Macskajóga: avagy miért jó állatok között sportolni?

Forrás: Giphy, Shutterstock -
kecske macska jóga sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikában már nagyon népszerű a macskajóga. Rengeteg macskakávézó tart helyben jógaórákat, a sportolni vágyók pedig imádják ezt a közeget. De mégis mi értelme van ennek a rendhagyó jógaórának?

Ez a megoldás kifejezetten a városi embereknek van kitalálva, akiknek egyszerűbb betérni egy kávézóba, mint kijutni a természetbe. Az állatok közelsége és a természetben való tartózkodás ugyanis hasonló ingereket, érzéseket váltanak ki az emberekből. Ez az élmény visszavisz minket egy egyszerűbb, ártatlanabb világba, ahol fontosabb szerepe van a kötődésnek, az egymásrautaltságnak, így kialakulhat valamiféle szimbiózis, és valahogy minden békésebbé válik. Nagyon megnyugtató érzés ezeket a mélységeket a mai rohanó világban megélni.

A macskákkal való jógázás visszavisz minket egy egyszerűbb, ártatlanabb világba, ahol fontosabb szerepe van a kötődésnek, az egymásrautaltságnak Forrás: Giphy, Shutterstock

Nem csoda, hogy az állatokat a gyógyászatban is segítségül hívják. Kimutatták, hogy olyannyira nyugatatóan hat az emberekre a háziállatok jelenléte, hogy az például a vérnyomás alakulásában is pontosan mérhető. Nemcsak a testre, a lélelkre is jó hatással vannak, ahogy ezt depressziós pácienseken megfigyelték.

Visszatérve a macskakávézóra, egyértelmű tehát, hogy az emberekre csakis pozitív hatásai vannak ennek a különös mozgásformának, mint a macskajóga. Két nagyon fontos szempontot kell még figyelembe venni: egyrészt, hogy a macskák tartása megfelelő legyen, hiszen ők is élőlények, akiknek megvannak az igényeik, másrészt a higiénia szintén fontos szempont.

Az emberekre csakis pozitív hatásai vannak ennek a különös mozgásformának, mint a macskajóga Forrás: Shutterstock

Egyébként nemcsak kávézókban, hanem szabadtéren is tartanak jógaórákat. Itt nagyjából a természetes környezetükben élő állatok mellett lehet leheveredni egy jógamatraccal és átvenni a pozitív energiákat. Ilyen például a No Regrets Farm nevű kecskefarm, ami kifejezetten tart is jógás foglalkozásokat a kecskék között. Te kipróbálnád?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.