Gyógyfürdőzz a fővárosban

2018.01.08. 10:00

Kicsiny hazánk elképesztően szerencsés, ami a gyógyvizeket illeti, és ezt érdemes is kihasználni,  hiszen amellett, hogy egy kellemes fürdőzés a lelket is nyugtatja, rengeteg egészségügyi előnye is van. Lazíts, engedd el a stresszt és élvezd a gyógyvíz jótékony hatásait!

Habár különböző összetételű gyógyvizek vannak, általánosságban elmondható, hogy lazító, görcsoldó, fájdalomcsökkentő hatásuk van. Ezért is van az, hogy a legtöbb gyógyvíz ízületi betegek számára kiváló kiegészítő kezelés. Azonban egy wellnesshétvége, de akár csak egy egyszeri fürdőzés során az egészséges átlagember is megtapasztalhatja, hogyan lazulnak el az izmok, és hogyan tud ellazulni az egész test a gyógyvíz hatására. A test elernyedése, megnyugvása kiváló hatással van a pszichére és a lélekre is: igazi regenerálás és feltöltődés a gyógyvízben eltöltött idő. 

Jó tudni, hogy a gyógyvíz jótékony hatóanyagai a bőrünkön át és tüdőnkbe belélegezve is hatnak. A felszabaduló gázok különösen jó hatással vannak az allergiásokra és az asztmásokra. A vízben megtalálható ásványi anyagok a bőrön át felszívódva kiválóan salaktalanítanak. Bekerülnek a nyirokrendszerbe, így hatnak az immunrendszerre és az idegrendszerre is.

Éld át ezt az élményt Budapesten, mutatjuk a kedvenc helyeinket:

  • Palatinus

A Palatinusra eddig csak nyári strandként gondoltunk, de 2017-ben már ez a fürdő sem zárta be kapuit szeptemberben. Ekkor adták át az új fedett medencéket, melyek a fürdő felújított főépületében kaptak helyet. Az élményelemekkel ellátott termálmedence mellett egy gyerekmedence, valamit hideg- és gyógyvizes meleg merülőmedence várja a vendégeket. Az őszi-téli szezonban továbbá egy kültéri termálmedence és egy kültéri, 26 fokos úszómedence is üzemel. A szaunázás szerelmeseinek gőzkamra, egy különleges geotermikus és egy finn szauna áll rendelkezésükre. 

Palatinus strandForrás: Palatinus Strand
  • Széchenyi

A Széchenyi Gyógyfürdő gyógyvize Budapest második legmélyebb kútjából 1246 méter mélyről 76 °C hőmérsékleten érkezik a felszínre. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma 21 medence közül választhatnak a vendégek. Az élménymedencében sodrófolyosó, víz alatti pezsegtetés, nyakzuhany és az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár működik. A hagyományos gyógyszolgáltatások mellett számos wellness-szolgáltatást is tartalmaz a belépőjegy ára, mint például kondicionáló terem, szaunák, aerobic, vízi torna.

Széchenyi GyógyfürdőForrás: Shutterstock
  • Gellért

A gyógyfürdő területén feltörő „csodahatású” forrásokról már a XV. századból is találunk feljegyzéseket. A későbbiekben a törökök is kedvelték, mivel nagyobb és forróbb vizű volt, mint a korabeli budai fürdők. A XVII. században Sárosfürdőnek nevezték a medencék fenekén leülepedett, a forrásvízzel feltörő finom forrásiszap miatt. Ma a Gellért Gyógyfürdőben szinte valamennyi gyógyszolgáltatás igénybe vehető. Komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleggel, inhalatóriummal rendelkezik.

Gellért fürdőForrás: Shutterstock
BudapestPalatinus strandgyógyfürdőgyógyvíz