Ne hagyd magad befolyásolni! - 11 jel, mely étkezési zavarra utal

Forrás: Shutterstock -
étkezési zavar táplálkozási zavar anorexia bulimia fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bombatestek korábban soha sem kaptak ekkora teret és figyelmet, mint az elmúlt pár évben. A rengeteg médiafelület, mely folyamatosan csak azt sulykolja belénk, hogy a cél nem lehet kevesebb, mint elérni a tökéletes testet, sajnos sok esetben tragédiához vezető útra kényszerít minket. Teszteld magad: Te küzdesz evési zavarokkal?

Az étkezési zavarok két fő fajtája az anorexia és a bulimia. Előbbi esetén a józanészt nélkülöző fogyókúrás módszerek, ételmegvonás akár visszafordíthatatlan alultápláltsághoz is vezethet, melynek vége, halál. Utóbbi az étkezés feletti kontroll elvesztését, időszakos falási rohamokat jelent, bűntudattal kísérve, amit az illető gyakran hánytatással, hashajtókkal, ájulásig végzett testmozgással próbál ellensúlyozni.

A fogyás és életmódváltás útjában gyakran a szerelem áll

Amikor egyedül vágunk bele a fogyókúrába, az életmódváltásba nincs egyszerű dolgunk. Ám, ha van mellettünk valaki, talán még nehezebb lehet végigvinnünk a kitűzött céljainkat. Épp ma reggel volt szerencsém hallani egy beszélgetést a buszon, melyben a hölgy azt nehezményezte, hogy a több éve vele együtt lévő férfi, nemhogy nem támogatja, egyenesen megnehezíti a fogyókúráját, melyre egyébként már több éve készül. Mi lehet ennek a hátterében? Erre keressük most a választ.

Ezeken kívül is van azonban több, másfajta táplálkozási zavar, mint például az ortorexia - az egészséges táplálkozásra való kényszeres törekvés -, az izomdiszmorfia – mely általában a férfiakat érinti, és testedzésfüggőségnek is neveznek. Lényegében bármilyen táplálkozási szokás válhat „zavarrá", ami figyelmen kívül hagyja a szervezet alapvető szükségleteit, és az étkezési normákhoz képest kiugróan sarkalatos.

Az étkezési zavarokban szenvedők legnagyobb százalékát az anorexiával küzdő nők teszik ki.

Fontos megérteni, hogy ezek nem csupán szokások, melyeket egyszerűen meg lehet változtatni. Sok esetben testképzavar is társul melléjük, az adott személyt érzékelése becsapja. Így lehet, hogy bár valaki csont és bőr, ő mégis kövérnek látja magát, vagy épp kellően izmos, de a tükörbe nézve egy vézna férfi tekint vissza rá.

Sok esetben testképzavar is társul a rossz táplálkozási szokások mellé Forrás: Shutterstock

Tehát az étkezési zavarok a legtöbb esetben pszichés zavarral is társulnak, így egy szimpla baráti beszélgetés nem fog segíteni.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az adott illetőnek gyógyszereket kell szednie és pszichiáterhez kell járnia, de egy felkészült szakember vezette, személyre szabott terápia a súlyosabb esetekben elkerülhetetlen. Ilyenkor a beteg megtalálja azt az okot, amiért kialakult nála az étkezési zavar, és kezelve képes lesz azt örökre maga mögött hagyni.

Teszteld magad! – melyik igaz rád?

1. Naponta többször is ráállok a mérlegre.
2. Rendszeresen szedek hashajtót.
3. A barátaim, családtagjaim gyakran az idegeimre mennek a folyamatos aggódásukkal: „Miért nem eszel többet?"
4. Amikor meglátok egy modellt a tévében, újságban, vagy egy szuper testű celebet az instán, rosszul érzem magam.
5. A tükör előtt állva mindig találok magamon valamit, ami nem tetszik.
6. Az egész napon a zsírégetésről szól; teák, kapszulák... stb.
7. Gyakran szédülök.
8. Nem szeretek ruhát venni, a próbafülkében mindig kikészülök a látványtól.
9. Naponta csupán 1-2 alkalommal eszem.
10. Időnként megkívánom az édességet, és ilyenkor nem tudok leállni; rosszullétig, hányásig tömöm magamba a csokikat, fagyikat, cukrokat.
11. Csak olyan ételt eszek meg, aminek ki tudom számolni a kalóriatartalmát.

Ha az imént felsoroltak közül minimum kettő igaz rád, akkor nagy az esélye, hogy étkezési zavarod van. Mindenképp fel kell keresned egy szakembert, aki segíthet neked. Ezután pedig a testeddel harmóniában, dietetikus és edző segítségével már bátran belevághatsz az időbe és energiába kerülő, de tartós és szélsőségektől-, önpusztítástól mentes alakformálásba.

Ha étkezési zavarod van, mindenképp keress fel egy szakembert, aki segíthed neked Forrás: Shutterstock

Az étkezési zavar bármilyen életkorban és élethelyzetben kialakulhat.

Sose szégyeld!

A nyomás, hogy mindig a lehető legjobban nézz ki, nem csak téged érint. Több sztár is küzd, küzdött már étkezési zavarokkal. Az ő példájuk is jól mutatja, hogy van belőle kiút, és érdemes rálépni a gyógyulás útjára.

Sose feledd, hogy nem a reklámok és az aktuális trendek határoznak meg téged. Korábban már írtunk a tökéletesség elérésének lehetetlenségéről. Mindig csak önmagadhoz képest, a boldogságod elérése érdekében változtass a súlyodon!

Férfiakat kérdeztünk, hogy melyik testrészükkel nincsenek megelégedvehttp://www.life.hu/ez-zsir/20180527-ferfiakat-kerdeztunk-hogy-melyik-testreszukkel-nincsenek-megelegedvefogyasedzes.htmlGyakran hisszük, hogy csak nekünk, nőknek vannak utált, sőt, egyenesen gyűlölt testrészeink, melyeken vért izzadva próbálunk javítani, vagy egyszerűen csak takargatni. Nos, hölgyeim, íme pár példa arra, hogy bizony a férfiak többsége sincs megelégedve a testével, hiába is gondoljuk gyakran ennek ellenkezőjét. Ez Zsír!OrigoNe add fel a diétádat! Egy finom szénhidrátcsökkentett koktél neked is jár: receptekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180522-ne-add-fel-a-dietadat-szenhidratcsokkentett-koktel-receptek.htmlA meleg napokon a hideg koktélok nagyon csábítóak, ám a legtöbb rengeteg a cukrot és a szénhidrátot tartalmaz. Alapesetben egyiket sem lehetne beilleszteni a diétába, de mi most megmutatjuk a legkedveltebb koktélok félig diétás változatát. Ez Zsír!OrigoÉtkezz úgy, ahogy II. Erzsébet brit királynő, és élj olyan hosszan, mint őhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180514-edd-azt-amit-ii-erzsebet-brit-kiralyno-es-elj-olyan-hosszan-mint-o.htmlII. Erzsébet királynő, aki immár 66. éve uralkodik, idén lett 92 éves. Nem lehet elmenni amellett, hogy egészségében nagy szerep jut étkezési szokásainak. Darren McGrady, egykori királyi séf most feltárja, hogy mit is eszik egy nap a brit uralkodónő. Ez Zsír!--A futáson kívül is van élet - 5 szuper szabadtéri edzéshttp://www.life.hu/ez-zsir/20180327-a-futason-kivul-is-van-elet-5-szuper-szabadteri-kulteri-edzes.htmlA futás remek szabadtéri sport. Növeli az állóképességet, fogyaszt és még az izomnövelésben is segít. Ám nem mindenki találja meg benne a szépséget, sokan unalmasnak, monotonnak tartják. A jó idő azonban minden sportolni vágyót kicsábít a szabadba. Mit mozogj, ha nem a köröket akarod róni? Mutatjuk! Ez Zsír!OrigoFogyókúrás tévhitek - Lerántjuk a leplet!http://www.life.hu/ez-zsir/20180312-fogyokuras-es-dietas-tevhitek-lerantjuk-a-leplet.htmlA fogyás - akár csak pár kiló erejéig – szinte mindenkit foglalkoztat. Ebből a témából szinte már Dunát lehetne rekeszteni, nem csak az interneten és sajnos nem csak szakértőktől. Sok tévhit él az emberek fejében a fogyókúrával kapcsolatban. Ezek közül leplezünk le most hetet. Ez Zsír!OrigoNépszerű alakformáló edzéstípusok, melyek veszélyesebbek, mint gondolnádhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180227-harom-nepszeru-es-veszelyes-alakformalo-edzes-sport.htmlNe gondold, hogy most az extrém sportokról lesz szó. Az adrenalin függőségre vágyók, sajnos nem jó helyen járnak. Kíváncsi ember lévén, szeretek különböző dolgokat kipróbálni, köztük több mozgásformát, sportot is. A gumiszalagos edzésről korábban már olvashattál. Most három, kimondottan komoly veszélyeket rejtő sportot hoztam, megfűszerezve a saját tapasztalataimmal. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.