7 jel, hogy túl sok cukrot eszel

Forrás: Shutterstock -
cukor egészséges életmód édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A cukorral az a baj, hogy szinte mindenben van. Nemcsak az édességekkel viszünk be sok cukrot, de a feldolgozott élelmiszerekkel is, amiktől jobb óvakodni, ugyanis rengeteg mesterséges adalékanyagot is tartalmaznak. De a cukorhoz visszatérve, nagyon oda kell figyelni, hogy mennyit viszünk be a szervezetünkbe, ugyanis többféle betegséget is okozhat. 
  • 1. Nagyon kívánod az édességet

Sajnos ez egy ördögi kör. Minél több cukrot eszel, annál inkább fogod kívánni. A cukros ételek ugyanis jó magasra megdobják a vércukorszintedet, amitől kissé energikusabbnak érzed magad, de ez nem tart sokáig. Ahogy ezekből a magasságokból visszazuhan a vércukorszinted, jöhet a levertség, az éhségérzet és vele az újabb cukoradag. Egyszóval érdemes kiszállni a körforgásból.

Minél több cukrot eszel, annál inkább fogod kívánni Forrás: Shutterstock
  • 2. Egyre több kell, hogy kielégülj

Ahogy a cukorral szembeni toleranciád egyre nő, úgy kell majd egyre több cukor ahhoz, hogy kielégítse az édesség utáni vágyadat.

  • 3. Kúsznak rád a kilók

Ezen ugye nincs is mit magyarázni? Mivel a magas cukortartalmú ételekben semmi tápérték nincs, így jóllakni sem igazán lehet velük, csak nagy mennyiséggel, így könnyű túlzásba esni, a kilók pedig észrevétlenül kúsznak fel, és egyszer csak azt veszed észre, hogy túlságosan szorít a farmerod.

A kilók gyorsan felkúsznak rád Forrás: Shutterstock
  • 4. Gyakoriak a hangulatváltozásaid

A vércukorszint egekbe szökése és meredek zuhanása komoly hangulatváltozásokat eredményez: levertséget, szomorúságot tapasztalhatsz, miközben enervált, fáradt és erőtlen leszel. Kutatások egyébként a depresszió és a cukorfogyasztás között is kapcsolatot véltek felfedezni. A nagymértékű cukorbevitel ugyanis gyulladást okoz a szervezetben, a depressziós betegek pedig 30%-kal magasabb gyulladási szintet mutattak.

  • 5. A bőröd is panaszkodik

A mértéktelen cukorfogyasztás a bőrödön is meglátszik. A nők narancsbőr formájában is megtapasztalhatják, ami pedig mindkét nemet érinti, az a pattanások megjelenése.

A sok cukor a narancsbőr megjelenését okozhatja testeden Forrás: Shutterstock
  • 6. Romlanak a fogaid

Fogszuvasodás, azaz lyukas fogak jelentkeznek, amikor cukrokat tartalmazó élelmiszerek maradnak a fogakon. A szájban élő baktériumokat ezek az ételmaradékok éltetik, majd savakat kezdenek gyártani. A fogszuvasodást ezek a savak okozzák a fogzománc elpusztításával.

  • 7. Gyakran érzed úgy, hogy elfogyott az energiád

Nem dob fel eléggé a három cukorral feltunningolt reggeli kávé? Jó tudnod, hogy a folyamatos jó energiaszintet a vércukorszint stabilitása okozza. Ehhez pedig el kell hagynod a cukros ételeket, és kiegyensúlyozottan kell táplálkoznod: jófajta szénhidrátokkal, fehérjékkel, rostokkal és sok vízzel.

10 tipp a cukorfogyasztás csökkentéséhez

A legtöbb ember az ajánlottnál jóval több cukrot fogyaszt, ami nemcsak hízáshoz vezet, de árt a fogaknak, a májnak, sőt, egyes rákos megbetegedéseknek is okozója lehet. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.