Egyetlen ember teljesítette a világ legkegyetlenebb futóversenyét: a magyar Szőnyi Ferenc

Forrás: Facebook/Szőnyi Ferenc - versenynapló -
futóverseny Szőnyi Ferenc Himalája BioTechUSA2018 terepfutás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kimondani is hihetetlen, nemhogy még végigcsinálni: ez jutott először eszünkbe Szőnyi Ferenc teljesítményéről, aki a világ legembertpróbálóbb terepfutó versenyén ért egyedüliként célba. A magyar ultratriatlon világbajnok 480 km-t teljesített a Himaláján, a 10 ezer méteres szintkülönbséget is leküzdve. 

Szőnyi Ferenc már nem számított újoncnak a versenyen, 2017-ben is indult. Akkor két társa volt, idén pedig négyen vállalkoztak a 480 km-es távra, de mindkét alkalommal egyedüliként ért célba a magyar futó. Idén ráadásul javított is az eredményén: 108 óra, 52 perc, 29 másodperc lett a hivatalos ideje.

A The Hell Race indulóinak nemcsak a több száz kilométeres távval kell megbirkóznia, de ott van a 10 ezer méteres szintkülönbség is, nem beszélve a Himaláján uralkodó környezeti tényezőkről és az oxigénhiányról. Az 54 éves ultrafutó azonban jól vette az akadályokat, így továbbra is ő az egyetlen ember a világon, aki célba tudott érni ezen a versenyen. Sőt, már kétszer is.

Szőnyi Ferenc, az egyetlen ember, aki teljesítette a világ legkegyetlenebb futóversenyét Forrás: Facebook/Szőnyi Ferenc - versenynapló

Szőnyi Ferenc egész sportpályája elképesztő siker. A 40-es éveihez közeledvén kezdett el sporttal foglalkozni, az viszont hamar nyilvánvalóvá vált számára, hogy a hosszú távú futás és biciklizés fekszik neki igazán. A versenyzést triatlonnal kezdte, különösen az Ironman érdekelte. 2008-ban, amikor még szinte ismeretlen volt a hazai versenyzők között is, negyedik helyet érte el a hazai dupla Ironman versenyen. Ebben az évben a tízszeres Ironmanen Mexikóban pedig harmadik lett. Ezen a versenyen tíz egymást követő napon 10 Ironmant teljesítenek az indulok, így összesen 38 km-t úsznak, 1800 km-t bicikliznek, és 422 km-t futnak. Egy évvel később már elsőként ért célba ugyanitt, és ezzel világbajnok lett, ráadásul a világrekordot is megdöntötte idejével. 2010-ben a hússzoros Ironman versenyen is első lett. Biciklis versenyeken is előkelő helyezéseket ért el, 2010-ben kilencedik lett a világ egyik leghosszabb kerékpáros versenyén, a Race Across America-n, ami 4800 km. Ebben az évben a 24 órás, és az 1000 km-es kerékpározás rekordját is megdöntötte: 24 óra alatt 721 km-t tekert, illetve 34 óra alatt teljesítette az 1000 km-t. Legnagyobb sikerének mégis a The Hell Race-en való teljesítményét tartja.

Nézd meg Szőnyi Ferenc beszámolóját a versenyről, amiben azt is elárulja, melyek voltak a legnehezebb és legfelemelőbb pillanatok. (x)

A cikket a BioTechUSA támogatta.

Hamarosan megszületik Németh Dorottya kétszeres fitneszvilágbajnok kisfiahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180716-a-ketszeres-fitneszvilagbajnok-nemeth-dorottya-hamarosan-eletet-ad-kisfianak.htmlNémeth Dorottya kétszeres világbajnok fitneszmodell az Ez Zsír! magazinban beszélt várandósságáról. Azt is elárulta, melyek voltak a legnehezebb pillanatok. Ez Zsír!OrigoA titok, ami Cristiano Ronaldót a legnagyobbak közé emelte: így edz a sztárfocistahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180713-ez-cristiano-ronaldo-kirobbano-formajanak-titka.htmlCristiano Ronaldo kirobbanó fizikalitása, rendkívüli teherbírása nem a véletlen műve. A 33 éves világklasszis tényleg mindent megtesz azért, hogy a legjobb legyen. Ez Zsír!--Azt hitték, hogy terhes, lefogyott 50 kilóthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180629-azt-hittek-hogy-terhes-lefogyott-50-kilot-haley-hartung-kaufman.htmlKomoly traumák miatt menekült az evésbe Haley Hartung-Kaufman, akit nagymamája meghökkentő szavai döbbentettek rá, hogy mennyire elvesztette a kontrollt élete felett. Olvasd el Haley történetét! Ez Zsír!OrigoGörögdinnye diéta: kezdőktől a bevállalósokighttp://www.life.hu/ez-zsir/20180628-gorogdinnye-dieta-kezdoktol-bevallalosokig.htmlA görögdinnye a legideálisabb finomság a fogyókúrázni vágyóknak, hiszen több mint 90 százalék a víztartalma, ami csökkenti az éhségérzetet, megtisztítja a szervezetet a káros anyagoktól, és könnyen emészthető. Nyári melegben hidratál, felfrissít, valamint vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el szervezetet. Kezdheted a diétád egy könnyed lemondással, vagy a cél érdekében akár turbófokozatra is kapcsolhatsz. Ez Zsír!OrigoA Hemsworth fivérek titkai: kóstolj bele a kedvenc ételeikbe!http://www.life.hu/ez-zsir/20180628-a-hemsworth-fiverek-titkai-kostolj-bele-kedvenc-eteleikbe.htmlMitől néznek ki ilyen szívdöglesztően a Hemsworth testvérek? A szerencsés genetikán túl keményen megdolgoznak azért, hogy kihozzák magukból a legjobbat. Rendszeresen lejárnak konditerembe, és az étkezésükre is odafigyelnek. Néha egy-egy recepttel is meglepik a rajongóikat. Íme, Chris vega burgere, és Liam reggeli energetizáló smoothie-ja, amit te magad is könnyen elkészíthetsz. Ne csak a pasiddal kóstoltasd meg, mert te is imádni fogod! Ez Zsír!--Súlyos szívbetegséggel született, ma fitneszmodellként versenyez Samantha Gallierhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180528-samantha-gallier-sulyos-szivbetegseggel-szuletett-ma-fitneszmodellkent-versenyez.htmlSamantha Gallier gyermekkora egyáltalán nem volt felhőtlen. Több időt töltött kórházban, mint játszótéren. Komoly betegséggel született, ami miatt több műtéten is át kellett esnie. Kétszer a klinikai halál állapotába került, de ekkor is élni akarása győzött. A most 27 éves Samantha ma már teljesen egészséges, sőt fitneszmodellként versenyez. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.