Zöldségek és gyümölcsök, amiket mindenki rosszul pucol

pucolás zöldség tisztítás gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak olyan, akár minden nap tányérunkra kerülő gyümölcsök és zöldségek, amelyeket mindezidáig rosszul fogyasztottunk. Megfosztottuk őket legértékesebb hatóanyagaiktól. Mutatjuk is, hogy melyek ezek! 

Csak vékonyan

A gyömbért nagyon vékonyan kell megtisztítani, csak a felső fás rétegtől kell megszabadítani. Szóval, ha eddig csodálkoztál azon, ha valaki azt mondta, egy kiskanállal pucold meg a gyömbért, akkor most beláthatod, hogy igaza volt. A kiskanál szélét használva, de egy kés élét is használhatod erre, nagyon szépen vékonyan tudod letisztítani a felső réteget, csakis a legfelsőt. Ezalatt a réteg alatt ugyanis már értékes hatóanyagok vannak, amelyeket kár volna a szemetesbe dobni.

Az avokádónak is közvetlenül a héja alatt van a legértékesebb része., így ennek a pucolása is hasonló elven működik. Azt jó tudnod, hogy megfelelően csak az érett avokádónál alkalmazható a módszer. Ha túlságosan kemény volt, amikor megvetted, várj még vele pár napot. Először is vágd félbe, majd a kés hegyével emeld ki a magot. Ezután ne vágd le róla a héját, hanem felül nyúlj alá az ujjaddal, ha érett, könnyedén le tudod választani.

Héjban az érték

Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amiket valójában meg sem szabadna pucolni, ugyanis a héjuk is rengeteg vitamint, ásványi anyagot, sok esetben Omega 3-mat rejt, nem beszélve a rostokról. Pucolás helyett inkább csak alaposan mosd meg őket, vagy válassz bio alapanyagot, amit nem kezeltek vegyszerekkel.

Az uborkának például nem véletlenül a héja a legélénkebb színű, ebben a részében található a legtöbb értékes tápanyag: a vitaminok és az antioxidánsok. A krumpli héjára is az jellemző, hogy több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a zöldség többi része. A répát sem érdemes megtisztítani a héjától, ugyanis antioxidánsokat, gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is tartalmaz, ugyanígy az alma héja is nagyon egészséges.

Az uborka héja rengeteg a vitamint és az antioxidánst tartalmaz Forrás: Shutterstock

A praktikus szempontok

A gránátalma az őszi és téli szezon egyik kedvenc gyümölcse, igazi szuperétel, sokan azonban mégsem veszik, mert túl bonyolult megpucolni, és túl sok kosszal jár. Mi korábban két módszert is mutattunk, s ahogy akkor is, mi most is a fröcsögésmentes, víz alatti technikára szavazunk.

Nicole Kidman 50 évesen is bombaformában van! Ez a titkahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180302-nicole-kidman-50-evesen-is-bombaformaban-van.htmlHabár arca plasztikáztatásáról többször is felmerültek a pletykák, kétségtelen, hogy Nicole Kidman 50 évesen is energikus, fitt, és tündöklő. Ez nem is véletlen, hiszen tudatosan él, és az egészséges életmódot követi. Ez Zsír!OrigoMűvészetté emelte a tojássütést: az Instagram sztárja letthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180221-a-tojas-muveszi-elkeszitese.htmlA mexikói származású Michele Baldini művészi magaslatokba emelte a tojássütést. Hihetetlen alkotásait Instagram-oldalán, a the_eggshibit nevű profilon posztolja közel 30 ezer követőjének. Ez Zsír!OrigoEzért híznak el az élsportolók a pályafutásuk befejeztévelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180221-elsportolok-akik-durvan-meghiztak.htmlRengeteg olyan sportolóról hallottunk az elmúlt években, akik pályafutások befejeztével durván meghíztak. Néhány éve még legjobb formájukban, csillogó éremmel a nyakukban láttuk őket, aztán jöttek a sokkoló fotók arról, hogy mennyire elhagyták magukat, és hány kilót szedtek fel. Pedig jól belegondolva, ez nem is olyan meglepő. Eláruljuk, miért. Ez Zsír!--Éld át életed legjobb szaunázásáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180215-szaunaprogram-az-igazi-feltoltodes.htmlHa már igazán unod a telet, a hideget és a szürkeséget, akkor ne is gondolkodj tovább: neked egy kiadós szaunázásra van szükséged, hogy testileg és lelkileg is feltöltődhess! Ez Zsír!OrigoKülönc maratonfutók: extrém hideg, magassarkú és rinocérosz jelmezhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180228-a-legfurcsabb-maratonfutok.htmlA maratonfutás önmagában is kihívás, de ha az ember még extrém körülményeket is választ, vagy éppen egy 10 kilós rinocérosz jelmezben akar futni, akkor még inkább megnehezíti a dolgát. Következzen most 6 különc és különleges maratonfutó! Ez Zsír!--Jane Fonda a legdögösebb 80 éves: ez a titka!http://www.life.hu/ez-zsir/20180308-jane-fonda-80-evesen-is-bombaformaban-van.htmlA vasárnap megrendezett 90. Oscar-gálán nagy feltűnést keltett Jane Fonda, aki egy fehér, testre simuló Balmain ruhában vonult fel a vörös szőnyegen. Kétségtelen, hogy a színésznő a legdögösebb 80 éves, akit valaha is láttunk! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.