Liptai Claudia és Pataki Ádám számára a karácsonyi sütés-főzés fontos hagyomány

Forrás: Somat -
sütés karácsony Pataki Ádám cukrász recept Liptai Claudia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Liptai Claudiáéknál már december elején elindul az ünnepre hangolódás. Párjával, Pataki Ádám cukrászmesterrel karöltve a közös süteménykészítésbe is bepillantást engedtek.

„Nálam már december 1-jén elkezdődik a karácsonyi készülődés!"– meséli Liptai Claudia, aki számára, most, hogy újra kisgyerek van a családban, még fontosabbá vált ez az ünnep. „Nálunk mindig a Jézuska csenget! Most pedig, hogy újra van kisgyermek, akinek fontos a hite a Jézuskában, az ünnepek során még inkább figyelünk ezekre a hagyományokra. A közös sütés-főzés például elmaradhatatlan eleme a készülődésnek, és bármi legyen is az aktuálisan kedvenc sütemény, a lényeg, hogy itthon készítsük el közösen."

Liptai Claudia es Pataki Adam a konyhaban is összhangban vannak Forrás: Somat

Claudia párja, Pataki Ádám cukrászmester szerint a konyhai munkálatokban teljesen kezdők is bátran belevághatnak egy-egy ünnepi finomság elkészítésébe, hiszen az otthon készült sütemény ajándék az egész családnak. Ráadásul nem is kell nagy dolgokra gondolni, hiszen fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal vagy kandírozott gyümölcsökkel szinte bármilyen sütemény ünnepivé varázsolható, „A legfontosabb a kitartás és az, hogy nem szabad megijedni az elsőre bonyolultabbnak tűnő feladatoktól. Ha azonban ezen túllendülünk, bátran belevethetjük magunkat a süteménykészítés rejtelmeibe. Számomra a karácsonyi asztalról nem hiányozhat a tradicionális bejgli, illetve a szilvalekvárral vagy dióval töltött hókifli sem. Mivel szeretem a különböző nemzetek süteményeit, így az olaszok Panettonéját vagy a németek marcipános stollenkalácsát is nagy örömmel teszem a karácsonyi asztalra" – mondta el a cukrászmester, aki azúttal az ünnepi tart receptjét osztotta meg velünk.

Készül a tart - Liptai Claudia besegít cukrászmester férjének Forrás: Somat

Tartlette:

  • 240 g vaj
  • 4 g só
  • 165 g porcukor
  • 55 g mandulaliszt
  • 100 g egésztojás
  • 120 g liszt
  • 350 g liszt

A vajat a sóval, a porcukorral, a mandulaliszttel, a tojásokkal, és a kevesebb mennyiségű liszttel lágyan összekeverjük. Ha összeállt a tésztánk, gyors mozdulatokkal hozzáadjuk a nagyobb mennyiségű lisztet is. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagságúra, tart formába helyezzük, és 160 fokon megsütjük.

Citromkrém:

  • 240 g cukor
  • 150 g tojás
  • 120 g vaj
  • 5 db közepes citrom leve és héja

Citromkrémes karácsonyi tartlette Forrás: Somat

A cukrot a citromlével, a finomra reszelt citromhéjjal, és a tojásokkal felfőzzük. Kb. 40-50 Celsius foknál a puha vajat belekeverjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap nyomózsákba tesszük és az olvasztott csokoládéval előzetesen kikent tartformába töltjük. Az elkészült süteményeket ízlés szerint dekorálhatjuk kandírozott gyümölcsökkel, magvakkal és csokoládéval, de az igazi ínyencek arany porral is bátran kísérletezhetnek.

Hiába edzel, ha ezt az 5 pontot megszegedhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171124-hiaba-edzel-ha-ezeket-a-pontokat-megszeged.htmlA lelkesedés, a motiváció és a kemény edzés is hiábavaló, ha nem vagy tisztában néhány fontos alapszabállyal. Ráadásul nemcsak az edzéstervre kell figyelni, hanem egyéb életviteli szokásokra is. Érdemes kicsit utánajárni, vagy profi segítséget kérni, ha komolyan akarod venni az életmódváltást. Íme, 5 hiba, amit feltétlenül kerülj el! Ez Zsír!OrigoEgészséges recept: fejtett bableveshttp://www.life.hu/ez-zsir/20171123-fejtett-bableves-egeszseges-recept.htmlBuday Péter alternatív receptjeivel még a legkalóriadúsabb magyar fogásokat is pillanatok alatt egészségesebbé lehet varázsolni. Az egészséges életmód ugyanis nem kell hogy íztelen legyen! Sőt, a gulyáslevest, a túrós csuszát vagy éppen a töltött káposztát sem kell száműzni az étkezésükből! A Keverd újra, Buday! a finom, változatos, laktató és pénztárca barát ételekről szól! Ez Zsír!--7 inspiráló idézet a leghíresebb plus size modelltől, Ashley Grahamtőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171120-ashley-graham-plus-size-modell-inspiralo-idezetei.htmlAshley Graham plus size modelltől szinte nap mint nap tanulunk valamit a pozitív testképről, önmagunk elfogadásáról és szeretetéről, és arról, milyen hatással vannak a megszégyenítő, kritizáló kommentek embertársainkra. Tanuljunk tőle ma is: íme, 7 idézet Ashley-től. Ez Zsír!--41 évesen kirobbanó formában van Rákóczi Gabi fitneszedző - Interjúhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171108-interju-rakoczi-gabi-fitneszmodellel-szemelyi-edzovel.htmlRákóczi Gabiról senki sem mondaná meg, hogy 41 éves. Az életmódjának köszönhetően az orvosok is sorra döbbennek meg a kora hallatán, mivel nemcsak a külseje miatt tűnik jóval fiatalabbnak, a testi, szervi egészsége sem ezt az életkort mutatja. Gabival versenyzésről, egészséges étkezésről, motivációról és az életen át tartó tanulásról beszélgettünk. Ez Zsír!OrigoMegjelent Tomán Szabina szakácskönyve: ezekkel az ételekkel fogyott 30 kilóthttp://www.life.hu/ez-zsir/20171109-megjelent-toman-szabina-elso-szakacskonyve.htmlFogyni és fogyókúrázni sokféleképpen lehet, de kevés az olyan módszer, ami bizonyítottan működik, ugyanakkor finom és változatos ételek elfogyasztását teszi lehetővé. Tomán Szabina receptjei viszont éppen azoknak szól, akik ragaszkodnak a jó ízekhez és nem vágynak önsanyargatásra. Ez Zsír!--Te is büszkén vállalod a striáidat? http://www.life.hu/ez-zsir/20171107-szeresd-a-striaidat.htmlA nők sokszor hajlamosak azt gondolni kisebb-nagyobb testi tökéletlenségükről, hogy egyedül vannak vele. Pedig minden nő pontosan tudja, milyen a súlyfelesleg, a narancsbőr vagy éppen a stria. Sok esetben ráadásul ezek nem lustaságból vagy az odafigyelés hiánya miatt alakulnak ki, így szégyellnivaló sincs rajtuk. Szerencsére ezt egyre többen gondolják így. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.