Czanik Balázs szerint a büntetlen sütizés az ünnepek alatt is lehetséges

karácsony egészséges életmód sütemény Czanik Balázs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokak számára a szokásosnál is nagyobb fejtörést okoz a karácsonyi sütés-főzés, mert figyelembe kell venni, hogy ki diétázik, ki cukorbeteg, illetve küzd valamilyen ételallergiával a családban. Czanik Balázs süteményes recepteskönyvében a fogyókúrázóktól a laktózérzékenyeken át a gluténérzékenyekig mindenki talál magának megfelelő finomságot.

Ünnepelni az egyik legjobb dolog a világon - legyen szó születésnapról, karácsonyról, húsvétról vagy bármilyen jeles alkalomról. Mert akkor felerősödik a család jelentősége, energiával töltenek fel a szeretetteljes pillanatok. Ennek pedig elmaradhatatlan része a jóízű lakmározás, a finomabbnál finomabb sütemények, torták, desszertek. Azonban fájó válaszút elé kerülnek azok, akik tudatosan táplálkoznak, netán ételallergia, esetleg betegség miatt nem fogyaszthatnak bizonyos élelmiszereket. Nekik próbált segítséget nyújtani Czanik Balázs, a Capoeira Aerobik megalkotója.

Ha jóízű lakmározásra kerül a sor, fájó válaszút elé kerülnek azok, akik tudatosan táplálkoznak, esetleg allergia vagy betegség miatt nem fogyaszthatnak bizonyos élelmiszereket, nekik nyújt segítséget Czanik Balázs süteményes könyve Forrás: Czanik Balázs

Gesztenyés bejgli

Hozzávalók:

Tésztához

  • 300 g gesztenyeliszt
  • 30 g eritrit
  • 10 g élesztő
  • 1 csipet Himalája só
  • 150 g laktózmentes vaj
  • 0,8 dl laktózmentes tej
  • 1 db tojás sárgája

Töltelékhez

  • 400 g cukormentes gesztenyemassza
  • 25 g laktózmentes vaj
  • 30 g vörös áfonya (ízlés szerint)
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája (kenéshez)
Gesztenyés bejgli Forrás: Czanik Balázs

Elkészítés:

Kevés langyos (nem hideg!) tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Fontos, hogy a só közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel, mert gátolja a kelesztő hatást csakúgy, mint a túl sok cukor, így ne térjünk el ezek adagolásától. A tésztát felosztjuk 2 egyenlő részre, majd betesszük a hűtőbe pihenni.

A töltelékhez összedolgozzuk az alapanyagokat, de nem keverjük túl sokáig, mert krémes állagra van szükségünk, a túl sok keveréstől pedig fellevegősödik. A kinyújtott tésztára szépen rásimítjuk a krémünk egyik felét, majd – csakúgy, mint hagyományos társaiknál - feltekerjük. Megismételjük ezt a második adaggal is, végül a sütőbe helyezzük őket, nem túl közel egymáshoz. A kenéshez szükséges tojásokat összekeverjük, majd ecsettel vagy kenővel nem túl vastagon bekenjük a bejglik tetejét. Ha megszáradt a tojásréteg, megismételjük a kenést még egyszer, és egy villával megszurkáljuk a bejglik oldalát. Ha ismételten megszáradt a tojásréteg, akkor 180°C-on megsütjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.