Egy új tanulmány szerint a túlzott zsírfogyasztás okoz elhízást

Forrás: Shutterstock -
zsír tanulmány elhízás szénhidrát
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az, hogy az étrendünk melyik része a leginkább felelős a hízásért, folyamatosan változik. Az utóbbi években a szénhidrát lett vörös posztó, egy új kutatás azonban meghazudtolja ezt az elméletet: újra a zsírt okolják.

A cukorban, vagyis a szénhidrátokban gazdag étrendet okoltuk az elmúlt években az elhízásért, de ez azóta folyamatosan változik, hogy az 1980-as évektől fogva kutatják, a táplálkozás mely összetevői játszanak kulcsszerepet a súlynövekedésben. Tanulmányok eddig azt állították, hogy a szénhidrátok, különösen a cukor okolható leginkább, mások a fehérjét hibáztatják.

Mégsem a cukor az ellenség Forrás: Shutterstock

Az is felmerült: a fehérjében szegény étrend kiválthatja, hogy az ember többet eszik, és ezáltal elhízik. Szintén népszerű nézet, hogy az étkezési zsírok fogyasztása segíthet a testsúly csökkentésében, és nem vezet elhízáshoz. Egy új kínai tanulmány szerint azonban mégis a zsír az, amely súlynövekedés okoz.

A kutatók 29 különböző étrendet próbáltak ki egereken. Az étrendekben variálták a különböző összetevők mennyiségét: 8,3-tól 80 százalékig zsír, 10-től 80 százalékig szénhidrát, 5-től 30 százalékig fehérje és 5-től 30 százalékig szacharóz (étkezési cukor) szerepelt bennük.

A kísérlethez mintegy százezer egeret öt csoportba osztottak, és három hónapig, azaz emberi léptékkel 9 évig, vizsgálták őket.

Arra az eredményre jutottak, hogy csak az étkezési zsírral táplált egereknél jelentkezett nagy energia-bevitel és testsúlynövekedés.

Továbbá a nagy cukortartalmú étrend nem okozott testsúlynövekedést, az alacsony fehérjebevitel pedig szintén nem vezetett nagy energia-bevitelhez és hízáshoz - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.