A lektinmentes diéta az új őrület, pedig sok egészséges ételt is tilt

diéta egészség fogyókúra zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mivel a mértékletességet és változatosságot hirdető életmódváltás sokak számára túlságosan unalmas, mindig akad egy újabb hangzatos diéta, ami átsöpör a világon. A legújabb trend a lektinmentes étrend, amin már most sokat vitatkoznak a dietetikusok.

A dél-kaliforniai kardiológus és szívsebész, Steven Gundry a The Plant Paradox című könyvében fejti ki álláspontját, miszerint a lektin nevű fehérje, ami sok növényben is megtalálható, a fogyás legfőbb ellensége.

A gond csak az, hogy ez a fehérje azokban az alapanyagokban is fellelhető, melyeket egészségesnek gondoltunk:

a teljes kiőrlésű gabonában, a babban, a lencsében, a borsóban, a kukoricában, a banánban, a gyümölcslevekben és sok állati fehérjében. Gundry azt állítja, hogy a lektinmentes étrend csökkentheti a szervezet gyulladásait, fokozhatja a súlyvesztést, és egészségesebb életmódhoz vezethet. Más szakértők azonban vitatkoznak ezzel.

Sok zöldséget és gyümölcsöt tilt az új slágerdiéta Forrás: Shutterstock

Mik a lektinek?

A lektinek a növényekben, állatokban, de még bennünk, emberekben is természetesen előforduló fehérjék. Ami a növényeket illeti, nincs teljes mértékben feltérképezve a szerepük, bár tudható, hogy a növény fejlődése szempontjából is fontosak. Negatív megítélésüket valószínűleg az adja, hogy a lektinek a kártevők távoltartására is szolgálnak: megbetegszenek tőle. A könyv szerzője, Gundry szerint az emberekben is gyulladásos reakciót váltanak ki, ami hízáshoz és más bélrendszeri betegséghez is vezethet, mint például az irritábilis bél szindróma.

Mi a lektinmentes diéta?

A lektinmentes diéta tiltja azokat az ételeket, amelyek nagyobb mértékben lekint tartalmaznak. Ez főleg a gabonákat, a hüvelyeseket, a burgonyaféléket érinti, de a paradicsom, a paprika és a padlizsán is a listán van. Továbbá tiltja a tejtermékeket, a nem szezonális gyümölcsöket, ami pedig a húst illeti, csak a szabadtartású állatokból készült termékeket engedi. Lehet fogyasztani továbbá leveszöldségeket, karfiolt, brokkolit és spárgát, illetve vadon fogott halakat.

A lektinmentes diétában a paradicsom, a paprika és a padlizsán is tiltólistás Forrás: Shutterstock

Fogyaszt vagy többet árt, mint használ?

Gundry azt állítja, hogy ő maga több mint 30 kilót fogyott a lektinmentes diétával, és betegei is sikerrel alkalmazták a speciális étrendet. Könyvében egy 2006-os tanulmányt is idéz, miszerint a lektinmentes táplálkozás jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, illetve a metabolikus szindróma tüneteire is pozitívan hat. Más szakértők nem ennyire optimisták a lektinmentes diéta kapcsán. "Az soha nem jelent jót, ha egy diéta egy komplett élelmiszercsoportot száműz az étrendből. A teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek fogyasztása vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalmuk miatt annyi kedvező tulajdonsággal bír a szervezet számára, ami mellett eltörpül az az elhanyagolható mennyiségű lektinbevitel" - mondja Amy Goodson.

Samantha Cassetty pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy más tanulmányok éppen azoknak az élelmiszereknek mutatták ki a fogyásra pozitív hatását, amit a lektindiéta tilt. 2017-ben az American Journal of Clinical Nutrition című lapban publikált egyik tanulmány például azt bizonyította, hogy a rendszeresen hüvelyeseket (bab, csicseriborsó, lencse) fogyasztók jelentősen nagyobb súlyt vesztenek, mint akik nem fogyasztják ezeket. Leah Kaufmann hozzátette, hogy az IBS-ben szenvedőknél sikeres súlycsökkenést értek el a magas lektintartalmú ételek visszaszorításával, így a bab és a jelentős keményítőtartalmú zöldségek tiltásával.

Amy Goodson elismeri, hogy a lektinek túlságosan nagy mennyiségben nincsenek jó hatással a szervezetre, azonban rámutatott, hogy a magasabb lektintartalmú ételeket sütve vagy főzve fogyasztjuk, ami nagymértékben csökkenti a lektinek jelenlétét. Azt is hozzátette, hogy a lektinek sem mind egyformák, hiszen vannak olyanok, amelyek nagymértékben a bél vagy a gyomorrendszer irritációját okozhatják, mások viszont antibakteriális és rákellenes hatásúak.

Egy tanulmány szerint a hüvelyeseket rendszeresen fogyasztók jelentősen nagyobb súlyt vesztenek, mint akik nem fogyasztják ezeket Forrás: Shutterstock

Konklúzió

A szakértők véleménye szerint a lektinmentes diétát nem szabad globálisan alkalmazni: "speciális esetekben segítheti a fogyást, de nem mindenki számára követendő." Arra is felhívják a figyelmet, hogy a fogyás és az életmódváltás mikéntjéről érdemes orvossal, dietetikussal egyeztetni. Goodson továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy például Amerikában az embereknek mindössze 10%-a viszi be az ajánlott napi zöldség- és gyümölcsadagot, így inkább ösztönözni kellene ezek fogyasztását. "Ha megvizsgáljuk a zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait, bizton állíthatjuk, hogy szükségesek az egészségmegőrzés szempontjából, nem pedig ártalmasak."

Csupán egy dolgot lehet mindehhez hozzátenni: a változatosság és a mértékletesség fontos hívószavak az egészségmegőrzés, de a fogyás kapcsán is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.