkezés beiktatása, illetve jutalmazó jelleggel is működhet. Ha például kitűzöl egy célt az életmódváltás, az edzés vagy étkezés kapcsán, akkor azt elérve jutalmazhatod magad egy hagyományos cukrászsüteménnyel vagy csokival, amit szeretsz. Tehát nem is igazán csalónapokról, inkább csalóétkezésekről van szó ez esetben is, hiszen gondolj bele, egy komplett csalónap nagyon sok plusz kalóriát jelentene. De hidd el, ha igazán belejössz az életmódváltásba és kipróbálsz sok-sok receptet, nem lesz gyakran hiányérzeted a hagyományos ételek után.

3 ok, amiért a diéta helyett életmódváltásba kezdj

Szerintünk az a jó diéta, ami rávezet arra, hogy az életmódváltásnak van egyedül értelme. A diétának viszont semmi. Hogy miért? Íme, három ok!
Ezért egyél minél több sütőtököthttp://www.life.hu/ez-zsir/20171031-minden-amit-a-sutotokrol-tudnod-kell.htmlSok hazai idényzöldségről kell lemondanunk késő ősszel, de nem kell bánkódnunk, hiszen többek között a csodás sütőtökkel kárpótol minket a természet, amit élettani hatásai és sokoldalú felhasználási módja miatt imádunk. Ez Zsír!OrigoEzekkel a módszerekkel iktathatod ki a cukrot az életedbőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171031-iktasd-ki-a-cukrot-az-eletedbol-modszerek.htmlAmíg hetente egy alkalommal megettek egy-két hagyományos cukrászsüteményt az emberek, addig semmi gond nem volt a cukorral. Ma azonban rengeteg élelmiszer tartalmaz hozzáadott cukrot, így szinte észrevétlenül eszünk belőle sokkolóan nagy mennyiségeket. A cukor pedig nemcsak, hogy hízáshoz vezet, a fogaknak és a májnak is ellensége, ráadásul több betegség okozója is lehet. Ez Zsír!OrigoÍgy néznek ki az élelmiszerek a betakarítás előtt! 20 hihetetlen fotóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171026-20-foto-elelmiszerekrol-betakaritas-elott.htmlA legismertebb hazai zöldségekről, gyümölcsökről és magvakról pontosan tudjuk, hogyan teremnek. Tudjuk, hogyan fest a zöld dió a fán, tudjuk, hogy néz ki a répa zöldje a föld felett. De arról elképzelésünk sem volt, hogyan szüretelik a szezámmagot, a földimogyorót, vagy éppen a vaníliát - eddig! Ez Zsír!--5 zsírégető fűszer, amit muszáj kipróbálnodhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171025-5-zsiregeto-fuszer-amit-muszaj-kiprobalnod.htmlNéhány apró változtatás az étrendben is elég ahhoz, hogy beinduljanak a zsírégető folyamatok. Persze a rendszeres edzést ezzel sem lehet kiváltani, de sokat segíthet az anyagcsere felpörgetésében, az egyre jobb és jobb közérzet elérésében. Használd rendszeresen ezeket a fűszereket és nem fogsz csalódni! Ez Zsír!--Legyőzte a betegségeket, és bombanővé gyúrta magáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20171017-legyozte-a-betegsegeket-es-bombanove-gyurta-magat-major-maria.htmlMajor Mária az élő bizonyíték arra, hogy bárkinek lehet jó alakja 40 fölött is, miközben gyereket nevel és dolgozik. De ő nem elégedett meg azzal, hogy formásra edzette magát, színpadra is felállt, hogy bebizonyítsa, nincs lehetetlen. Ez Zsír!--Erdős Juci plus size fotós: "Bebizonyítom, hogy igenis minden husi nő jó nő!"http://www.life.hu/ez-zsir/20171010-interju-erdos-juci-plus-size-fotossal.htmlNégy évvel ezelőtt határozta el, hogy kifejezetten a plus size témára specializálódik a fotósként dolgozó Erdős Juci. Hogy milyen személyes élmények vezettek ehhez a döntéshez, miért imádja csinálni, és hogyan kell megtanulni szeretni magunkat, többek között erről mesélt nekünk a mindig nyílt és őszinte művész, akit a közelgő Plus Size Napról is kifaggattunk. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.