Ezért híznak el az élsportolók a pályafutásuk befejeztével

élsport olimpikon sport edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg olyan sportolóról hallottunk az elmúlt években, akik pályafutások befejeztével durván meghíztak. Néhány éve még legjobb formájukban, csillogó éremmel a nyakukban láttuk őket, aztán jöttek a sokkoló fotók arról, hogy mennyire elhagyták magukat, és hány kilót szedtek fel. Pedig jól belegondolva, ez nem is olyan meglepő. Eláruljuk, miért. 

Az aktív sport, és főleg az élsport egy egészen más életvitel, mint amihez az átlagos emberek vannak hozzászokva. Így ebből a nézőpontból nem is annyira könnyű elképzelni, milyen napirend szerint élnek: a rendszeres edzés, az állandó versenyzés, a teljesítőképességük határának feszegetése, a táplálkozással kapcsolatos szabályok tartják keretek között a mindennapjaikat. A pályafutásuk végén ezek a keretek megszűnnek, és átalakulnak a mindennapok, amiben kezdetben nehéz lehet megtalálni az új stabil pontokat.

Gyakran előfordul, hogy a sportolók kezdetben ugyanazt a szénhidrátban és fehérjében gazdag étrendet folytatják, amit aktív sportoló korukban, a mindennapos rendszeres edzés hiányában ezeket a kalóriákat azonban már nem dolgozzák le úgy, mint korábban, ez pedig hamar meglátszik a felszedett plusz kilókban. Egyes sportágak versenyzőinél pedig éppen úgy alakul át mindez, hogy mivel már nem kell szigorú étrendet tartaniuk, sokkal többet megengednek maguknak, ami szintén hízáshoz vezet.

A sportolók gyakran ugyanazt az étrendet folytatják, amit aktív sportoló korukban Forrás: Shutterstock

A hízásban az életkor is közrejátszik. Természetesen sportágfüggő, hogy mi számít az átlagos kiöregedési kornak, de tény, hogy 30 felett a szervezet nem égeti olyan aktívan a kalóriákat. Ha csak minimálisan is, mégis kevesebb tápanyagra van szükségünk bizonyos kor felett.

Az élsportolók általában egészen kicsi korukban kezdik a sportot és a rendszeres edzést. Évtizedekig élik ezt az életformát, ami után egyáltalán nem könnyű váltani. Lényegében új életet kell kezdeni, ami lelkileg megviselheti a sportolókat. Elmarad a versenydrukk, elmarad az a boldogsághormon, ami a versenyzésekkel, a győzelemmel együtt jár. Így tehát más örömforrást kell találniuk, ami sok esetben kezdetben az étkezés is lehet. Valószínűleg mindenkinek volt olyan időszak az életében, amikor az ételből nyerte az endorfint és a kielégülést, így nem is kell magyarázni, hogy miről beszélünk.

Azoknak talán könnyebb ezt az időszakot átvészelni, akik a sportágban maradnak akár edzőként, vagy szakértőként, hiszen ezzel meg marad a sporttal való kapcsolat, a hozott sikerek általi öröm. Habár általánosítani nem lehet, de szintén könnyebb lehet az előre tervezett váltás után újrakezdeni, mint például egy sportsérülés miatt hirtelen mindent feladni, és belevágni egy új életbe.

Forrás: AFP
1 / 5
Forrás: mob.hu, MTI/Mészáros János
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: AFP, Getty Images
1 / 5
Forrás: AFP
1 / 5
Forrás: AFP
1 / 5
Forrás: mob.hu, MTI/Mészáros János
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: AFP, Getty Images
1 / 5
Forrás: AFP
1 / 5
Forrás: AFP
1 / 5
Forrás: mob.hu, MTI/Mészáros János
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: AFP, Getty Images
1 / 5
Forrás: AFP
1 / 5
Zoe Saldana elutasítja a diétákat: az egészséges életmód hívehttp://www.life.hu/ez-zsir/20180216-zoe-saldana-a-galaxis-orzoi-sztarja-az-egeszseges-eletmod-hive.htmlA galaxis őrzői forgatási napjain öt órát töltött a sminkszékben Zoe Saldana, hogy Gomorrává váljon. A sminkmesterek rémálma az ebédidő volt, amit viszont a színésznő soha nem hagyott ki, hiszen a rendszeres étkezés is része életmódjának. De mindig nagyon vigyázva kellett ennie, nehogy pár csepp leves végigfolyjon az állán, vagy lecsöpögtesse magát valamivel, az ugyanis újabb plusz órákat vett volna igénybe, hogy megfelelően kijavítsák. Ez Zsír!OrigoA magyar G. I. Jane: Buttás Viktória katona és fitneszmodellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180213-buttas-viktoria-katona-es-fitneszmodell-tortenete.htmlA 36 éves Buttás Viktória hivatásos katona, emellett igazi sportrajongó. Vallja, ha munkája mellett több időt tudott volna az uszodában tölteni, máig is az úszás lenne a legnagyobb szerelme. Az élet azonban máshogy hozta: Viktória a fitnesz világában tudott igazán kiteljesedni. Ebben az évben öt versenyen indult, és mindenhonnan éremmel tért vissza. Idén a világbajnoki győzelem a cél. Ez Zsír!--Éld át életed legjobb szaunázásáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180215-szaunaprogram-az-igazi-feltoltodes.htmlHa már igazán unod a telet, a hideget és a szürkeséget, akkor ne is gondolkodj tovább: neked egy kiadós szaunázásra van szükséged, hogy testileg és lelkileg is feltöltődhess! Ez Zsír!OrigoUnod a rizst és a krumplit? Ezt a köretet próbáld ki!http://www.life.hu/ez-zsir/20180208-koret-recept-hajdinabol-es-quinoabol.htmlAmi a köreteket illeti, sokan nagyon egyoldalúan étkezünk, pedig a rizs, a krumpli és a párolt zöldség hármasa hamar unalmassá válik. Éppen ezért érdemes jobban megismerkedni a gabonákkal, amelyekből fantasztikus köretek és akár egytálételek is készíthetők. Ez Zsír!Origo"Hogyan fogyj egy hét alatt 5 kilót?" avagy ezért veszélyesek a gyorsan sokat ígérő diétákhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180131-a-gyorsan-sokat-igero-dietak-veszelyei.htmlA "minél többet, minél rövidebb idő alatt" világában élünk. Véletlenül se kelljen megmozdulni, vagy változtatni a mindennapi rutinunkban, de azért szeretnénk leadni 10-20 kilót, és szeretnénk tökéletes alakot. Maximum a koplalást vállaljuk be, mert ha pár hétig nem eszünk, az biztosan meghozza a kívánt eredményt. Pedig ez így nem működik, és aki mást állít, az bizony be akar csapni. Ez Zsír!OrigoÍgy adott le 35 kilót Jennifer Hudson: elárulta titkáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180201-igy-adott-le-35-kilot-jennifer-hudson-es-igy-tartotta-meg-sulyat.htmlA színésznő 2009-ben, kisfia születése után döntötte el, hogy életmódot vált és leadja a felesleges kilókat. Ezután 35 kilótól szabadult meg, és az igazán nagy dolog az egészben, hogy súlyát azóta, immáron hét éve is tartja. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.