5 tipp édességfüggőknek az egészséges élethez

Forrás: Shutterstock -
cukor egészséges életmód édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha szeretnél egészségesen élni, ha szeretnél energikus és fitt lenni, ráadásul néhány kilótól sem lenne rossz megszabadulni, akkor bizony oda kell figyelni arra, hogy mennyi cukrot viszel be a szervezetedbe. Édességfüggőként persze ez nehezebb ügy, mint az ember gondolná. Íme, 5 tipp, ami beválik!
  • 1. Lépj ki a megszokott keretekből

Az első és legfontosabb lépés a régi berögződések leváltása. Amíg nem lépsz ki a régi keretekből, nem tudsz helyet adni az új szokásoknak. Kerüld el azokat a helyeket, ahol bűnözni szoktál, és fedezz fel újabb lelőhelyeket, ahol egészséges édességeket árulnak. Szerencsére ezeket már nem kell úgy vadászni, mint régebben, és olyan finomak, hogy cukorimádóként is rá fogsz kapni.

Kerüld el azokat a helyeket, ahol bűnözni szoktál Forrás: Shutterstock
  • 2. Egészséges alternatívák

Csak azt nem eszed meg, amit nem veszel meg, illetve ami nincs otthon. Ennél fogva szabadulj meg a fehér cukortól otthon is, és válts alternatív édesítőszerekre. Nagyon jó a méz is, hiszen nagyon jó fertőtlenítőszer, ráadásul rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Viszont a mézet szintén nem jól túlzásba vinni, hiszen a kalóriatartalma hasonlít a cukoréhoz. Édesítőszerek közül leginkább a sztíviát ajánljuk, amit az indiánok már évszázadok óta használtak édesítésre és gyógyításra. Mivel nagyjából 300-szor édesebb a cukornál, nem kell belőle sokat használni. Habár az eritrit is nagyon elterjedt, hiszen semmi nem szívódik fel belőle, így teljesen kalóriamentes, néhányan a bélflórára gyakorolt hatását kutató tanulmányokat hiányolják, és emiatt nem fogyasztják. Egy kicsi mellékíze ugyan mindkettőnek van, de egy jól összeállított süteményben ez szinte jelentéktelen. Nézegess recepteket.

  • 3. Mennyiség helyett minőség

Tanuld meg élvezni az ízeket. Ne habzsold be az édességet sem a pillanatnyi kielégülésért, egyél lassabban, rágd meg jól, élvezz ki minden falatot. Így persze érdemes jó minőségű ételeket, édességeket fogyasztani, melyek tényleg élvezhetőek. Egy tábla tejcsoki helyett egyél például néhány kocka jó minőségű étcsokoládét.

  • 4. Rendszeres étkezés

Ha betartod a napi ötszöri étkezést, és mellette elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztasz, akkor sokkal kisebb lesz az esély, hogy közben nassolni támad kedved, a falásrohamok pedig biztosan elmaradnak majd, a vércukorszinted ugyanis egyenletes szinten lesz

Forrás: Giphy
  • 5. Ne akard elkerülni az édességeket

Nem biztos, hogy a legdrasztikusabb megoldás a legjobb, és valójában nincs is értelme az édességek teljes kiiktatásának. Főleg ha jól tudod magadról, hogy az édes íz nélkülözhetetlen számodra. Ebben az esetben, ha megvonod magadtól, egyrészt nem fogod jól érezni magad a bőrödben, másrészt pedig nagy eséllyel egy-egy alkalommal egyben bepótlod az elszalasztott alkalmakat. Ennek pedig semmi értelme: keresd inkább az arany középutat. Ismerkedj egészséges sütireceptekkel, készíts kakaós-banános zabkását, ami már-már olyan, mint egy finom puding. Süthetsz egészséges palacsintákat is, hidd el, mindennek van hasonlóan finom, de egészségesebb verziója.

Tavaszi méregtelenítés helyett: tedd rendbe az anyagcserédethttp://www.life.hu/ez-zsir/20180328-tavaszi-meregtelenites-helyett-tedd-rendbe-az-anyagcseredet.htmlA méregtelenítés annyira felkapott lett az elmúlt években, és olyannyira pozitív asszociációkkal kötik össze az emberek, ami már-már ijesztő. Sok tévhit él ezzel kapcsolatban, és sok szélsőséges formája terjedt el az úgynevezett méregtelenítésnek, ami többet árt, mint használ. Ez Zsír!OrigoEgészséges recept: lencsesaláta sült camembert sajttalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180323-egeszseges-recept-lencsesalata-sult-camembert-sajttal.htmlBuday Péter alternatív receptjeivel még a legkalóriadúsabb magyar fogásokat is pillanatok alatt egészségesebbé lehet varázsolni. Az egészséges életmód ugyanis nem kell hogy íztelen legyen! Sőt, a gulyáslevest, a túrós csuszát vagy éppen a töltött káposztát sem kell száműzni az étkezésükből! A Keverd újra, Buday! a finom, változatos, laktató és pénztárca barát ételekről szól! Ez Zsír!OrigoMost vagy soha! Így vágj bele a fogyókúrábahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180322-most-vagy-soha-igy-kezdj-neki-a-fogyokuranak.htmlHabár az időjárás még mindig nem mutatja napos oldalát, egyértelműen közeleg a tavasz és a nyár, vele a bikiniszezon. Sokaknak ez jelenti a legnagyobb motivációt, hogy formába hozzák magukat, pedig az életmódváltásnak csak egy pozitív következménye a szép alak a jó közérzet és az egészség után. Ezúttal azoknak adunk tippeket, akik most döbbentek rá, hogy szeretnének változtatni, és nyárig jó formába kerülni. Ez Zsír!OrigoUtálod az edzőtermeket? Simon Szimonetta aerobic prezenter erre is tudja a megoldást!http://www.life.hu/ez-zsir/20180322-interju-simon-szimonetta-fitnesz-oktatoval-az-otthoni-edzesrol.htmlSimon Szimonettával korábban már beszélgettünk zsírgyilkos edzésmódszeréről, a Boost Trainingről, mosz viszont az otthoni edzésről, annak esetleges nehézségeiről, előnyeiről, a szükséges eszközökről, és kedvenc gyakorlatairól kérdeztük. Ez Zsír!OrigoMélyhűtött ételek, amiket mindig tarts otthonhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180319-melyhutott-etelek-amiket-mindig-tarts-otthon.htmlAz egészséges életmód híveinek sem mindig van ideje nagy főzőcskézést csapni. Éppen ezért nem rossz, ha fel van töltve a mélyhűtő, amiből egyszerűen elő lehet kapni néhány összetevőt, vagy akár a komplett vacsorát. Ez Zsír!OrigoJane Fonda a legdögösebb 80 éves: ez a titka!http://www.life.hu/ez-zsir/20180308-jane-fonda-80-evesen-is-bombaformaban-van.htmlA vasárnap megrendezett 90. Oscar-gálán nagy feltűnést keltett Jane Fonda, aki egy fehér, testre simuló Balmain ruhában vonult fel a vörös szőnyegen. Kétségtelen, hogy a színésznő a legdögösebb 80 éves, akit valaha is láttunk! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.