diéta életmódváltás egészséges életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jófajta diétát valójában életmódváltásnak hívjuk. Sokakat viszont megijeszt ez a szó, ugyanis hosszú távú elköteleződést jelent, míg a diéta a köztudatban egy gyors fogyási módszert takar. Ennek azonban nem szabad bedőlni. Hogy jól tudj választani a különböző fogyókúrás módszerek között, megmutatjuk a jó diéták 10 ismérvét.
  • 1. Meghatározza az ideális súlyvesztést

Az olyan diétákat mindenképpen kerüld el, amelyek egy hét alatt többkilós súlyvesztést ígérnek. Az ilyen mértékű fogyás felborítja a test egészséges működését, és egészségügyi problémákat is okozhat. Az ideális súlyvesztés fél-egy kiló között van hetente.

A jó diéta meghatározza az ideális súlyvesztést Forrás: Shutterstock
  • 2. Nem tiltja a zsírok bevitelét

Sok diétára jellemző, hogy nagymértékben csökkenti a zsírok bevitelét, pedig a jófajta zsírokra nagy szüksége van a szervezetünknek. A zsírcsökkentett diétától fáradékony leszel, és az állandó éhségérzet fok kerülgetni.

Ősellenség vagy barát? Tények és tévhitek a rettegett zsírról

Előítéletek és fenntartások? Információhiány vagy épp túl sok információ a zsírokról? Mért fontos, hogy tisztában legyünk a valódi tényekkel? A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokan az elhízás és betegségek okozójának tekintik. Olvasd el a Life.hu cikkét!

  • 3. A reggelit fontos étkezésnek tartja

A minőségi reggeli elengedhetetlen ahhoz, hogy egész nap energikus legyél. Jófajta szénhidrátban, zsírokban és rostokban gazdag reggelit érdemes enni, ez szuper lendületet ad a naphoz, ráadásul azt is kimutatták, hogy akik gazdagon és jól reggeliznek, azok sokkal könnyebben fogynak, ráadásul sokkal kevesebbet nassolnak a nap folyamán.

  • 4. A rendszeres étkezést támogatja

A sikeres diéták napi ötszöri étkezést javasolnak. Ennyire tényleg szükség van, ha kevesebbszer eszel, akkor ugyanis hajlamos az ember több ételt bevinni, így viszont szépen eloszlik egy napra a kellő mennyiség, és nem terheli meg a gyomrot.

Az ideális diéta a napi ötszöri étkezést támogatja Forrás: Shutterstock
  • 5. Az életmódváltás felé terel

A jófajta diéták életmódbeli változtatásokra ösztönzik az embereket, ahelyett, hogy különböző porokat, formulákat, felkapott élelmiszereket ajánlanának.

  • 6. A fehérje és a szénhidrát együttes fogyasztását javasolja

A hosszú távú fogyás egyik kulcsa a vércukorszint alacsony szinten tartása. A szénhidrát fehérjével való fogyasztása pedig lassítja a cukrok felszívódását, így nem emelkedik meg a vércukorszint.

  • 7. Nem zár ki egy élelmiszercsoportot sem

A jó étrendben minden élelmiszercsoport képviselteti magát. A fogyókúrák jellemzően a szénhidrátot hagyják ki az étrendből, ami komoly hiánybetegségekhez vezethet, de ehhez hasonlóan más élelmiszert sem szabad kihagyni, csak összhangba kell hozni.

A jó diéta nem tiltja a szénhidrátok fogyasztását sem Forrás: Shutterstock

A kiegyensúlyozott táplálkozás 7 szabálya

Ki ne szeretne karcsúbb, egészségesebb és nagyobb önbizalommal megáldott lenni, különösen ilyenkor, amikor közeledik a nyár? A sikerhez vezető út első lépése az elhatározás, amit aztán a helyesen kivitelezett megvalósításnak kell követnie. Már-már köztudott, hogy az egészséges életmódot 70%-ban az étkezés, 30%-ban a sport határozza meg. Ezért most a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz adunk tippeket!

  • 8. A kalóriaszámlálást elavultnak tartja

A kalóriaszámlálás elavult, és nem is garantálja a fogyást. Az alacsony zsírtartalmú és alacsony kalóriatartalmú muffin és latte végső soron többet visz rád, mint egy rántotta teával.

  • 9. A testmozgást is támogatja

A jófajta diéta egyértelműen támogatja a testmozgást, és egyértelművé teszi, hogy a megfelelő étrend és a sport kettősével lehet csak igazi eredményt elérni.

A jófajta diéta egyértelműen támogatja a testmozgást Forrás: Shutterstock
  • 10. Tiltja a feldolgozott élelmiszereket

Minden jó diéta tiltja a feldolgozott élelmiszereket, amik rengeteg hozzáadott sót és cukrot, ráadásul sok vegyi anyagot tartalmaznak. Helyette a sütés-főzés alapanyagainak megismerésére, és az otthoni kísérletezésre bíztat.

Egészséges recept: zöldséges, csirkés spagettihttp://www.life.hu/ez-zsir/20180109-recept-zoldseges-csirkes-spagetti.htmlBuday Péter alternatív receptjeivel még a legkalóriadúsabb magyar fogásokat is pillanatok alatt egészségesebbé lehet varázsolni. Az egészséges életmód ugyanis nem kell hogy íztelen legyen! Sőt, a gulyáslevest, a túrós csuszát vagy éppen a töltött káposztát sem kell száműzni az étkezésükből! A Keverd újra, Buday! a finom, változatos, laktató és pénztárca barát ételekről szól! Ez Zsír!OrigoAz asztali són túl is van élet: 5 különleges só, amit megéri kipróbálnihttp://www.life.hu/ez-zsir/20180109-az-asztali-son-tul-is-van-elet-5-kulonleges-so-amit-megeri-kiprobalni.htmlA mai napig úgy gondoltad, hogy a só a legunalmasabb fűszer, és már nem nyújthat új kulináris élményt? Akkor tévedtél! Az egyszerű asztali són túl és van élet, és meg is éri körbenézni azon túl, mert nemcsak új ízvilágokat fedezhetsz fel, de egészségügyi hatásaikat is megtapasztalhatod. Ez Zsír!OrigoRecept: a legfinomabb zabkeksz diétázóknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180111-recept-a-legfinomabb-zabos-keksz-dietazoknak.htmlAttól mert diétázol, vagy odafigyelsz az alakodra, azért még nem kell éhezni, sőt az édességekről sem kell lemondanod. Íme, egy egyszerű, de annál finomabb és persze nagyon is egészséges keksz receptje. Ez Zsír!OrigoGyógyfürdőzz a fővárosbanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180105-gyogyfurdozz-a-fovarosban.htmlKicsiny hazánk elképesztően szerencsés, ami a gyógyvizeket illeti, és ezt érdemes is kihasználni, hiszen amellett, hogy egy kellemes fürdőzés a lelket is nyugtatja, rengeteg egészségügyi előnye is van. Lazíts, engedd el a stresszt és élvezd a gyógyvíz jótékony hatásait! Ez Zsír!--Hírességek, akik meghíztak 2017-benhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171211-hiressegek-akik-meghiztak-2017ben.htmlA magyar sztárokra nagyon büszkék lehetünk, ők ugyanis egytől egyig csak fogytak, a külföldi celebek viszont nem voltak mind ilyen szerencsések: közülük többen felszedtek jó pár kilót. Nézzük a 2017-es mérleget! Ez Zsír!--Az év fogyásai Hollywoodból: többszáz kilót adtak le a celebekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20171213-az-ev-fogyasai-hollywoodbol.html2017-ben több celeb is megmutatta, mire képes, ha komolyan veszi az életmódváltást, habár hozzá kell tennünk, hogy a hírek szerint olyanok is vannak, akik drasztikus diétákkal fogytak le, aminek hosszú távon rossz következményei lehetnek. De ez még a jövő zenéje, most azonban következzenek az év legnagyobb fogyásai Hollywoodból. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.