Az asztali són túl is van élet: 5 különleges só, amit megéri kipróbálni

főzés fűszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai napig úgy gondoltad, hogy a só a legunalmasabb fűszer, és már nem nyújthat új kulináris élményt? Akkor tévedtél! Az egyszerű asztali són túl és van élet, és meg is éri körbenézni azon túl, mert nemcsak új ízvilágokat fedezhetsz fel, de egészségügyi hatásaikat is megtapasztalhatod. 
  • Tengeri só

A tengeri só napjainkban van annyira populáris, mint az asztali só. Sokan ismerik és használják, de azt talán kevesebben tudják, hogy miért érdemes asztali só helyett ezt a változatot használni. A hagyományos kősóból a feldolgozás során elvesznek a fontos ásványi anyagok, a tengeri sóból azonban nem hiányoznak ezek az egészséges tényezők. A sónak két összetevője a nátrium és a klór. Az asztali sóban ezek 97%-ban vannak jelen, 3% pedig különböző vegyi anyagokat tesz ki. Ami a tengeri sót illeti, annak érdemes utánanézni, hogy napon szárított sót vegyünk, ne iparilag feldolgozottat, és a legjobb, ha finomítatlan formában tudjuk beszerezni: ebben a változatban tartalmazza a legtöbb ásványi anyagot.

Sósziklák a Holt-tenger partján Forrás: Shutterstock
  • Füstölt tengeri só

Nagyon különleges ízvilággal bír a só füstölt változata, így nagyon sokat hozzátesz az ételhez. Elsősorban tehát az íze miatt érdemes kipróbálni, mint az egészségre gyakorolt hatásai miatt. A sót 72 órán keresztül füstölik, ettől nyeri jellegzetes ízét, ami különösen passzol a grillezett zöldségekhez, a halételekhez, de még az édes-sós süteményekhez is.

Füstölt tengeri só Forrás: Shutterstock

A só szerepe a táplálkozásban

A só nátriumot és klórt tartalmaz. Ezeknek nagy szerepe van a folyadékháztartás megfelelő működésében, az ideg- és izomműködésben, de a vérnyomást is szabályozza. Mint mindenben, ebben is mértéket kell tartani, a túlzott sófogyasztás ugyanis betegségekhez vezethet. Manapság erre azért is kell nagyon odafigyelni, mert egyre több feldolgoztt élelmiszert fogyazstunk, amelyek már alapból sok sót tartalmaznak, és nem is a legegészségesebbet.
  • Himalája só

A Himalája só is egyre ismertebb itthon hazánkban, ami örömteli hír, a Himalája só ugyanis nemcsak a világ legrégebbi sója, de a legegészségesebb is. A kutatások szerint 84 ásványi anyagot tartalmaznak a rózsaszínű sókristályok, amelyek az őstengerek kiszáradásakor 220 millió évvel ezelőtt keletkeztek. A tenger kiszáradása után visszamaradt sót idővel más kőzetrétegek fedték be, így több millió éven át ért a só a mélyben, ráadásul az emberek megjelenésével járó környezetszennyezés sem volt rá hatással. A Himalája sót a Pakisztánban lévő Khewra sóbányában bányásszák. Bányászata kézzel történik, majd napon szárítják, így teljesen mentes az ipari feldolgozástól.

Himalája só Forrás: Shutterstock
  • Hawaii fekete só

Meglepő színét a kókusz héjából származó aktív széntől kapja, ami plusz jótékony hatásokkal látja el a sót, az aktív szén ugyanis méregtelenít és segíti az emésztést. A hawaii sót a Kauai és Molokai szigeteken található tavakból nyerik ki egy természetes módszerrel, amihez a nap párologtató erejét használják ki. Ez a kíméletes eljárás segít abban, hogy minden ásványi anyag megmaradjon a sóban. A hawaii só 16 féle ásványi anyagot tartalmaz, és nagy előny, hogy a szigetvilág érintetlen az ipari szennyezéstől, így biztosan mentes marad a mérgező anyagoktól. Különleges színe miatt leginkább a kész ételek ízesítésére használják, hogy az esztétikai hatás is érvényesüljön.

Hawaii fekete só Forrás: Shutterstock
  • Perzsa kék só

A perzsa kék só az egyik legritkább só a világon, viszont hamisítják is, így érdemes körültekintően vásárolni. Észak-Iránban bányásszák, ami az ásványi anyag tartalmát illeti, vasban, kalciumban és káliumban is gazdag. Az íze először intenzív, majd lágyabb, szinte édeskés, éppen ezért desszerteket is ízesítenek vele. Különleges színét a sókristály szerkezetének köszönheti.

Perzsa kék só Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.