péksütemény egészséges életmód reggeli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jól megválasztott reggeli már félsiker az egészséges életmód felé vezető úton, nem beszélve arról, hogy tökéletesen megalapozza a napodat. A jófajta szénhidrátban, egészséges zsírokban, fehérjében és rostban gazdag reggeli jót tesz az anyagcserének, hosszantartó lendületet biztosít, nem dobja meg a vércukorszintet, hogy aztán pár óra múlva már fáradtak és nyűgösek legyünk. Íme, 5 étel, amit soha nem szabad reggelire választani!
  • Péksütemény

A fánkok, croissant-ok, de még a sima fehér zsemlék is igencsak híján vannak a tápanyagoknak. Sem rostot, sem fehérjét nem tartalmaznak, csak egy jó adag szénhidrátot, aminek nagy része cukor, így rengeteg bennük a kalória. A kifejezetten édes péksütemények iránt ráadásul könnyen kialakul a függőség, amivel azonban egy ördögi kör alakul ki: ezek pont azok az ételek, amelyek az egekig dobják a vércukorszintet, emiatt lesz pár pörgős, aktív óránk, amikor azonban leesik a vércukorszint, akkor fáradtak, levertek leszünk, és újból valami cukorbomba után nézünk.

  • Müzli

A müzli egy iszonyatosan nagy csapda, ugyanis sokan azt gondolják, hogy a fitt, light, teljes kiőrlésű, és hasonló címkével ellátott termékek szuperegészségesek, meg amúgy is gabonából készül. De ez sajnos nem így van. A legtöbb így is tele van cukorral, és a gabona ellenére kevés rostot tartalmaz. Az már egy ideális számnak mondható a gabonapehely kapcsán, ha legalább 5 gramm rostot és kevesebb, mint 10 gramm cukrot tartalmaz adagonként. A reggelihez ebben az esetben is hozzá kell még adni a fehérjét: ehhez jó választás a görög joghurt, a tej, akár növényi tej, vagy a magok, amelyek jófajta zsírokban is gazdagok.

Forrás: Shutterstock
  • Zsírszegény joghurt gyümölccsel

Hiába egészséges, ez a fogás maximum a reggeli kiegészítője lehet. A zsírszegény joghurttól aligha laksz jól, és a gyümölcscukrot is hamar elégeti a szervezet, miközben viszont tényleg egészségesek, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt. A zsírszegény joghurt helyett válassz rendes görög joghurtot, keverj bele akár egy kevés túrót is. A gyümölcs mellett tegyél erre csonthéjasokat, illetve kiegészítheted lenmagtörettel, zabbal és chiamaggal is.

Forrás: Shutterstock

Ősellenség vagy barát? Tények és tévhitek a rettegett zsírról

Előítéletek és fenntartások? Információhiány vagy épp túl sok információ a zsírokról? Mért fontos, hogy tisztában legyünk a valódi tényekkel? A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokan az elhízás és betegségek okozójának tekintik. Olvasd el a Life.hu cikkét!

  • Csak kávé

Ha felkelés után azonnal nem is érzed magad éhesnek, attól még nem maradhat el a reggeli. Várj fél-egy órát, és egyél akkor. Egy kávé legurítása pedig nem minősül reggelinek. Habár a jó minőségű kávénak rengeteg pozitív hatása van a szervezetre nézve, semmiféle tápanyaggal nem szolgál, amivel el kellene látnod reggel a szervezetedet. Ennek ellenére bátran fogyaszthatod, csak a reggeli kiegészítője legyen, a hab a tortán.

Forrás: Giphy
  • Gyümölcslé

Ha mindenképp úgy vagy vele, hogy csak italt tudsz legurítani a reggelire, akkor ne gyümölcslére cseréld a kávét. Habár a frissen facsart változata valóban egészséges, nem tartalmaz minden tápanyagot, amire reggel szükséged van, és nem is laksz jól vele. Helyette készíts inkább egy kiadós smoothie-t. Rakj bele avokádót, spenótot, banánt, akár egy marék mandulát, egy kevés tejet, akár egy kis rizsfehérjét. Ez így már inkább hasonlít egy reggelihez!

Forrás: Shutterstock
Fogadás miatt kezdett komoly edzésbe, most nemzetközi fitneszversenyen bizonyított Bertók Mariannahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180413-bertok-marianna-maya-nemzetkozi-fitneszversenyen-bizonyitott.htmlHazai sikereket követően nemzetközi fitneszversenyen ért el kiemelkedő eredményt a Miss Balaton 2015 döntős szépsége. Bertók Marianna Maya karrierje rendhagyó módon indult: évekkel ezelőtt egy fogadás miatt kezdett komoly edzésbe, hogy elérje a profi versenyzők alakját. Ez Zsír!OrigoBorzalmas fogyitrend: életveszélyes is lehet a Hamupipőke-diétahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180409-a-legujabb-fgyokura-trend-eletveszelyes-is-lehet-a-hamupipoke-dieta.htmlAhogy a butaságnak, úgy a szörnyű diétatrendeknek sincs végük. A legújabb őrület, ami Japánból indult, irreális elvárásokat fogalmaz meg a nők irányába, akár életveszélyes is lehet. Ez a Hamupipőke-diéta! Ez Zsír!OrigoZsírgyilkos gyakorlatok Simon Szimonettával: videó!http://www.life.hu/ez-zsir/20180409-zsirgyilkos-gyakorlatok-simon-szimonettaval.htmlSimon Szimonettát már jól ismerhetitek, hiszen mi is írtunk korábban zsírgyilkos edzésmódszeréről, a Boost Trainingről, és az otthoni edzés pozitívumairól is beszélgettünk vele. Ezúttal olyan videóval készültünk, ahol Szimi a legjobb zsírégető gyakorlatokat mutatja be nektek! Kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánljuk! Ez Zsír!OrigoTúlsúllyal küzdött, ma már életmódváltó programja van: interjú Palkó Noémivelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180406-palko-noemi-aerobik-edzovel-beszelgettunk-eletmodvaltasrol-sportrol.htmlPalkó Noémi jól tudja, hogy milyen egy életmódváltás. Ismeri a nehézségeit, hiszen maga is végigcsinálta. Ahogy leadta az első kilókat egyre tudatosabb lett, egyre jobban élvezte, és egyre többet akart tanulni, így beszippantotta ez a világ: ma már saját életmódváltó programja van. De nemcsak az edzésekben segít, az étrendet is átalakítja, és nem is akárhogy, ugyanis Noémi igazi édességmániás, és saját bevallása szerint is hedonista. Vele beszélgettünk! Ez Zsír!Origo6 fehérjeforrás vegáknak: hús nélkül, egészségesenhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180405-feherjeforras-vegaknak-hus-nelkul-egeszsegesen.htmlA vegetáriánus és vegán étrend az elmúlt években egyre több embert hódít meg. Sokféle tévhittel kell szembenézniük a növényi alapú étkezés híveinek, többek között azzal, hogy a szervezetük nem jut elég fehérjéhez. Valójában sok olyan növényi alapú élelmiszer van, ami gazdag egészséges fehérjében, és könnyedén bevihető vele a napi szükséglet. Ez Zsír!OrigoTavaszi méregtelenítés helyett: tedd rendbe az anyagcserédethttp://www.life.hu/ez-zsir/20180328-tavaszi-meregtelenites-helyett-tedd-rendbe-az-anyagcseredet.htmlA méregtelenítés annyira felkapott lett az elmúlt években, és olyannyira pozitív asszociációkkal kötik össze az emberek, ami már-már ijesztő. Sok tévhit él ezzel kapcsolatban, és sok szélsőséges formája terjedt el az úgynevezett méregtelenítésnek, ami többet árt, mint használ. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.